Oikeuksia puolustettava yhdessä

Sunnuntai 23.3.2014 - Anja Alasilta

mielenosoitus.jpgPaikallisia vammais-, potilas- ja omaisjärjestöjä on joskus moitittu pelkiksi huvitoimikunniksi.

Myös Kehitysvammaisten Tukiliiton paikallisyhdistykset taitavat olla keskimäärin parempia järjestämään rattoisaa yhdessäoloa kuin vaikuttamaan rohkeasti kunnan ratkaisuihin.

Riihimäen Kehitysvammatuella on pitkät ja kunniakkaat perinteet edunvalvontatyössä. Yhdistys on myös osoittanut, miten vapaa-ajan toiminta ja vaikuttaminen voivat tukea toisiaan.

Arvot kovenevat

Kun talouden, erityisesti julkistalouden tilanne heikkenee, yhteiskunnan arvot näyttävät kovenevan. Monet suomalaiset maksavat loppuikänsä kohtuutonta hintaa 1990-luvun alun lamasta. Nyt näköpiirissä on uhkia, jotka voivat toteutua kipeimmin kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten kohdalla.

Myös Riihimäellä on huomattu ilmapiirin muuttuneen. Ensimmäinen konkreettinen osoitus siitä oli henkilökohtaiseen apuun liittynyt jupakka joulun alla.

Kaupungilla oli vakaa aikomus toimittaa kaikki henkilökohtaisen avun piirissä olleet kehitysvammaiset muitta mutkitta uuteen lääkärintarkastukseen. Onneksi yhdistyksemme neuvottelijat pystyivät vaikuttamaan virkamiehiin.

Sittemmin myös sosiaali- ja terveysministeriöstä saatu vastaus vahvisti, että Kehitysvammatuki oli oikealla asialla.

  • Jos henkilökohtaista apua olisi vähennetty, lasku olisi langennut myöhemmin moninkertaisena kaupungin maksettavaksi.

Kipeimmin toimintakyvyn heikkeminen olisi tietenkin sattunut kehitysvammaisiin itseensä.

Asuntoja ja heti!

Asuntojen saaminen Riihimäen Kehitysvammaisille ei yhdistyksen sitkeästä työstä huolimatta ole edennyt kaupungilla hiukkaakaan.

Nyt asiaan on pakko ottaa jonkinlainen kanta, kun valtuutettu Ismo Portinin tekemä ja monien muiden valtuutettujen allekirjoittama aloite on käsiteltävä. Ennusmerkit eivät valitettavasti ole olleet kovin hyvät. Sosiaali- ja terveysjohtajan päätösesitys vaikuttaa silkalta vesitykseltä.

Ei liene salaisuus, että yhdistyksemme rohkaisi asuntoa tarvitsevia kehitysvammaisia ja heidän omaisiaan tekemään kaupungille konkreettisen hakemuksen, johon liittyy pyyntö palvelusuunnitelman tarkistuksesta. Kun palvelusuunnitelman tarkistusta on pyydetty, kunnan on vammaispalvelulain mukaan käynnistettävä selvitystyö seitsemän päivän kuluessa. Ratkaisujakaan ei voi viivyttää loputtomiin.

Kehitysvammaisten pitkää asuntojonoa tukee vielä yhdistyksen kannanotto lautakunnalle.

  • Kysymys ei ole hurskaista toiveista vaan kunnan lakisääteisistä tehtävistä.

Monet Riihimäen kaupungin päättäjät ymmärtävät ilahduttavan hyvin kehitysvammaisten tarpeet ja tunnustavat heidän oikeutensa.

  • Toivottavasti päättäjien voima riittää tekemään lopun virkamiesten vetkuttelusta.

Voimat yhteen

Pienikin yhdistys pystyy vaikuttamaan vahvasti, jos se toimii yhtenä rintamana. Yhdistys ei ole yhtä kuin hallitus. Jokaista jäsentä tarvitaan. Meidän on jaksettava olla kiinnostuneita myös niistä asioista, jotka eivät koske suoraan omaa läheistämme.

Henkilökohtaisen avun ja asuntojonon lisäksi tiukkaa taistelua vaatii esimerkiksi tilapäishoidon saamiseen tolkulliselle tolalle.

Kuin tilauksesta vammaisten oikeuksiin erikoistunut Lakiasiaintoimisto Jukka Kumpuvuori lanseerasi Vammaisoikeuden ajokortti -koulutuksen. Se sopisi mainiosti Riihimäen Kehitysvammatuen tarpeisiin.

  • Yhteinen parituntinen asiantuntijan opissa voisi tiivistää entisestään yhteistä rintamaamme.

selvittäminen on aloitettava viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä sen jälkeen, kun vammainen henkilö taikka hänen laillinen edustajansa tai omaisensa, muu henkilö tai viranomainen on ottanut yhteyttä sosiaalipalveluista vastaavaan kunnan viranomaiseen palvelujen saamiseksi. - See more at: http://www.kehitysvammatuki-riihimaki.fi/uutiset.html?112#sthash.bWCS7Syl.dpuf
Lääkärinlausunnon vaatiminen voi kohdistua yksittäiseen hakijaan, jonka palvelun tarvetta arvioidaan. Kunta ei voi ohjata yleisesti tiettyä vammaisryhmää lääkäriin tai tutkimuksiin. - See more at: http://www.kehitysvammatuki-riihimaki.fi/uutiset.html?110#sthash.lwpw4y6P.dpuf
Lääkärinlausunnon vaatiminen voi kohdistua yksittäiseen hakijaan, jonka palvelun tarvetta arvioidaan. Kunta ei voi ohjata yleisesti tiettyä vammaisryhmää lääkäriin tai tutkimuksiin. - See more at: http://www.kehitysvammatuki-riihimaki.fi/uutiset.html?110#sthash.KQqiOPHx.dpuf
Lääkärinlausunnon vaatiminen voi kohdistua yksittäiseen hakijaan, jonka palvelun tarvetta arvioidaan. Kunta ei voi ohjata yleisesti tiettyä vammaisryhmää lääkäriin tai tutkimuksiin. - See more at: http://www.kehitysvammatuki-riihimaki.fi/uutiset.html?110#sthash.KQqiOPHx.dpuf

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ihmisoikeudet, Vammaispalvelut, Edunvalvontatyö