Sikahyvä juttu

Maanantai 17.9.2012 klo 18:35 - Raili Tavela

p9150017.jpgKovasikajuttu oli sikahyvä juttu! Sen me yli 20 Kino Sampoon tiemme löytänyttä tukiyhdistyksen jäsentä saatoimme todeta lauantaina 15.9., jolloin pääsimme näkemään punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivistä tehdyn elokuvan. Ei sitä turhaan ole maailmalla jo palkittu. Ja onhan se myös ehdolla Pohjoismaiden Neuvoston Elokuvapalkinnon (noin 47 000 euroa) saajaksi!

Kovasikajutussa tutustutaan bändin jäseniin Perttiin, Kariin, Toniin ja Samiin ja heidän elämäänsä. Seurataan bändin harjoituksia ja esiintymiskeikkoja. Kappaleissa tulevat monta kertaa esille yhteiskunnan epäkohdat, mutta myös ihan arkiset henkilökohtaiset asiat, kipeätkin, saavat osansa.

Ohjaajan kanssa juttusilla

Elokuvan päätyttyä pääsimme tutustumaan J-P Passiin, joka yhdessä Jukka Kärkkäisen kanssa on ohjannut Kovasikajutun. Sitä filmattiin puolentoista vuoden ajan ja yhteistyö bändin kanssa jatkuu edelleenkin, koska se on mukana maailmalla, kun elokuvaa siellä esitetään.

Kuva-aineistoa on tietysti ainakin sata kertaa enemmän kuin mitä filmiin on saatu mahtumaan. J-P Passi kertoikin, että erityisesti Toni on ollut pahoillaan, kun joitakin hänen kohtauksiaan on leikattu pois ja nyt ohjaajat ovatkin tekemässä Tonille jo kolmatta täydennettyä versiota filmistä, jossa Tonin osuutta on lisätty. Tonin omaan käyttöön tietysti.

Toivottavasti herää keskustelua

Taipaleen Teuvo kiitti Passia hienosta elokuvasta, joka toivottavasti saa aikaan keskustelua vammaisten itsemääräämisoikeudesta, asumisen tasosta ja palveluista. Hän sanoi sen tuoneen 1970-luvun laitosajan mieleen ja toivoi, ettei sellaiseen enää palattaisi, vaikka se kilpailuttamisen kautta  voikin olla vaarana.

Punk-yhtyeen tyyliin kuuluu reipas kiroilu. Tuomisen Tompan, joka oli nähnyt elokuvan jo aikaisemmin, mielestä se ei kuitenkaan niin haitannut, kun päästi sen yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos.

Yhdistyksen puolesta Sirkka lausui kiitoksensa J-P Passille ja totesi, että elokuva on uusi hieno aluevaltaus. Lisäksi hän kiitti Dok Sampo-festivaalia, joka oli tarjonnut yhdistykselle mahdollisuuden päästä näkemään tämä elokuva hyvin edullisesti.

Olipa upea lauantai-iltapäivä! Tapaamme muuten mahtavan bändin Tampere-talon konsertissa 6.10. - ei hassumpaa!


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Riihimäen Kehitysvammatuki, Kovasikajuttu, Elokuva