Kesä kaikilla

Torstai 5.7.2012 - Anja Alasilta


p7040027.jpgOlin eilen Inkilänhovin pihamaalla, kun Ilona-kahvila pienen kesätauon jälkeen pyörähti taas käyntiin.

Totta puhuen olin tullut paikalle viikon etuajassa. Vasta seuraavalla kerralla minä pääsen kahvilanpitäjäksi. Heinäkuun ajan toimintaa nimittäin pyörittää Riihimäen Kehitysvammatuki. Varasin itselleni keväällä yhden työvuoron.

Erehdys ei harmittanut yhtään. Tunnelma oli mukava, sää ihana ja musiikkikin soi. Grillimakkara teki kauppansa, ja kahville ulkoilman antaa aina erityisen hienon makuvivahteen.

Monet paikalla olijoista ovat ehtineet tulla minullekin puolessatoista vuodessa tutuiksi. Ystäviä on aina mukava tavata.

Kuten muutkin
suvisuomalaiset

Myös niiden, joille kehitysvammaiset ovat jääneet vieraiksi, pitäisi joskus päästä mukaan tuollaiseen vapaamuotoiseen tilaisuuteen. Siinä ehkä parhaiten huomaisi, että erilaisiksi leimautuneet ihmiset ovat yhtä kaikki hyvin samanlaisia kuin me muutkin.

Inkilänhovin pihalla vaihdettiin vilkkaasti lomakuulumisia. Niin tekevät suomalaiset tähän aikaan vuodesta joka paikassa.

Sää oli suosittu puheenaihe. Missäpä ei näinä päivinä olisi!

Edellisiä tapaamisia muisteltiin ja seuraavia sovittiin. Mekin kutsuimme pari sisareni Leenan työtoveria visiitille mökille. Niinhän on heinäkuussa tapana tehdä.

Kesän nautinnot
kuuluvat kaikille

On hienoa, että Riihimäen Kehitysvammatuki järjestää kuntoutusmatkan Lappeenrantaan juuri silloin, kun muu järjestetty toiminta on hiljaisimmillaan. Isolla joukolla kelpaa nauttia sekä Itä-Suomen kauniista maisemista että mukavasta matkaseurasta.

Kesälomakausi on kuin juhlapyhät: ne, joilla on vahva sosiaalinen verkosto, viettävät vilkasta seuraelämää, mutta ne, jotka ovat yksinäisiä, ovat sitä tavallistakin enemmän.

Meidän yhdistyksessämme muutamat näyttävät puurtavat vapaaehtoistöissä niin ahkerasti, että pieni hengähdystauko on kesällä ja juhlapyhinä todella paikallaan. Toisaalta kehitysvammaisille jäsenille tarvittaisiin toimintaa juuri niinä aikoina, jolloin yksinäisyys ja pitkästyminen joitakuita kipeimmät kiusaavat.

Mahtuisiko vielä
yksi mukaan?

Ilman ihmeempää organisointiakin voisimme tarjota kehitysvammaisille ystäville pientä lomaohjelmaa:

  • Onko auto täynnä, kun suuntaamme kesäteatteriin?
  • Mahtuisiko koti- tai mökkipihan grilli-illallassa pöydän ääreen vielä yksi tai kaksi lisää?
  • Riittäisikö saunassa löytyä useammalle? Järvissä ainakin on tilaa pulikoida, kun vain niiden rannoille pääsee.

Onni yksillä, kesä kaikilla, väittää vanha sanonta. Suomen suvessa on ihmeellistä taikavoimaa. Se levittää leppoisaa mieltä ja onnen tunnetta, kunhan  vain on tilaisuus päästä nauttimaan auringosta ja valoisista illoista.

Jokainen jaksaa pitkän talven paremmin, kun on saanut ladattua kesällä aurinkoenergiaa.

Avainsanat: Kesä, Loma, Kehitysvammaiset, Riihimäen Kehitysvammatuki


Kommentit

7.7.2012 20:48  Sirkka Tuominen

Totta, lomalla ja juhlapäivinä yksinäisyys korostuu. Onneksi on sentään keskiviikkoisin Ilona-kahvila, maanantaisin kesäliikkaa ja Helin paja ja lauantaisin kuntosalia. Silti jää monta tyhjää tuntia

Kiitos hyvistä vinkeistä. Iloa voi tuottaa pienilläkin teoilla, kun vain hoksaa.

8.7.2012 11:35  Anja Alasilta

Totta, Riihimäellä on kesäisinkin ohjelmaa mukavasti. Monella muulla paikkakunnalla tilanne on paljon huonompi.

Ehkä loma-ajan tukirinkeihin olisi saatavissa mukaan vapaaehtoisia, jos vaikka Tukiliitto hieman tuotteistaisi tällaista toimintamuotoa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini