Pyysimme vammaisneuvostolta kantaa kilpailutukseen

04.11.2014

oikeus_omaan_oveen_kopio.jpgYhdistyksemme on lähestynyt 2.11.2014 Riihimäen vammaisneuvostoa alla olevalla kirjeellä.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"Kilpailutussuunnitelmat uhkaavat
vammaisten ja vanhusten perusoikeuksia

 
Riihimäen Kehitysvammatuki ry on syvästi huolissaan tiedoista, joiden mukaan Riihimäen kaupunki aikoo kilpailuttaa vammaisten ja vanhusten asumispalvelut. Nykyisessä tilanteessa kyse tuskin voi olla muusta kuin puhtaasta hintakilpailutuksesta.
  • Toivomme, että vammaisneuvosto ottaa asiaan viipymättä kantaa.
Hyvänä pohjana pidämme kirjoitusta, joka julkaistiin Helsingin Sanomien mielipidesivulla 6.9.2014. Kirjoituksen olivat allekirjoittaneet vammaisjärjestöjen yhteisen Vammaisfoorumin puheenjohtaja Merja Heikkonen ja Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Markku Virkamäki.
 

Kaupungin vastattava asiallisiin kysymyksiin
 
Yhdistyksemme on yrittänyt käynnistää kilpailutusasiasta julkista keskustelua.
 
Aamuposti on julkaissut kaksi kirjoitustamme, joista ensimmäisessä esitimme sosiaali- ja terveyslautakunnalle ja johtaville virkamiehille kolme mielestämme asiallista ja aiheellista kysymystä:
  1. Pitääkö kilpailutustieto paikkansa?

  2. Jos tieto pitää paikkansa, miksi asiaa on valmisteltu niin piilossa, ettei edes paikallista kehitysvammaisten tukiyhdistystä tai kehitysvammaisten oman Me Itse ry:n paikallista alajaosta ole informoitu?

  3. Jos tieto pitää paikkansa, millaisiin toimiin kaupunki on aikonut ryhtyä, jotta muuttouhan alla olevien kehitysvammaisten kokemat psyykkiset ja sosiaaliset haitat voitaisiin minimoida?
Kun vastausta ei viikon mittaan kuulunut, lähetimme Aamupostiin toisen kirjoituksen. Siitä huolimatta kaupunki ei ole ainakaan 2.11.2014 mennessä vastannut kysymyksiimme.
 
Vastaamatta jättäminen on mielestämme loukkaavaa kaikkia vammaisia ja heidän järjestöjään kohtaan. Tulisi myös ottaa huomioon kuntalain 29 §:n määräys. Sen mukaan kunnan on tiedotettava asukkailleen kunnassa vireillä olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä ratkaisuista ja niiden vaikutuksista.
 
Erityisen irvokkaaksi itsepäisen vaikenemisen tekee se, että samaan aikaan Aamupostissa on käyty keskustelua uimahallin maksuista. Tuohon keskusteluun kaupunki on osallistunut.
 
Kai koti sentään on vähintään yhtä tärkeä asia kuin uimalipun hinta.
 
Suomi aikoo tiettävästi vielä ennen kevään eduskuntavaaleja ratifioida YK:n vammaissopimuksen. Nyt Riihimäelläkin olisi siis korkea aika opetella toimimaan tuon sopimuksen hengen ja kirjaimen mukaisesti.

 
Lyhytnäköistä säästämistä
 
Kehitysvammatukea huolettaa, että jo kilpailutussuunnitelmiin liittyvä muuttouhkakin vaarantaa monien kehitysvammaisten psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin. On hyvin mahdollista, että esimerkiksi Etevan tukikeskuspalveluiden tarve kasvaa. Lopputulos on tuskin edes taloudellinen – inhimillisyydestä puhumattakaan.
 
Epävarmuudessa eläminen ja mahdollinen pakkomuutto paikasta, jonka ihminen kokee kodikseen, tuskin parantaa myöskään fyysistä terveyttä. Parin uuden henkilön palkkaaminen ei todellakaan takaa esimerkiksi sitä, että epilepsian tai diabeteksen kaltaiset krooniset sairaudet tulisivat yksin asuessa hoidettua yhtä hyvin kuin palvelukodissa, jossa koko ajan on paikalla ammattitaitoisia hoitajia.
 
Uskomme, että samanlaiset ongelmat koskevat muitakin erityisryhmiä kuin vain kehitysvammaisia.
 
Erityisryhmien asumispalvelujen taitamaton kilpailutus on aiheuttanut monessa tapauksessa asiakkaille kohtuutonta kärsimystä. Sen tuottamista kokonaissäästöistäkään ei tietääksemme ole tarjolla luotettavaa näyttöä.
 
Vähin vaatimus mielestämme on, että kaupunki ennen kilpailutusta kuulee tarkoin vammais-, vanhus- ja omaisjärjestöjen näkemyksiä. Nyt näyttää siltä, ettei kaupunkia lainkaan kiinnosta asiantuntemuksemme.

 
Kysymys on perusoikeuksista
 
On suuri vaara, että kilpailutus johtaa ihmisten pakkosiirtoihin. Se on pahassa ristiriidassa Suomen perustuslain samoin kuin YK:n vammaissopimuksen kanssa.
 
Ihmettelemme, jos Riihimäen kaupungilla on juuri nyt kova kiire toteuttaa asumispalvelujen kilpailutus. Onhan näköpiirissä, että valmisteilla oleva hankintalaki rajaa kilpailutuksen piiristä haavoittuvimpien ihmisryhmien palvelut.
 
Erityisryhmien palvelujen kehittämisessä riittäisi Riihimäen kaupungille lähivuosiksi muutakin työtä. Asuntojonossa esimerkiksi on viitisentoista kehitysvammaista nuorta, joiden asumisen järjestämiseksi kaupunki ei ole tietääksemme tehnyt vieläkään mitään konkreettista.
 
Tiukka taloudellinen tilanne näyttää valitettavasti vaarantavan myös omassa kaupungissamme kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten palvelut. Siksi toivomme, että paikalliset vammais-, vanhus- ja omaisjärjestöt pystyvät aiempaa tiiviimpään ja päättäväisempään yhteistyöhön.
 
Vammaisneuvoston selkeä kannanotto asumispalvelujen kilpailutukseen olisi hyvä perusta myös järjestöjen uudelle yhteistyölle.

 
Riihimäen Kehitysvammatuki ry"
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

13.01.2024Ilona kahvila
11.01.2024Keilaukset keväällä 2024
27.11.2023Ilona kahvila
22.11.2023Joulukonsertti 30.11.
15.11.2023Syyskokous 22.11.
26.10.2023Joulumyyjäiset
23.10.2023Karaoketanssit
19.09.2023Syysmyyjäiset
15.09.2023Enkelipiirit
24.08.2023Riihimäen kaupungin erityisliikuntaryhmät 2023-2024

Siirry arkistoon »