Halloween vai pyhäinpäivä?

Lauantai 2.11.2013 klo 11:08 - Anja Alasilta

kurpitsa.jpgOsallistuin eilen Rivakan riemukkaisiin halloween-bileisiin. Harvoin tapaa niin mukavia haamuja, vampyyreitä, noitia ynnä muita kauhuolentoja.

En ole tätä ennen viettänyt halloweenia. Olen pitänyt sitä amerikkalaisena hömpötyksenä, joka ruokkii turhanpäiväistä krääsäkauppaa.

Sisareni Leena on aiemmin ehdottomasti kieltäytynyt osallistumasta mihinkään kauhujuhliin. Naamiaiset eivät ole olleet hänen juttunsa - niin juhamielisestä henkilöstä kuin muuten onkin kysymys.

Halloweenista tuli
osa juhlaperinnettä

Tänä syksynä kaikki muuttui.

Leena kertoi jo viikkoja etukäteen aikovansa osallistua Rivakan halloween-juhliin ja tarvitsevansa sitä varten noitavaatteet. Hänen ompelijansa Minna lähti oitis mukaan projektiin.

Viime syksynä en ehtinyt kuvaamaan Kehitysvammatuen sivuille Rivakan naamiaisia. Tänä vuonna raivasin puoliväkisin tilaa työkalenteriin.

Kyllä kannatti! Tunnelma oli ainutlaatuinen. Rivakan henkilöstö oli taas kerran tehnyt asiakkaiden hyväksi paljon enemmän kuin olisi pakko.

Olemme Leenan kanssa katsoneet halloween-kuvat jo pariin kertaan ja nauraneet katketaksemme. 

Eihän juhlassa, joka saa ihmiset iloisiksi keskellä pimeintä vuodenaikaa, voi olla mitään pahaa.

Pyhäinpäivänä
syttyvät kynttilät

Hömppä-halloween ja perinteinen pyhäinpäivä tuntuvat olevan toisistaan äärimmäisen kaukana. Historiallisesti niillä on kuitenkin jotain yhteistä.

Muinaiset keltit viettivät marraskuun viimeistä talven alkamisen päivänä ja uskoivat vainajien henkien olevan silloin liikekannalla. Halloween-sana on lyhenne englannin sanoista All Hallows' Eve eli pyhäinpäivän aatto.

Suomessa sadonkorjuun päätösjuhlana vietetty kekri sulautui 1800-luvulla kristilliseen pyhäinpäivään, jota vietetään marttyyrien, pyhimysten ja vainajien muistopäivänä. Amerikkalaistyylinen halloween on meillä varsin uusi.

Eilinen halloween-humu ei estä hiljentymästä tänään muistelemaan edesmenneitä rakkaita. Käymme Leenan kanssa myös Lopen hautausmaalla.

Leenalta ja muilta kehitysvammaisilta olen oppinut paljon juhlan merkityksestä. Ihmiselle tekee hyvää osoittaa juhlien arvostusta ilolle ja surulle, tälle päivälle ja menneelle, reaalimaailmalle ja sille, jota emme voi nähdä, koskettaa emmekä ymmärtää.

3 kommenttia . Avainsanat: Pyhäinpäivä, Halloween

Noidat ja kummitukset valtasivat Rivakan

Torstai 15.11.2012 klo 8:05 - Meira Jokinen

halloween12_031.jpgTähän aikaan vuodesta Toimintakeskus Rivakan osastot muistuttavat suorastaan joulupukin pajaa. Työntekijät ahkeroivat uusien tuotteiden parissa, joita tehdään mahdollisimman paljon valmiiksi perinteisiin joulumyyjäisiin.

Pyhäinpäivän aattona aherrus kuitenkin taukosi ja Toimintakeskuksen valtasivat noidat, kummitukset ja muut hirviöt halloween-tunnelmissa.

Erilainen työpäivä

Asiaan kuuluvaa tavaraa ja asuja löytyi työntekijöiltä kotoa sekä Rivakan omasta ”kauhupuvustamosta”. Hienoilla naamiaisasuilla ja kasvomaaleilla loihdittiin halloween12_019.jpgtoinen toistaan komeampia
halloween-hahmoja, joihin törmäsi
tämän erilaisen työpäivän aikana.

Kauhukammiossa kaikki pääsivät aistimaan noitatunnelmia kaikilla aisteillaan. Noidat ja muumio johdattelivat luolassaan vieraansa tunnustelemaan erikoisia keitoksiaan aavemaisen musiikin saattelemana. Joku saattoi tavata myös kalisevan Luukkaan =)

Halloween-aatto huipentui rytmikkäisiin tansseihin, jolloin levyjä pyörittivät Me itse -yhdistyksen tiskijukat. Tanssin lomassa päästiin maistelemaan makeita hämähäkkejä ja tekohammas-leivoksia.

Joulumyyjäiset lähestyvät

Noitien ja kummitusten palattua tämän erikoisen työpäivän jälkeen taas omiin luoliinsa, Rivakan työntekijät jatkavat ahkerointiaan joulumyyjäiset mielessään. 

Myyjäisiä vietetään Rivakassa lauantaina 1.12. klo 10-14, osoitteessa Käpälämäenkatu 14. Mukana ovat luonnollisesti Riihimäen kehitysvammatuki, Psykiatrian työtoiminta ja Hausjärven kehitysvammaisten tuki ry. Tervetuloa!

Rivakan myymälässä voi käydä ostoksilla arkipäivisin klo 8-15. Tänä vuonna pidämme myymälää auki myös 14.12. perjantaina klo 8-18 ja 15.12. lauantaina klo 9-14, jolloin voi poiketa jouluostoksille =)

1 kommentti . Avainsanat: Rivakka, Halloween, Toimintakeskus