Tukiliitto palkitsi Riihimäen Kehitysvammatuen

Sunnuntai 27.5.2012 klo 17:40 - Sirkka Tuominen

kortti.jpgOlin perjantaina Kehitysvammaisten Tukiliiton Ideapäivillä liiton pyynnöstä esittelemässä eettisiä lahjakorttejamme. Niin siellä sitten kävi, että Tukiliitto palkitsikin  Riihimäen Kehitysvammatuen kortit  parhaana varainhankintaideana.

Kahvitauolla selkään taputtajia  oli useita, ja moni kertoi, että heidän yhdistyksensä kopioi välittömästi ajatuksen. Mukava ajatella, että ideamme tuottaa kehitysvammaisille iloa Riihimäen ulkopuolellakin.

Kaikki sai  alkunsa
punaisista sulista

Ideaa olen oikeastaan kypsytellyt jo 80-luvulta alkaen. Meillä oli silloin sellainen tilanne, että teini-ikäisellä tyttärellämme oli uudehko poikaystävä, jonka  isä sai kauppaneuvoksen arvonimen. Meidät tyttären vanhemmatkin kutsuttiin juhlimaan tapahtumaa.

Mietimme hiki päässä, mitä voisi ojentaa onnittelulahjaksi ihmiselle, jolla oli jo kaikkea.  Arvelimme, että firmat ja yhteisöt ovat  jo tuoneet  pensaan kokoisia kukkapuskia, joten jos menemme vaikka kolme neilikkaa hikisessä kädessäni, tervehdyksemme ei ole kovin kaksinen. Maljakoitakin arvelimme heillä olevan ennestään, niin ettei ehkä paikallisen Sokoksen hyllyltä löytyvä sopivan hintainen, siis meidän kukkarolle sopivan hintainen, lasimaljakkokaan tuntunut loistokeksinnöltä.

Mutta sitten sain idean: niihin aikoihin lionsit myivät punaisia sulkia syöpäjärjestöjen hyväksi. Joku teistä ehkä muistaakin ne punaisiksi värjätyt höyhenet. Ostin siis  useita hyväntekeväisyyssulkia, menin ne mukanani kukkakauppaan, jossa taitava kukkakauppias sitoi ne yhden kukan ympärille ja pani vähän vihreätä lisäksi. Näin meillä oli kukkakimppu, joka oli kiva viedä.

Siitä lähtien aina silloin tällöin ajattelin, että jotain tällaista pitäisi kehittää kehitysvammapuolellekin. Muutama  vuosi sitten tuli markkinoille mahdollisuus antaa tavaralahjan sijasta vaikka vuohi, puu  tai koulupuku afrikkalaiselle perheelle. Niitäkin lahjoja joskus ostin esim. tuliaisiksi. Tosin minusta ei ollut kovin kiva ojentaa jotain koneelta tulostettua mustavalkodokumenttia päivänsankarin käteen.

Sitten Riihimäen Kehitysvammatuki päätti helpottaa niiden tilannetta, jotka menevät onnittelemaan ihmistä, jolla on jo kaikkea. Meiltä voi ostaa kukkakimpun tai tavaralahjan sijasta kauniin käsintehdyn kortin, jossa kerrotaan että lahjan saaja on tehnyt lahjoituksen riihimäkeläisille kehitysvammaisille.

Raha jää kotimaahan,
ympäristökin säästyy

Monet ovat ilahtuneet siitä, että raha jää kotimaahan ja kotikaupunkiin. Lahjoittaja voi lisäksi luottaa siihen, että joka  euro menee luvattuun tarkoitukseen, koska mitään välikäsiä ja käsittelymaksuja ei ole.

Lahjakorttimmme säästävät myös ympäristöä ja edistävät osaltaan kestävää kehitystä. Ei tarvitse hankkia lahjaksi tarpeetonta tavaraa  vaan voi tarjota iloa kehitysvammaisen elämään.

Hyvänä asiana on pidetty myös sitä, että lahjan antaja saa itse päättää, mitä toimintaa haluaa tukea. Tuen kohde näkyy selvästi kortin välilehdellä. Voi valita, tukeeko pienten muskaria, futisporukkaa vai tarjoaako kesäretkeläisille taukojätskit. Vaihtoehtoja on kymmenkunta ja lisäksi vapaavalintainen. Futistreenikortissa esimerkiksi kerrotaan

”Olet lahjoittanut kokonaiselle jalkapallojoukkueelle puolikkaan harjoitusillan. Kehitysvammaisten jalkapallojoukkueemme tavoitteena on kunnon kohottaminen, lihasten koordinointikyvyn kehittäminen - ja kova peli! Tulostakin on tullut: kehitysvammaisten Etelä-Suomen kisoissa Riihimäki on aina päässyt mitalisijoille.”

Korttiemme hinnatkaan eivät päätä huimaa: kortit maksavat 15 tai 20 euroa. Joskus joku porukka haluaa esim. kimppalahjan tai joku firma haluaa lahjakortin. Silloin neuvottelemme antajan toivoman tekstin:

”Olet lahjoittanut pienten muskarille 200 euron merirummun. Sen avulla voi harjoitella... ”

Pidämme tärkeänä myös sitä, että lahjan antaja voi ojentaa jotain kaunista. Siksi korttimme ovat käsintehtyjä, uniikkeja ja laatuluokkaa. Mm. Nymanin Seija ja Levon Anna ovat tehneet  upeita kortteja ja Seijan johdolla on pidetty useita talkoita. Joskus hankimme kortteja myös Rivakasta.

Toivotan kaikki tervetulleiksi korttiostoksille!


5 kommenttia . Avainsanat: Riihimäen Kehitysvammatuki, Kehitysvammaisten Tukiliitto, Varainhankinta, Eettiset lahjat