Keskustele asumisasioista

Lauantai 8.11.2014 klo 18:25 - Riihimäen Kehitysvammatuki

asumnen.jpgOlemme koonneet kotisivuillemme tietoa kehitysvammaisten asumisesta viime kuukausina käydystä keskustelusta.

13 kommenttia . Avainsanat: Palveluasuminen, Kilpailutus, Riihimäki

Ketä kiinnostaa hankintalaki?

Maanantai 14.7.2014 - Anja Alasilta

koti.jpgHeinäkuun helteillä on varmasti hauskempaakin tekemistä kuin kamppailla kehitysvammaisten oikeuksien puolesta. Välillä tuntuu vain siltä kuin esimerkiksi Tukiliitto olisi horteessa kesät talvet.

Tuomisen Sirkka vaati tällä palstalla toukokuussa palveluasumista pois kilpailutuksen piiristä. Hän yritti herätellä meitä muitakin:

  • "Vielä hankintalakiin voi vaikuttaa, mutta kiire on. Nyt jos koskaan on vaikuttamisen aika."

Ainakaan minä en silloin tullut syventyneeksi asiaan kunnolla. Loman aikana kiinnostuksen viritti uudelleen kaksikin juttua:

  • "Hankintalain valmistelussa tuleva syksy käytetään sosiaali- ja terveyspalveluiden käsittelyyn. Silloin on oltava hereillä ja valppaana. Vuoden 2007 hankintalain päivityksessä sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjät hävisivät 100-0 ja seuraukset näkyvät monella tavalla", Kehitysvammaisten Palvelusäätiön toiminnanjohtaja Markku Virkamäki kirjoitti blogissaan.
  • "Terveyspalveluita tuottava yritys Attendo on painostanut Mänttä-Vilppulan johtoa paimenkirjeillä ja puhelinsoitoilla", Iltalehti kertoi  hiljattain.

Palvelusäätiökö
taistelujärjestö?

On hienoa, että Kehitysvammaisten Palvelusäätiön toiminnanjohtaja ehtii, jaksaa ja tahtoo blogata kehitysvammaisille ja heidän läheisilleen tärkeistä asioista.

Useasti vain tuntuu, että Markku Virkamäki käyttää julkisuudessa niitä puheenvuoroja, jotka kaiken järjen mukaan Tukiliiton johdon pitäisi esittää. Palvelusäätiö on taustastaan huolimatta yksi palveluntarjoaja muiden joukossa. Vaikuttamistyön kärjessä pitäisi olla Tukiliiton.

Varmaan joku osaisi kertoa, mitä kaikkea Tukiliitto on kulisseissa tehnyt esimerkiksi sen hyväksi, että hankintalain uudistus onnistuisi tällä kerralla hieman paremmin. Kenttäväenkin olisi tärkeää tietää, mitä näkökohtia liitto vaikuttamistyössään milloinkin painottaa.

Kysymys ei ole vain moraalisesta tilivelvollisuudesta jäsenistölle vaan ennen kaikkea siitä, että kentän toimijoissa olisi valtava potentiaali. Esimerkiksi keskikesällä moni meistä törmää leippoisissa tilaisuuksissa vaikkapa oman alueen kansanedustajiin. Kyllä sillä jokin vaikutus olisi, jos jokainen tukiyhdistysaktiivi kertoisi lauseella parilla hankintalakiin liittyvistä asioista - ja lupaisi vaikka lähettää syksymmällä kirjallista materiaalia.

Kunnatkin liemessä
hoivajättien kanssa

Tavalliset kansalaiset tajuavat että suurten kansainvälisten hoivayritysten ainoa tavoite on voiton maksimointi. Ne minimoivat kulut eli pyrkivät palvelun laadussa pujahtamaan siitä, missä aita on matalin.

Yhtenä kuluna hoivajätit näkevät myös Suomen verotuksen. Sitä kierretään niin paljon kuin ilman linnatuomioita pystytään.

Ymmärtävätkö päättäjät tilanteen? Eivätpä taida läheskään kaikki vielä ymmärtää.

Siksi täytyy toivoa, että Mänttä-Vilppulan lisäksi mahdollisimman moni muukin kunta joutuisi lähiaikoina Attendon tai alan muun suuryrityksen kurmotettavaksi. Kun monikansallisten konsernien juristiarmeija iskee, keskiverto kuntapäättäjä kokee varmaan olonsa aika orvoksi.

Kehitysvammaisellakin
oikeus valita kotinsa

Suomen on tarkoitus lähikuukausina viimein ratifioida YK:n vammaissopimus. Sen 19. artikla sanoo näin:

  • "Tämän yleissopimuksen sopimuspuolet tunnustavat kaikkien vammaisten henkilöiden yhdenvertaisen oikeuden elää yhteisössä, jossa heillä on muiden kanssa yhdenvertaiset valinnanmahdollisuudet.”
Hankintalain uudistus paljolti ratkaisee, miten kehitysvammaisten ihmisten kohdalla toteutuu niin Suomen perustuslakiin kuin YK:n vammaissopimukseen sisältyvä oikeus valita oma asuinpaikkansa.

Kovin moni muu asia tuskin on Tukiliiton ja sen jäsenyhdistysten vaikuttamistyössä tärkeämpi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hankintalaki, Kilpailutus, Vaikuttamistyö, Asuminen

Lautakuntaa tapaamassa

Keskiviikko 5.6.2013 klo 20:10 - Päivi Sinivuori

riihimaki_kotikau_kopio.jpgYksi kevään tavoitteistamme toteutui 28.5. ,kun saimme yhdistyksellemme puheenvuoron uuden perusturvalautakunnan toukokuun kokouksessa. 

Lautakunta kokoontui Inkilänhovissa, jossa Sirkka, Pena ja minä olimme vastassa toivottamassa kaikki tervetulleiksi. Omien ryhmäkokousten jälkeen kokouksen ensimmäisenä pykälänä oli meidän puheenvuoromme.

Alkutervehdyksen jälkeen Sirkka sai pienessä ajassa kerrottua osan siitä valtavasta työmäärästä jonka yhdistyksen aktiiviset toimijat tekevät. Varmasti jokainen kuulija jäi ihmettelemään, millä ajalla ja rahalla kaikki oikein tapahtuu.

Kysymyksiä herättikin yhdistyksemme ”liikevaihto.” Monessa kohtaa korostui myös toimintamme aikaansaama säästö kaupungille.  Raha oli tälläkin kertaa keskustelua ja kysymyksiä herättävä aihe.

Asuntoasiat esillä
monesta kulmasta

Kehitysvammaisten palveluasuntojen puute ja toimenpiteet vuosien varrella tuotiin esille monesta näkökulmasta.

Lautakunnan jäsenet saivat pikakertauksen, missä asuntotilanteessa mennään.  Lautakunnan jäsenen toimesta myös Marja –Liisa Lindforsilta tiedusteltiin, mikä on kaupungin suunnitelma tilanteen ratkaisemiseksi.  Suunnitelmia ei tullut keskustelussa esille.

Yritimme vastata lyhyesti kysymykseen, jossa pyydettiin kuvaamaan asunnontarvitsijoiden erilaisia tarpeita. Kovin helppoa ei kattavan vastauksen antaminen tietenkään ollut, koska kaikki ovat erilaisia.

Tinja käytti asunnontarvitsijan puheenvuoron. Hän luki  kirjoittamansa puheen hienosti ja sai ansaitsemansa aplodit.

Yhdistys valmis
yhteistyöhön

Jälkeenpäin mietitytti että tuliko kehitysvammaisten elämää ja tarpeita kuvattua kuitenkaan tarpeeksi. 

Osalla lautakunnan jäsenistä ei ehkä ollut ennestään paljonkaan tietoa kehitysvammaisten tilanteista. Eräässä puheenvuorossa lakisääteisen palveluasumisen suunnittelun sijaan vaihtoehdoksi tarjottiin myös perheiden tai yhdistyksen oma-aloitteista asumisyksikön rakennuttamista.

Lopuksi lautakunnan puheenjohtaja halusi vielä tietää mielipiteemme perusturvan kanssa tehtävästä yhteistyöstä.

Totesimme että yhdistys on aina pyrkinyt tekemään aktiivista ja avointa yhteistyötä; yhteistyön tulokset vain ovat kovin hitaasti näkyvissä.

Nykyisen perusturvajohtajan jäädessä eläkkeelle koko perusturvan organisaatio muuttuu ja vaikuttaa myös meidän asioidemme kulkuun. Toivottavasti  hyvällä tavalla. Jos tulkitsin oikein, niin puuttuminen asuntotilanteeseen koettiin erittäin tärkeäksi, joten tästä vaan täysillä eteenpäin!

Päivi

 

1 kommentti . Avainsanat: Asuminen, Riihimäen Kehitysvammatuki, Perusturvalautakunta