Keskustele asumisasioista

Lauantai 8.11.2014 klo 18:25 - Riihimäen Kehitysvammatuki

asumnen.jpgOlemme koonneet kotisivuillemme tietoa kehitysvammaisten asumisesta viime kuukausina käydystä keskustelusta.

13 kommenttia . Avainsanat: Palveluasuminen, Kilpailutus, Riihimäki

Me Itse Riihimäellä suuria suunnitelmia

Keskiviikko 15.10.2014 klo 9:49 - Tomi Tuominen


tomppa.jpgMe itse Riihimäki suunnittelee uutta: ensi vuonna uutta toimintaa, uusia vierkistystuntiaiheita tehdään ja muita asoita.

Ajateltiin, että rakennamme pikku hiljaa Me Itse Riihimäen Facebook-ryhmää.

Me ajateltiin myös valtakunnallisesti ryhtyä tekemään kotisivuamme .

Kahden vuoden päästä Me Itse Riihimäki myös valitsee uudet jäsenet työryhmään.

1 kommentti . Avainsanat: Me Itse Riihimäki

Henkilökohtaisesta avusta taisteltava

Maanantai 2.12.2013 klo 20:28 - Anja Alasilta

istock_000021306192xsmall_kopio.jpgRiihimäen kaupunki on tähän asti kunnioittanut kohtalaisen hyvin kehitysvammaisten oikeutta henkilökohtaiseen apuun.

Laissa subjektiiviseksi oikeudeksi säädetty palvelu on tiettävästi myönnetty ainakin aikuisille melko mukisematta. Monilla muilla paikkakunnilla on jouduttu pitkiin ja raskaisiin valitusprosesseihin.

Kaikkein heikoimmassa asemassa olevat kehitysvammaiset eivät pysty ylittämään valitusteiden esteitä. Heillä ei ole ketään, joka valittaisi heidän puolestaan.

Mikä olisi muuttunut?

Tänään tihkuivat ensimmäiset tiedot siitä, että Riihimäen perusturva on vaatinut joiltakin kehitysvammaisilta uuden selvityksen henkilökohtaisen avun tarpeesta ja myös uuden lääkärintodistuksen. Kaupungin tarkoituksena on kaikesta päätellen harkita uudelleen suhtautumistaan asiaan.

Kenenkään ei kannata huokaista helpotuksesta, vaikka onkin jäänyt pois perusturvan postituslistalta. Sama selvitys on kuulemma edessä lopuillakin.

Lisäselvittelyt tuntuvat lähinnä naurettavilta. Jokainen hiemankin kehitysvammaisia tunteva tietää, ettei heidän vammansa asteella ole tapana sanottavasti muuttua vuosien mittaan.

Oudoimmalta tuntuu jumalaton hoppu. Lääkärintodistuksia on vaadittu niin nopeasti, ettei terveyskeskuksesta järjesty riittävän pian aikoja. Onko ehkä tarkoituskin, ettei dokumentteja saataisi riittävän nopeasti kasaan?

Laissa selvää tekstiä

Vammaispalvelulain 8 c pykälän mukaan  henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella:

  • päivittäisissä toimissa
  • työssä ja opiskelussa
  • harrastuksissa
  • yhteiskunnallisessa osallistumisessa
  • sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä.
Ja edelleen:
  • Henkilökohtaisen avun tarkoitus on auttaa vaikeavammaista henkilöä toteuttamaan omia valintojaan. 
Samaisen pykälän mukaan henkilökohtaista apua järjestettäessä vaikeavammaisena pidetään henkilöä, joka tarvitsee pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden johdosta välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön apua suoriutuakseen edellä luetelluissa toiminnoista eikä avun tarve johdu pääasiassa ikääntymiseen liittyvistä sairauksista ja toimintarajoitteista.

Teksti tuntuu harvinaisen selkeältä - vai mitä? Ei kai edes kaupungin edustajilla ole kanttia väittää, että kehitysvammaisten mahdollisuus omiin valintoihin olisi mennyt jotenkin överiksi.

Riittävätkö voimavarat?

Keplotteleville kunnille on kuitenkin tarjonnut porsaanreiän pykälään sisältyvä voimavaramääräys:

  • "Henkilökohtaisen avun järjestäminen edellyttää, että vaikeavammaisella henkilöllä on voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa."

Juuri tähän kunnissa on vedottu. Ongelmallisin tilanne on ollut puhevammaisten kohdalla. Heidän voimavaransa on helppo leimata riittämättömiksi, vaikka tosiasiassa pahimmat puutteet ovat usein viranhaltijoiden kommunikaatiotaidoissa.

Vammaisjärjestöjen piirissä on käyty ajoittain tulikivenkatkuista keskustelua siitä, miten moinen syrjivä pykälä yleensä on päässyt lakiin. Aiheellisesti on epäilty, ovatko kaikkien intressissä olleet kehitysvammaisten oikeudet.

  • Ei kai Riihimäen kaupunki nyt ole lähdössä voimavaratemppuiluun - siis äärimmäisen räikeään syrjintään?

Ikävintä on, että kunnan 'kannattaa' tehdä tieten tahtoen lainvastaisia päätöksiä. Valitusprosessi on pitkä, eikä kunta joudu jälkikäteen korvaamaan tai hyvittämään sitä, että on väärin perustein kieltänyt esimerkiksi henkilökohtaisen avun. 'Säästöä' siis syntyy.

Kokonaan toinen asia on, että jälkilasku voi käydä todella kalliiksi. Kannattaisi ehkä siellä perusturvassa tarkistaa, mikä on esimerkiksi Etevan tukikeskuksen vuorokausihinta.

Yksin vai yhdessä?

Riihimäen perusturvassa taitavat puhaltaa hyytävän kylmät muutoksen tuulet.

Pitkä ja asiallinen yhteistyö Riihimäen Kehitysvammatuen kanssa ei ilmeisesti enää merkitse mitään. Asumispalvelujen kilpailutussuunnitelmista yhdistyksemme vielä sai etukäteen kaupungilta tiedon. Nyt tieto henkilökohtaisen avun uusista mutkista tuli Tampereen kautta.

Kaupungin  organisaatiossa tuskin kukaan kyseenalaistaa esimerkiksi sitä, että henkilöstöä edustavat etenkin tiukan paikan tullen ammattijärjestöt ja niiden luottamusmiehet. Kehitysvammaiset läheisineen sitä vastoin halutaan neuvottelupöytään yksitellen.

Entä mitä me tahdomme? Tahdommeko taistella jokainen oman sotamme yksin vai koota voimamme?

Nopea ja kainostelematon hyökkäys voisi nyt olla kaikkein paras puolustus.

PS. Kirjoitus edustaa kirjoittajan henkilökohtaista mielipidettä.

3 kommenttia . Avainsanat: Henkilökohtainen apu, Riihimäki,

Helppo liikkua -tunnuksia myös Riihimäelle?

Perjantai 10.5.2013 klo 19:32 - Anja Alasilta

helppo_liikkua_-sivu.jpgÄitienpäivästä alkaa Helppo liikkua -viikko. Sen järjestäjänä on Invalidiliitto ja tarkoituksena muuttaa rakennettua ympäristöä paremmaksi kaikille ihmisille.

Facebookissa oli tänään haaste bloggareille:

"Bloggaatko? Ota blogihaasteemme vastaan ja tuo esiin blogissasi ympäristön helppoja ja hankalia paikkoja sunnuntaina starttaavan Helppo liikkua -viikon aikana! Voit laittaa pallon pyörimään ja haastaa mukaan myös muut blogosfäärin aktiiviset!"

Otan siis haasteen vastaan ja heitän sen saman tien Riihimäen Kehitysvammatuen väelle - niin tähän blogiin kirjoittaneille kuin kaikille muillekin. Kaupungissamme on varmasti sekä helppoja että hankalia paikkoja, joten listataanpa niitä - esimerkiksi tämän blogikirjoituksen kommenteissa.

Invalidiliiton kampanja on kannustanut jo jonkin aikaa ihmisiä ilmoittamaan paikoista, joihin on joko kiitettävän helppo tai surkean vaikea päästä. Tähän asti bongatut paikat voi katsoa kartalta. Ei niitä kauhean paljon vielä ole, mutta hyvälle aluelle kartoitus on saatu.

Ei mikään kunniamaininta

Riihimäen kohdalla näkyy yksi vihreä pallo. Valitettavasti sen sisältämä kiitos on osunut vikapaikkaan. Eihän meidän kaupungissamme toimi Sokos Hotel Tapiola Garden....

Punainen pallo tarkoittaa liikkumisen kannalta hankalaa paikkaa. Sellainenkin Riihimäen kohdalla on - eikä kysymys liene virheestä. Näin nimimerkki Puoli-invalidi on luonnehtinut kaupunkimme suojateitä:

"Riihimäellä uusittiin joitakin vuosia sitten keskustan suojatiet sellaisiksi, että huonosti liikkuva ei voi kaatumisen pelossa niitä ruuhka-aikana käyttää. Suojatiet on päällystetty neliskulmaisilla kivillä ja kivien välissä on rako eivätkä kivet tietenkään tasaisia ole. Koska jalka ei paljoa nouse, niin silloin kompastuu helposti. Siis suojatiet eivät ole suojaavia, vaan ovat vaarallisia."

Riihimäen suojateistä raportoinut henkilö on antanut sapiskaa myös järjestöille:

"Sen paremmin vammais- kuin vanhusjärjestötkään eivät toimineet lainkaan. Onneksi on Prisman alue, missä voi kulkea jalan ja pyörällä. Toivottavasti kaupunki ei mene muuttamaan näitä alueita."

Minne Helppo liikkua -merkki?

helppo_liikkua.jpgJos joku katsoo liikkeensä tai palvelunsa olevan kaikkien saavutettavissa, Invalidiliitolta voi hakea Helppo liikkua -tunnusta.

Pystyisimmekö me Kehitysvammatuen väki vinkkaamaan muutamalle kohteelle, että merkkiä kannattaisi anoa? Mitä helppokulkuisia paikkoja tulee mieleenne Riihimäeltä?

Kannattaa muistaa, mitä Invalidiliiton toimitusjohtaja Marja Pihnala muutama viikko sitten kirjoitti Sitkeä seilori -blogissaan:

"Käytännössä liikkumisesteisiä ihmisiä ovat pienet lapset, jalkansa tai selkänsä väliaikaisesti loukanneet henkilöt, lastenvaunujen, matkalaukkujen ja ostoskassien kanssa liikkuvat, raskaana olevat naiset, ylipainoiset ihmiset, ikääntyneet kansalaiset sekä ihmiset, joilla on jokin liikkumista haittaava tai rajoittava vamma tai sairaus."

Kaikille on tärkeää, että mahdollisimman monessa paikassa olisi helppo liikkua.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Esteettömyys, Helppo liikkua, Riihimäki

Me Itse Riihimäki järjestää mukavia asioita

Lauantai 9.2.2013 klo 10:40 - Tomi Tuominen

tomppa.jpgMe Itse Riihimäellä on erittäin hyvä porukka ja menee mukavasti kuten tähänkin asti.

Me Itse Riihimäki järjstää myös mukavia asoita vaikkapa ystäväpäiväntansseja ystäväpäivänä 14.2.2013.

Meillä on paljon ohjelmaa vaikkapa yhteislauluja. Aila Harju säestää. Tanssitaan mankan musiikin tahdissa.

Hyvää ystäväpäivää Riihimäen Kehitysvammatuelle!

Tomi Tuominen
Me Itse Riihimäen puheenjohtaja

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Me Itse Riihimäki, Ystävänpäivä

Riihimäki väreilee

Keskiviikko 26.9.2012 klo 19:40

Tällä kertaa blogissamme on pelkkiä kuvia. Niistäkin blogipäivityksen voi hyvin koota.

Kuvat on ottanut Leena Alasilta, joka aloitti valokuvauksen vasta elokuussa. Leena on kuvannut erityisen paljon Riihimäen kukkaistutuksia ja värikkäitä syksyisiä puita. Uutena paikkakuntalaisena hän ehkä huomaa kauniit asiat helpommin kuin täällä pitkään asuneet.

- Syksyn värit ovat tosi kauniita. Koko luonto väreilee, Leena sanoo.

img_0115.jpg

img_0175.jpg

img_0189.jpg

img_0287.jpg

img_0331.jpg

img_0412.jpg

img_0443.jpg

img_0489.jpg

img_0491.jpg

img_0506.jpg

img_0549.jpg

img_0539.jpg

Leena luo kuvia paitsi kameralla, myös maalaten ja mosaiikkipaloja sommitellen. Hän esittelee tuotantoaan nettinäyttelyssä nimeltä Värivitamiini.

PS.

Leena halusi vielä mukaan viime viikonloppuna tekemänsä työn nimeltä Syksyn lehdet. Pohja on maalattu akryyliväreillä ja niiden päälle on 'läntätty' Tiimarista ostettuja lehtiä.

img_0955.jpg

2 kommenttia . Avainsanat: Riihimäki, Värit, Syksy