Asumiskeskustelu veti salin täyteen väkeä

Lauantai 28.2.2015 klo 13:01 - Sirkka Tuominen


asumisseminaari.jpegOli hienoa nähdä Hyrian auditorion täyttyvän äärimmilleen Koti on ihmisen oikeus! -keskustelutilaisuuden alkaessa helmikuisena maanantaina. Olin tilaisuuden järjestäneen työryhmän jäsen.

Tilaisuus oli avoin kaikille. Kutsua olivat noudattaneet kiitettävän monet kaupunginhallituksen ja -valtuuston ja sote-lautakunnan jäsenet, viranhaltijat sekä kutsujayhdistysten jäsenet. Olipa mukana lähikuntienkin päättäjiä.

Asukasta kuultava,
EI pakkomuutoille

Lähetettyjen kutsujen saatteessa kerroimme tilaisuuden päämääränä olevan, että asumispalveluja kilpailutettaessa

  1. asukkaiden edustajia kuullaan kriteerejä laadittaessa
  2. kilpailutus ei saa johtaa pakkomuuttoihin.

Asiantuntijoina kuultiin europarlamentaarikko Sirpa Pietikäistä ja kansanedustaja Tarja Filatovia. He olivat yhtä mieltä siitä, että kilpailutuksen lähtökohtana pitää olla asukkaiden tarpeet. He siis pitivät ilman muuta välttämättöminä keskustelutilaisuuden päämäärien toteutumista.

Laatua ja hyvinvointia
vai sutta ja sekundaa?

Kumpikin alustaja myönsi, että kilpailutusta vasta opetellaan kunnissa. Pietikäisen sanoin kilpailutuksella voidaan saada joko laatua ja hyvinvointia tai sutta ja sekundaa. Hän ohjasikin kysymään neuvoa niiltä, joille palvelua tarjotaan.

Samoilla linjoilla oli Tarja Filatov, joka oli joutunut mm. pohtimaan, miten tilataan lämmin syli.

Alustuksia seurasi vilkas keskustelu, joka osoitti, että Pietikäisen ja Filatovin näkemykset olivat vakuuttaneet yleisön. Senkin aisti, että monelle näkemykset olivat uusia.

Ykköspäättäjillä huoli
asukkaista ja yrittäjistä

Monet puheenvuoroista ilahduttivat. Oli hienoa huomata, että esimerkiksi Riihimäen ykköspäättäjiin kuuluvat Pertti Mäkelä, Kai Heimonen ja Erja Hirviniemi kantoivat huolta niin asumispalveluja tarvitsevista vanhuksista ja vammaisista kuin paikallisista palveluyrittäjistäkin.

Tervetullein puheenvuoro taisi olla sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajan lupaus siitä, että pelättyjä pakkomuuttoja ei tule.  Se vapautti monen vanhuksen ja vammaisen sekä omaisen siitä valtavasta huolesta, jonka syksyinen sote-lautakunnan suunnitelma oli aiheuttanut.

Nykyiset palvelutalojen asukkaat saavat siis pitää kotinsa. Kuukausien pelko ja ahdistus on tältä osin ohi.

Yhdistysten yhteisvoimin
torjuttiin pahin uhka

Kovan työn takana päätöksen saaminen oli. Ilman 20 riihimäkeläisen seniori-, vammais-, potilas- ja omaisjärjestön yhteistyötä se ei olisi onnistunut.

Jo joulukuussa yhdistykset lähettivät päättäjille yhteisen vetoomuksen, jossa vaadittiin käyttäjäkunnan kuulemista kilpailutuskriteerejä laadittaessa. Sitä ennen olimme saaneet Kehitysvammatuen kyseiseen vaatimukseen jyrkän vastauksen: Kaupunki tilaa, tilaaja päättää.

Vetoomuksen tuloksena saimme sote-johdolta lupauksen, että vanhus- ja vammaisneuvostoja kuullaan kriteerejä laadittaessa. Nyt neuvoston jäsenet ovatkin vaativan tehtävän edessä: kriteerien asettelu ei onnistu ilman työlästä asiaan perehtymistä.

Neuvostojen kuuleminen ei sitä paitsi riitä. Ne eivät tunne riittävästi koko käyttäjäkuntaa.

Olemme kuitenkin päässeet yhdistysten yhteistyöllä aimo askeleen eteenpäin. Tiedotusvälineiden tuki on myös ollut merkittävä. Ilman julkisuutta asiamme ei olisi edennyt. Kiitokset siis paikallislehdille ja Yle Hämeelle.

Edistysaskeleista huolimatta tehtävää riittää. Toivon lämpimästi, että lupaavasti alkanut yhdistysten yhteistyö jatkuu ja syvenee. Meitä tarvitaan!

Avainsanat: Asumispalvelut, Kilpailutus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini