Lautakuntaa tapaamassa

Keskiviikko 5.6.2013 klo 20:10 - Päivi Sinivuori

riihimaki_kotikau_kopio.jpgYksi kevään tavoitteistamme toteutui 28.5. ,kun saimme yhdistyksellemme puheenvuoron uuden perusturvalautakunnan toukokuun kokouksessa. 

Lautakunta kokoontui Inkilänhovissa, jossa Sirkka, Pena ja minä olimme vastassa toivottamassa kaikki tervetulleiksi. Omien ryhmäkokousten jälkeen kokouksen ensimmäisenä pykälänä oli meidän puheenvuoromme.

Alkutervehdyksen jälkeen Sirkka sai pienessä ajassa kerrottua osan siitä valtavasta työmäärästä jonka yhdistyksen aktiiviset toimijat tekevät. Varmasti jokainen kuulija jäi ihmettelemään, millä ajalla ja rahalla kaikki oikein tapahtuu.

Kysymyksiä herättikin yhdistyksemme ”liikevaihto.” Monessa kohtaa korostui myös toimintamme aikaansaama säästö kaupungille.  Raha oli tälläkin kertaa keskustelua ja kysymyksiä herättävä aihe.

Asuntoasiat esillä
monesta kulmasta

Kehitysvammaisten palveluasuntojen puute ja toimenpiteet vuosien varrella tuotiin esille monesta näkökulmasta.

Lautakunnan jäsenet saivat pikakertauksen, missä asuntotilanteessa mennään.  Lautakunnan jäsenen toimesta myös Marja –Liisa Lindforsilta tiedusteltiin, mikä on kaupungin suunnitelma tilanteen ratkaisemiseksi.  Suunnitelmia ei tullut keskustelussa esille.

Yritimme vastata lyhyesti kysymykseen, jossa pyydettiin kuvaamaan asunnontarvitsijoiden erilaisia tarpeita. Kovin helppoa ei kattavan vastauksen antaminen tietenkään ollut, koska kaikki ovat erilaisia.

Tinja käytti asunnontarvitsijan puheenvuoron. Hän luki  kirjoittamansa puheen hienosti ja sai ansaitsemansa aplodit.

Yhdistys valmis
yhteistyöhön

Jälkeenpäin mietitytti että tuliko kehitysvammaisten elämää ja tarpeita kuvattua kuitenkaan tarpeeksi. 

Osalla lautakunnan jäsenistä ei ehkä ollut ennestään paljonkaan tietoa kehitysvammaisten tilanteista. Eräässä puheenvuorossa lakisääteisen palveluasumisen suunnittelun sijaan vaihtoehdoksi tarjottiin myös perheiden tai yhdistyksen oma-aloitteista asumisyksikön rakennuttamista.

Lopuksi lautakunnan puheenjohtaja halusi vielä tietää mielipiteemme perusturvan kanssa tehtävästä yhteistyöstä.

Totesimme että yhdistys on aina pyrkinyt tekemään aktiivista ja avointa yhteistyötä; yhteistyön tulokset vain ovat kovin hitaasti näkyvissä.

Nykyisen perusturvajohtajan jäädessä eläkkeelle koko perusturvan organisaatio muuttuu ja vaikuttaa myös meidän asioidemme kulkuun. Toivottavasti  hyvällä tavalla. Jos tulkitsin oikein, niin puuttuminen asuntotilanteeseen koettiin erittäin tärkeäksi, joten tästä vaan täysillä eteenpäin!

Päivi

 

1 kommentti . Avainsanat: Asuminen, Riihimäen Kehitysvammatuki, Perusturvalautakunta

Tullaan tutummiksi

Torstai 18.4.2013 klo 16:34 - Janne Yrjölä

janne_yrjola.jpgHei

Nimeni on Janne Yrjölä ja monen muun roolin lisäksi olen tänä vuonna valitun uuden perusturvalautakunnan puheenjohtaja.

Kiitän onnittelusta, jonka sain valinnan jälkeen. Päivi Sinivuori pyysi minua sitten kirjoittamaan jonkinlaisen uuden petulan puheenjohtajan tervehdyksen sivuillenne. Ajatuksiani siitä, mitä nyt ajattelin lautakunnan johtajana tehdä. Menin ihan lukkoon. Nyt olen useamman viikon kiertänyt tätä tehtävää istahtataen aina toisinaan tyhjän paperin eteen saamatta mitään aikaan.

Olen todennut, että tämä johtuu siitä, etten tosiasiassa tiedä juuri mitään niistä maailmasta, jossa kehitysvammaiset ja heidän läheisensä elävät. Toki tunnen tämän meidän yhteisen maailmamme, mutta se voi näyttäytyä meille kovin erilaisena.

Täyttä iloa ja surua

Ne vähäiset kokemukset kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten kanssa, jotka olen aikaisemmassa seurakuntatyössäni saanut, näyttävät minulle maailman, jossa iloitaan täydellä sydämellä rakkautta säästelemättä ja toisaalta surraan maailman suurinta surua, jos sen aika on. Siinä on mallia meille jokaiselle.

Myös asemamme Suomen kansalaisina voi näyttäytyä erilaisina. Itse olen aina yrittänyt olla ”pienen puolella”, vaikka se kulunut ilmaisu onkin. Tällä tarkoitan sitä, että poliittisen päätöksenteon pitäisi ensisijaisesti ottaa huomioon he yhteiskunnassamme, jotka heikoiten pystyvät omia oikeuksiaan vaatimaan. Siksi halusinkin petulaan.

Tahdosta ei siis ole kiinni, minun pitäisi nyt vaan olla paremmin perillä kehitysvammaisten yhteiskunnallisesta asemasta. Riihimäellä.

Miten kaupunki voisi tukea?

Olenkin teidän varassanne hyvät yhdistysläiset. Toivoisin, että kertoisitte minulle siitä minkälaisessa yhteiskunnassa me kehitysvammaisten näkökulmasta elämme ja ideoistanne sen suhteen, miten siitä saataisiin parempi.

Laki turvaa tiettyjä oikeuksia, toteutuvatko ne Riihimäen kaupungissa?

On myös olemassa paljon mitä voitaisiin tehdä ilman lain velvoitteita. Sellaista todella tärkeää työtä tekee mm. teidän yhdistyksenne.

Millä tavalla kaupunki voisi tukea ja rohkaista siinä työssä? Mitä muuta voitaisiin ottaa huomioon? Toivon myös, että jossain mutkassa voisimme kohdata aivan kasvokkain ja tulla tutummiksi.

Siihen mennessä, iloitaan alkavasta keväästä täydellä sydämellä.

Janne Yrjölä
044-3028881
janne.yrjola(at)saunalahti.fi

1 kommentti . Avainsanat: Perusturvalautakunta