Kuka olisi heinäkuussa uskonut

Maanantai 25.3.2013 - Sirkka Tuominen

sirkka_ja_isko_2.jpgOnpa mahtava tunne: Hyvän mielen pihapolkumme on saanut merkittävän kansainvälisen palkinnon.

Ihan tällainen ei tullut mieleen, kun viime heinäkuussa yhdistyksessä arkaillen mietimme, tohdimmeko  edes yrittää mukaan  Designvuoden Muotoillut ratkaisut –ohjelmaan.

Olin todella ylpeä, kun pääsimme syksyllä esittelemään pihapolkuideaa arvovaltaiselle yleisölle Muotoillut ratkaisut –hankkeen avajaisseminaariin Helsinkiin. Vielä hienommalta tuntui, kun esittelimme valmista suunnitelmaa  päätösseminaarissa maaliskuussa.

Kansainvälisen
kilpailun finaaliin

Muutama päivä ennen seminaaria tuli tieto siitä, että pihapolkumme on yksi Design for All  –kilpailun neljästä finalistista. Niinpä  seminaarissa oli päivän ohjelman lisäksi jaossa koko sivun lehdistötiedote pihapolkumme menestyksestä. – Teki kyllä mieli tuulettaa ihan täysillä, mutta tyydyin vain hymyilemään hillitysti.

Olin ihan maireana, kun mm. yliasiamies Antti Arjava Suomen Kulttuurirahastosta ja johtaja Pekka Timonen WDC Helsingistä ja muu yleisö seurasivat ilmeisen kiinnostuneina pihapolkumme esittelyä.

Onnistuneinta osaa
muotoiluvuodessa

Seuraavalla viikolla  Helsingin Sanomien kulttuuriosastossa (21.3.)  oli koko sivun kritiikki muotoiluvuodesta. Siinä esitettiin Muotoillut ratkaisut –hanke esimerkkinä onnistumisista.  Hankkeessahan on viisi kohdetta, joista pihapolku on yksi.

Kaikilla viidellä on nyt hieno suunnitelma, mutta en millään malta olla mainitsematta, että kansainvälistä näkyvyyttä on saavuttanut vain pihapolku, joka finalisteista sitten selvisikin voittajaksi Ranskassa.

Olemme kiitollisia siitä, että pääsimme hankkeeseen mukaan, mutta on myös hienoa, että Kulttuurirahasto ja Designpääkaupunki Helsinki puolestaan arvostavat menestystämme.

Tulosta hyvällä
yhteistyöllä

Tällaista näkyvyyttä eivät kehitysvammaiset eivätkä  muut toimintarajoitteiset ihan joka päivä saa. Hankkeessahan olivat aktiivisesti mukana sekä Inkilänhovin että Kotokartanon asukkaat. Tärkeä osuus oli myös henkilökunnalla ja omaisilla.

Pihapolkuryhmällämme on ollut onni matkassaan: meillä  on aivan loistavia kumppaneita. Suunnitelmahan on iam designin Isko Lappalaisen ja Elise Rehulan käsialaa. Suurenmoista työtä ovat tehneet monet muutkin.

Kerron lähipäivinä  lisää siitä, miten tähän päästy.

(Kuvassa Sirkka ja Isko esittelevät pihapolkusuunnitelmaa Muotoillut hankkeet -päätösseminaarissa.)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvän mielen pihapolku, Designpääkaupunkivuosi, Muotoillut ratkaisut

Pihapolkutoiveellemme hieno alku

Keskiviikko 5.9.2012 klo 8:09 - Sirkka Tuominen

img_0855.jpgOlen todella iloinen siitä, että Suomen Kulttuurirahasto ja Helsingin designpääkaupunkivuosi valitsivat juuri meidän Hyvän mielen pihapolkumme kustannettavan suunnittelutyön kohteeksi.

Meidän hankkeemme on ainut, jossa suunnitteluapu kohdistuu teemaan Elämänlaatua palveluasumiseen, muut neljä voittajaa - esim. poliisihallitus – edustavat ihan eri aihepiiriä.

Kesäkuussa, kun tieto hakemismahdollisuudesta monen muun postin seassa tuli, pohdimme hallituksen kokouksessa aika lailla arkaillen, kannattaako meidän edes aloittaa. Suomen Kulttuurirahasto ja Helsingin Designpääkaupunkivuosi tuntuivat niin korkeakulttuurisilta ja yleviltä, että melkein piti ryhtiä kohentaa jo niistä puhuessa. Totesimme sitten kuitenkin, että hakematta tätä suunnitteluapua ei ainakaan saada ja niinpä päätimme yrittää.

Me Itse heti mukaan

Huomasimme heti, että yhteistyökumppaniksi tarvitaan ilman muuta Me Itse ry:n Riihimäen  alajaos. Sen puheenjohtaja Teuvo Taipale on onneksi yhdistyksemme hallituksen jäsen. Häneltä tulikin heti lupaus osallistumisesta.

Teuvon lisäksi hakemuksen laadintaryhmään saatiin Anja Alasilta, Anna Levo, Raija Lämsä, Pena Nyman ja minäkin pääsin. Ensimmäinen kokoontumispäiväkin päätettiin. Inkilänhovi lupautui yhteistyökumppaniksi.

Idea löytyi nopeasti

Sitten kävi niin onnettomasti, että erään sairaalareissun vuoksi päivää piti siirtää. Toisaalta kävikin niin onnellisesti, että  Anna ja Raija kuitenkin kokoontuivat ja huomasivat, että yksi tärkeimmistä unelmista on se, että palvelutalojen asukkaiden ulkoilumahdollisuudet paranevat.

Anna ja Raija eivät ole ainoita ulkoilumahdollisuuksien  vähäisyyttä murehtivia. Suomessa on varmaan satoja, jopa tuhansia palvelutalojen asukkaita, vanhuksia, vammaisia ja heidän läheisiään, jotka toivovat lisää virikkeellistä ulkoilua.

Asukkaita tietoa

Työryhmän ensimmäisessä kokouksessa olikin siis jo  idea valmiina. Seuraavaa kokoontumista varten päätimme haastatella Inkilänhovin asukkaita kuullaksemme, mitkä asiat estävät ulkoilua ja toisaalta, mitä ulkona pitäisi olla, jotta suorastaan sieltä ei malttaisi pysyä poissa.

Saimme varsin konkreettista ja hyvää tietoa. Näitä tietoja hyödyntäen laadittiin hakemustekstiä, jonka olennainen osa on  kuvaus unelmiemme ulkoilutilasta: Elämysten pihapolku tai Hyvän mielen pihapolku, joka sitten vakiintui hankkeen nimeksi.

Hakemuksen ohjeen mukaan piti kuvata unelma. Sen verran realisteja kuitenkin olimme, että totesimme, että pihapolulla pitäisi tulla toimeen ilman hoitajia tai minimihenkilökunnalla. Muun muassa siksi toivomme pihaamme uutta teknologiaa.

Voitto tuli kotiin!

Kyllä riemu oli suuri, kun kuulimme, että hankkeemme on hyväksytty design-rahoituksen piiriin.

Yleltä oltiin jo valmiita tulemaan kuvaamaan polkua. Kun he kuulivat, ettei se olekaan vielä valmis, tekivät radiohaastattelun ja pyysivät, että pidämme heidät ajan tasalla. Sieltä luvattiin kiinnostuneina seurata polkumme vaiheita.

Jännittävää!

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pihapolku, Riihimäen Kehitysvammatuki, Designpääkaupunkivuosi, Kulttuurirahasto, Asumisopalvelut