Halloween vai pyhäinpäivä?

Lauantai 2.11.2013 klo 11:08 - Anja Alasilta


kurpitsa.jpgOsallistuin eilen Rivakan riemukkaisiin halloween-bileisiin. Harvoin tapaa niin mukavia haamuja, vampyyreitä, noitia ynnä muita kauhuolentoja.

En ole tätä ennen viettänyt halloweenia. Olen pitänyt sitä amerikkalaisena hömpötyksenä, joka ruokkii turhanpäiväistä krääsäkauppaa.

Sisareni Leena on aiemmin ehdottomasti kieltäytynyt osallistumasta mihinkään kauhujuhliin. Naamiaiset eivät ole olleet hänen juttunsa - niin juhamielisestä henkilöstä kuin muuten onkin kysymys.

Halloweenista tuli
osa juhlaperinnettä

Tänä syksynä kaikki muuttui.

Leena kertoi jo viikkoja etukäteen aikovansa osallistua Rivakan halloween-juhliin ja tarvitsevansa sitä varten noitavaatteet. Hänen ompelijansa Minna lähti oitis mukaan projektiin.

Viime syksynä en ehtinyt kuvaamaan Kehitysvammatuen sivuille Rivakan naamiaisia. Tänä vuonna raivasin puoliväkisin tilaa työkalenteriin.

Kyllä kannatti! Tunnelma oli ainutlaatuinen. Rivakan henkilöstö oli taas kerran tehnyt asiakkaiden hyväksi paljon enemmän kuin olisi pakko.

Olemme Leenan kanssa katsoneet halloween-kuvat jo pariin kertaan ja nauraneet katketaksemme. 

Eihän juhlassa, joka saa ihmiset iloisiksi keskellä pimeintä vuodenaikaa, voi olla mitään pahaa.

Pyhäinpäivänä
syttyvät kynttilät

Hömppä-halloween ja perinteinen pyhäinpäivä tuntuvat olevan toisistaan äärimmäisen kaukana. Historiallisesti niillä on kuitenkin jotain yhteistä.

Muinaiset keltit viettivät marraskuun viimeistä talven alkamisen päivänä ja uskoivat vainajien henkien olevan silloin liikekannalla. Halloween-sana on lyhenne englannin sanoista All Hallows' Eve eli pyhäinpäivän aatto.

Suomessa sadonkorjuun päätösjuhlana vietetty kekri sulautui 1800-luvulla kristilliseen pyhäinpäivään, jota vietetään marttyyrien, pyhimysten ja vainajien muistopäivänä. Amerikkalaistyylinen halloween on meillä varsin uusi.

Eilinen halloween-humu ei estä hiljentymästä tänään muistelemaan edesmenneitä rakkaita. Käymme Leenan kanssa myös Lopen hautausmaalla.

Leenalta ja muilta kehitysvammaisilta olen oppinut paljon juhlan merkityksestä. Ihmiselle tekee hyvää osoittaa juhlien arvostusta ilolle ja surulle, tälle päivälle ja menneelle, reaalimaailmalle ja sille, jota emme voi nähdä, koskettaa emmekä ymmärtää.

Avainsanat: Pyhäinpäivä, Halloween


Kommentit

4.11.2013 14:33  Mirja Piranta

Rivakan porukka osaa ja haluaa nähdä ilon eteen vaivaa.

Anja puolestaan raportoi aina tapahtumista mielenkiitoisesti ja nopeasti.

Kiitoksia tulee tässä niin Rivakkaan kuin Anjalle.

3.11.2013 9:48  Sirkka Tuominen

Sydämellinen kiitos Rivakan väelle upeasta halloween-päivästä. Ihanaa, että jaksatte nähdä vaivaa.

Sydämellinen kiitos myös Anjalle, jonka ansiosta Rivakan halloween sai lisää ansaitsemaansa näkyvyyttä.

2.11.2013 13:12  Sarina

Juhlat kuulostaa hauskalta :)
Olisi kiva kerran juhlistaa Halloweenia kunnolla!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini