Keskustele asumisasioista

Lauantai 8.11.2014 klo 18:25 - Riihimäen Kehitysvammatuki


asumnen.jpgOlemme koonneet kotisivuillemme tietoa kehitysvammaisten asumisesta viime kuukausina käydystä keskustelusta.

Avainsanat: Palveluasuminen, Kilpailutus, Riihimäki


Kommentit

9.11.2014 9:09  Äiti

Tutustuin kirjoituksiin ja havaitsin Kempin ottaneen omiin nimiinsä kaikki mitä kehitysvammatuki on jo ajat sitten esittänyt. Kuka takaa tarjouskilpailuun oikeat valintaperustelut, kun omaisilta ei kumminkaan kysytä mitään? Eihän ole vastattukaan selviin kysymyksiin, mutta siitä Kemppi ei sano mitään.
Kiitos tukiyhdistykselle että on aktivoitunut paljon. Meidän kaikkien omaisten Riihimäellä on tuettava teitä, vaikka niin mielellään tulee oltua vain hiljaa.

11.11.2014 5:36  Sirkka Tuominen

Pentti Nyman kysyy, onko kaupungilta Marjo Lindgreniltä tullut kirje yhdistykselle. Viime viikolla on tullut kirje, jonka perjantaina hain toimistolta.

Siinä vedotaan hankintalain kilpailutuspakkoon ja todetaan, että kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelujen kilpailutuksen valmistelua ei ole toistaiseksi aloitettu.

Kirjeessä todetaan myös, että yhteistyön edistämiseksi olisi hyvä, mikäli Kehitysvammatuen ja Me Itse ry:n edustajat osallistuvat Innoriihy-hankkeen päätöstilaisuuteen, jossa on mahdollista keskustella jatkosta yhteiselle työskentelylle.

10.11.2014 17:19  Vähän ihmisarvoa

Alkoi kiinnostaa sama mitä nimim. ML kysyi. Aiotaanko palveluasumisesta siirtää nyt kehitysvammaisia jonnekin, missä käy vain joku silloin tällöin jos käy. Millä perusteella päätetään, ketkä häädetään?

Sama on jo tehty vanhuksille. Sanotaan, että annetaan kotiin apua mutta ei anneta. Huolehdin kahdesta muistisairaasta vanhuksesta (eri osoitteissa). Jos vielä joudun kiertämään oman lapsenkin luona joka päivä, en mitään muuta ehdi. Enkä varsinkaan jaksa. Seuraavaksi olen sitten minä hoidon tarpeessa.

Jaksakaa pitää meidän puolia siellä yhdistyksessä. Monta viikkoa on odotettu, että tulisi aamupostiin vastaus kysymyksiin. Veromme ollaan myös me omaiset maksettu. Miten voi virkamiehet käyttäytyä noin huonosti.

Sitten vielä selitellään. Hävetkää!

9.11.2014 13:51  Anja Alasilta

Sähköpostiini tuli taannoin viesti, jonka liitettä väitettiin Riihimäen kaupungin dokumentiksi. Tekstissä sanotaan muun muassa näin:

"Ostopalveluna järjestettyä tuettua palveluasumista vähennetään ja kehitysvammaisten kuntalaisten tavanomaista asumista tuetaan palkattavilla asumisohjaajilla. Kaupungin omassa toiminnassa kehitetään asumisen tukipalveluja ja kaksinkertaistetaan kehitysvammaisten tehostetun palveluasumisen volyymi."

Asumisohjaajia on tuon dokumentin mukaan tarkoitus palkata kaksi.

Eikö asumispalvelujen kilpailutuksen raamit ole siis jo lyöty lukkoon? Kehitysvammaisia halutaan saada pois palveluasumisen piiristä. Kahden työntekijän voimin tarjottavan tuen on tarkoitus korvata osalle kehitysvammaisista palveluasumisen tarjoama tuki ja hoiva.

Suunnitelma selittäisi myös sen, miksei kaupunki ole pistänyt rikkaa ristiin uuden palveluasumisyksikön hyväksi. Sitä ei tietenkään tarvita, jos kerran palveluasumista on aikomus vähentää - ei suinkaan lisätä.

Jos dokumentti on väärennös, siitä olisi hyvä saada tieto.

9.11.2014 15:09  ML

Tarkoittaako kaupungin teksti että yksityisessä palvelussa asuvia aiotaan lähettää yksin asumaan vai mitä se oikein tarkoittaa?
Kuinka kaksi ohjaajaa kerkiää auttamaan moneen paikkaaan esim. aamupalaa ja katsomaan että jokainen lähtee ajoissa liikkeelle?

9.11.2014 15:52  ML

Miksi minun teksti ei näy vaikka lähetin jo pari tuntia sitten??? Sensuroidaanko kun sanoo sen mitä vanhat vanhemmat ihmettelee!!!!? On jo ikää ja monenlaista kremppaa. En jaksais enää ruveta joka päivä huolehtimaan. Nyt on ollut helpompia vuosia kun saatiin hoitopaikka.

9.11.2014 18:35  Riihimäen Kehitysvammatuki

Ei sensuroida, nimimerkki ML.

Haluamme vain varmistaa, ettei kukaan häiriköi blogissamme. Sellainen kun on netissä nykyisin ikävän tavallista.

Ihan joka hetki ei pystytä vapaaehtoisvoimin päivystämään nettisivuja. Siksi kommenttien hyväksymisessä voi joskus olla pientä viivettä.

10.11.2014 9:41  Oma koti kehitysvammaisellekin

Olen erittäin hämmästynyt Anssi Kempin näkemyksistä. Onko kysymyksessä sama Kemppi, joka on valtakunnallisen Vammaisfoorumin jäsen?

Foorumi ymmärtääkseni taistelee vahvasti sen puolesta, että vammaisten asuminen jätettäisiin tulevassa hankintalaissa kilpailupakon ulkopuolelle. Miten on mahdollista, että tällainen vahingolliseksi todettu menettely nyt Kempin mielestä sopii kuitenkin Riihimäen kehitysvammaisille?

Nykylakeihin voi tietysti vedota, mutta on myös paljon sellaisia lakeja, jotka jäävät noudattamatta, jos asuminen kilpailutetaan. Jopa perustuslaissa taataan jokaiselle ihmiselle oikeus valita asuinpaikkakuntansa.

Teoriassa tietysti kilpailuttaminen voisi onnistua. Riihimäellä on kyllä kilpailuttamisesta karvaat kokemukset. Monet muistavat esimerkiksi pyykkien kuljetukset Viroon ja sen tulokset.

Nytkin on näkyvissä, että jos kilpailutus tulee, ei ole aikomustakaan kuulla esimerkiksi omaisjärjestöjä, niin kuin ohjeiden mukaisesti tulisi tehdä. Paljonko kuunneltiin mielenterveysjärjestöjä nyt käynnissä olevaa kilpailutusta suunniteltaessa? Entä painoivatko ensi sijassa laatukriteerit?

Jos nyt asuntojonossa olevat kehitysvammaiset ovat kilpailutuksen armoilla, heidän tulevaisuutensa huolestuttaa todella.

Uskon, että monet äänestivät kunnallisvaaleissa Kemppiä, koska uskoivat tämän pitävän vammaisten puolia. Ei siltä näytä.

10.11.2014 10:03  Pentti Nyman

Anja Alasilta kysyy onko dokumentti väärennös, en tiedä mitä hän on saanut sahköpostiinsa, tai mitä hän on kuullut lokakuussa kyliltä..Fakta on, että ke 15.10 lähetin yhdistyksen puheenjohtajalle Päivi Sinivuorelle sähköpostin, jossa tiedustelin, onko hän kuullut kehitysvammaisten asumispalvelujen kilpailutuksesta. Vanen kokouksessa pe 10.10 johtava sosiaalityöntekija Leena Aaltonen näin kertoi.Samalla lähetin päiville Soten 2015 budjetin (kopio kaupungin sivulta), jonka Sote-lautakunta on hyväksynyt 9.9. kokouksessaan. Lisäksi laitoin tekemäni koosteen budjetista, jossa on keskeisiä vammaispalveluiden asioita (poimittuna leikkaa / liimaa tekniikalla budjetista)..jos Alasilta tarkoittaa tätä dokumenttia, niin se ei ole kaupungin dokumentti, eikä se ole vääärennös vaan tiedot on poimittu jo 9.9. hyväksytystä budjetista. Tiedot voi tarkistaa sieltä.3.11. Vanen kokouksessa Aaltosen Leena perusturvasta kertoi, että palvelualuepäällikko Marjo Lindgren vastaa kirjeellä Kehitysvammatuen kysymyksiin. Viestitin kokouksen jälkeen tästä pj Päiville ja myös siitä, että Vane käsittelee vielä myöhemminkin asiaa.Kysynkin onko Marjo Lindgrenin kirje ja vastaukset tullut yhdistykselle?

11.11.2014 8:33  Anja Alasilta

Kiitos, Pena, selvennyksestä! Arvelinkin, että tekstin jäljet johtavat kaupungin sylttytehtaalle. Niin oli byrokraattista tyyliä ja uskomattomia kannanottoja.

Puheenjohtaja Päivi on hoitanut tiedonvälitystä mallikelpoisesti. Minä tässä varmaan en ole pysynyt kärryillä.Helposti sitä paitsi hämääntyy paperista, jossa ei ole otsikkoa, nimeä tai osoitetta.

Olin kiinnostunut tietämään, edustaako teksti kaupungin linjaa. Vastauksestasi päätellen edustaa.

Tähän maailmanaikaan on kyllä uskomatonta, että kaupungin virkamiehet vastaavat lehden palstoilla esitettyihin kysymykseen paperikirjeellä. Ei ihan tämän vuosituhannen touhua.

Siitä, että kylillä puhutaan ja että kaikiki tieto ei ehkä ole täsmällistä, johtuu tässä tapauksessa vain ja ainoastaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta. Tietotyhjiöt ovat kautta aikain täyttyneet huhuilla.

Ainoa lohtu uhkien ja ongelmien edessä on se, että yhdistyksemme varmaan puolustaa yksituumaisesti kehitysvammaisten oikeuksia - niin palveluasumisen piirissä jo olevien kuin sinne vasta pyrkivien.

11.11.2014 10:50  Pakkomuuttoko edessä?

Kiitos Riihimäen Kehitysvammatuelle kattavista kilpailutusta koskevista koskevista kirjoituksista.

Kiitos myös, että ainakin yritätte jarruttaa sen etenemistä.

Asia on omakohtainen koskapa läheiseni asuu palvelutalossa.
Miten lienee vastaisuudessa, saako hän edelleen asua tässä tutussa kodissa? Pärjääkö se kilpailutuksessa? Ellei, niin mihin hän muuttaa ja kuka sitten auttaa?

Nämä ja monet muut kysymykset ahdistavat tässä epävarmassa tilanteessa.

11.11.2014 17:16  Järki hoi

Pitäkää pintanne, ettei kehitysvammaisia sorreta enempää. Monta hyvää ihmistä on kaupungilla mutta johtajat vaihtoon. Hyvä että lopulta on alettu pistää kampoihin järjettömälle touhulle. Ainakaan meille kehitysvammaisten perheenjäsenille ei kannattaisi puolustella epäoikeudenmukaisuutta. Se suututtaa vaan lisää. Nyt on hyvät otteet tukiyhdistyksessä, kun uskallatte sanoa suoraan niin kuin asiat on. Voimia vaan.

13.11.2014 22:19  ML

Selvästi aiotaan siis siirtää kehitysvammaisia yksin asumaan. Ei varmaan tule halvemmaksi, jos annetaan palveluja sinne tavalliseen asuntoon. Jos ei anneta hinta kaiketi halpenee. Sitä kai ajetaan takaa.
Sossun johtajan kirjoitus Aamupostissa tänään oli niin ilkeä että itku tuli lukiessa. Miksei voi kohdella meitä kuin muitakin ihmisiä. Poliitikoista ei ole mihkään kun virkamiehet määrää kaiken.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini