Taidot esiin!

Lauantai 10.11.2012 klo 11:45 - Anja Alasilta

oivan.jpgJuuri nyt näyttää siltä kuin kehitysvammaisten arkielämään olisi luvassa parannuksia.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan jokaisella kehitysvammaisella on oikeus yksilölliseen asumiseen ja palveluihin.

rivakka_kopio.jpgIhan selvää ei ole, mitä uutta päätös tuo aiempiin samansuuntaisiin linjauksiin. Arvokasta silti on, että nykyinenkin hallitus on ilmaissut kantansa.

Julkisuudessa on ollut esillä myös uusi konsepti, jolla on tarkoitus helpottaa osatyökykyisten työllistymistä.

Osatyökykyinen on byrokraattinen, suorastaan kamala sana. Kysymys on kuitenkin tärkeästä asiasta: esimerkiksi kehitysvammaisten mahdollisuudesta päästä oikeisiin töihin, joista maksetaan myös oikeaa palkkaa.

Autettavista arvokkaiksi

Useimmat kehitysvammaiset tarvitsevat apua käytännön asioista. Niin tarvitsevat monet muutkin, oikeastaan kaikki.

  • Olisiko aika korostaa avuntarpeen lisäksi sitä, mitä kehitysvammaisilla on meille muille ja koko yhteiskunnalle antaa?

Jokaisella on luovuttamaton oikeus ihmisarvoon. Kehitysvammainen läheinen on yhtä rakas ellei rakkaampi kuin vammaton.

Liian vähän puhutaan siitä, miten monenlaista hyötyä ja iloa kehitysvammaisista voi olla koko yhteisölle.

Tunnollisia työntekijöitä

Kehitysvammainen ihminen arvostaa usein työtään enemmän kuin me muut. Hän on ahkera ja luotettava työntekijä.

Olen usein miettinyt, miten hyvin hieman verkkaisempi palveluote sopisi aikaan, jolloin monet harkitusti ja vakain päätöksin siirtyvät hitaampaan elämään.

Tänä syksynä melko paljon julkisuutta sai messutapahtumassa toteutettu kehitysvammaisten pop up -ravintola. Pitäisiköhän jotain vastaavaa kokeilla myös Riihimäellä?

Uudenlaista viihdettä

Näinä viikkoina monella työpaikalla on puhuttu pikkujoulun ohjelmasta. Lehtitietojen mukaan suuryritykset ovat peruuttaneet koko juhlat tai jättäneet ainakin viihdemaailman kirkkaimmat ja kalleimmat tähdet pois ohjelmasta.

Kehitysvammaisilla esiintyjillä voisi taloudellisesti synkkinä aikoina olla markkinarako. Heidän palkkionsa eivät päätä huimaa. Usein riittäisi pelkkä esiintymisen ilo, mutta mielellään tilaaja saisi tietysti kartuttaa pienellä summalla harrastusryhmän kassaa.

Esimerkiksi Tom Tom tai Oivanäyttämö pystyy tarjoamaan ikimuistoisen shown pikkujoulu- tai muulle juhlaväelle.

Upeita tuotteita Rivakassa

Rivakan joulumyyjäiset lähestyvät. Niissä on tarjolla paitsi Riihimäen Kehitysvammatuen mainioita jouluruokia ja voittoisia arpoja, myös ja ennen muuta toimintakeskuksen hienoa tuotantoa.

Useimmat meistä voisivat tehdä suunnilleen kaikki lahjaostoksensa Rivakassa. Omaa osuuttaan kehitysvammaisten osaamisen markkinoinnissa voi hoitaa myös mainostamalla joulumyyjäisiä ja Rivakan puotia. Se käy helposti vaikkapa Facebookissa.

Yllätä ystävät ja tutut

Sisareni Leena ahkeroi arkipäivät Rivakassa ja tekee vapaa-aikanaan taidetta. Hän on niin tuottelias, että meillä on jatkuvasti pientä ylituotanto-ongelmaa. Kaikki teokset eivät meinaa mahtua minnekään.

Viime viikolla - ja edellisen kerran kaksi vuotta sitten - järjestimme työpaikallani Taulujuhlat. Kutsun sai joukko sellaisia henkilöitä, jotka ovat netissä ihailleet Leenan taidetta. Joukossa oli aika monta asiakastani.

Taulujuhlissa oli taas hauskaa. Vieraat pääsivät valitsemaan itselleen taidetta ja esittivät Leenalle kiitokseksi runoja ja lauluja. Jos valinta oli jollekin ylivoimaisen vaikea, taiteilija auttoi.

Jo perinteeksi on tullut sekin, että juhlista yli jääneet maalaukset, mosaiikkitaulut ja ovikoristeet jäävät toimistollemme. Sieltä ne sitten häviävät jouluun mennessä. Jo loppuviikolla erään koulutuksen osallistujat olivat olleet riemuissaan, kun päivän väri-iloa ihasteltuaan saivat poimia mukaansa mieleisensä taulun. Ne teokset lähtivät muuten Ouluun.

Leena on onnellinen. Juhlat olivat ihanat ja mikä tärkeintä, hän saa taas tuottaa taidetta sydämensä halusta ilman, että 'varastopäällikkö' niuhottaa.

Helpon operaation kautta myös tieto kehitysvammaisten kuvataiteesta leviää aika monille tutuille ja tuntemattomille!

Ensi syksynä Taulujuhliin saattaa saada kutsun Leenan lisäksi joku muukin Väritaiteilija.

1 kommentti . Avainsanat: Lahjakkuus, Luovuus, Työllistyminen, Kehitysvammaisuus, Riihimäen Kehitysvammatuki