Pihapolkutoiveellemme hieno alku

Keskiviikko 5.9.2012 klo 8:09 - Sirkka Tuominen


img_0855.jpgOlen todella iloinen siitä, että Suomen Kulttuurirahasto ja Helsingin designpääkaupunkivuosi valitsivat juuri meidän Hyvän mielen pihapolkumme kustannettavan suunnittelutyön kohteeksi.

Meidän hankkeemme on ainut, jossa suunnitteluapu kohdistuu teemaan Elämänlaatua palveluasumiseen, muut neljä voittajaa - esim. poliisihallitus – edustavat ihan eri aihepiiriä.

Kesäkuussa, kun tieto hakemismahdollisuudesta monen muun postin seassa tuli, pohdimme hallituksen kokouksessa aika lailla arkaillen, kannattaako meidän edes aloittaa. Suomen Kulttuurirahasto ja Helsingin Designpääkaupunkivuosi tuntuivat niin korkeakulttuurisilta ja yleviltä, että melkein piti ryhtiä kohentaa jo niistä puhuessa. Totesimme sitten kuitenkin, että hakematta tätä suunnitteluapua ei ainakaan saada ja niinpä päätimme yrittää.

Me Itse heti mukaan

Huomasimme heti, että yhteistyökumppaniksi tarvitaan ilman muuta Me Itse ry:n Riihimäen  alajaos. Sen puheenjohtaja Teuvo Taipale on onneksi yhdistyksemme hallituksen jäsen. Häneltä tulikin heti lupaus osallistumisesta.

Teuvon lisäksi hakemuksen laadintaryhmään saatiin Anja Alasilta, Anna Levo, Raija Lämsä, Pena Nyman ja minäkin pääsin. Ensimmäinen kokoontumispäiväkin päätettiin. Inkilänhovi lupautui yhteistyökumppaniksi.

Idea löytyi nopeasti

Sitten kävi niin onnettomasti, että erään sairaalareissun vuoksi päivää piti siirtää. Toisaalta kävikin niin onnellisesti, että  Anna ja Raija kuitenkin kokoontuivat ja huomasivat, että yksi tärkeimmistä unelmista on se, että palvelutalojen asukkaiden ulkoilumahdollisuudet paranevat.

Anna ja Raija eivät ole ainoita ulkoilumahdollisuuksien  vähäisyyttä murehtivia. Suomessa on varmaan satoja, jopa tuhansia palvelutalojen asukkaita, vanhuksia, vammaisia ja heidän läheisiään, jotka toivovat lisää virikkeellistä ulkoilua.

Asukkaita tietoa

Työryhmän ensimmäisessä kokouksessa olikin siis jo  idea valmiina. Seuraavaa kokoontumista varten päätimme haastatella Inkilänhovin asukkaita kuullaksemme, mitkä asiat estävät ulkoilua ja toisaalta, mitä ulkona pitäisi olla, jotta suorastaan sieltä ei malttaisi pysyä poissa.

Saimme varsin konkreettista ja hyvää tietoa. Näitä tietoja hyödyntäen laadittiin hakemustekstiä, jonka olennainen osa on  kuvaus unelmiemme ulkoilutilasta: Elämysten pihapolku tai Hyvän mielen pihapolku, joka sitten vakiintui hankkeen nimeksi.

Hakemuksen ohjeen mukaan piti kuvata unelma. Sen verran realisteja kuitenkin olimme, että totesimme, että pihapolulla pitäisi tulla toimeen ilman hoitajia tai minimihenkilökunnalla. Muun muassa siksi toivomme pihaamme uutta teknologiaa.

Voitto tuli kotiin!

Kyllä riemu oli suuri, kun kuulimme, että hankkeemme on hyväksytty design-rahoituksen piiriin.

Yleltä oltiin jo valmiita tulemaan kuvaamaan polkua. Kun he kuulivat, ettei se olekaan vielä valmis, tekivät radiohaastattelun ja pyysivät, että pidämme heidät ajan tasalla. Sieltä luvattiin kiinnostuneina seurata polkumme vaiheita.

Jännittävää!

 

 

Avainsanat: Pihapolku, Riihimäen Kehitysvammatuki, Designpääkaupunkivuosi, Kulttuurirahasto, Asumisopalvelut


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini