Asumisasioista kirje myös kaupungin päättäjille

08.11.2014

oikeus_omaan_oveen_kopio.jpgRiihimäen Kehitysvammatuki on pyrkinyt vaikuttamaan aktiivisesti päättäjiin. Olemme aiemmin julkaisseet kirjeen vammaisneuvostolle.

Alla oleva kirje lähti 3.11.2014

  • kaupunginvaltuuston jäsenille
  • kaupunginhallituksen jäsenille
  • sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenille.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"Kilpailutussuunnitelmat uhkaavat perusoikeuksia

Riihimäen Kehitysvammatuki ry on syvästi huolissaan tiedoista, joiden mukaan Riihimäen kaupunki aikoo kilpailuttaa kehitysvammaisten asumispalvelut. Nykyisessä taloustilanteessa on vaarana, että kyseessä on pelkkä hintakilpailutus.

Huoltamme lisää se, etteivät sosiaali- ja terveyslautakunta tai johtavat virkamiehet ole suostuneet asiasta avoimeen keskusteluun. Niin pitänee tulkita se, ettemme ole toisellakaan kysymällä saaneet vastausta Aamupostissa esittämiimme kysymyksiin. (Liitteet 1 ja 2)

Vastaamatta jättäminen on mielestämme ollut loukkaavaa, suorastaan syrjivää. Kuntalain 29 §:n mukaan kunnan on tiedotettava asukkailleen kunnassa vireillä olevista asioista, niitä koskevista suunnitelmista, asioiden käsittelystä, tehdyistä ratkaisuista ja niiden vaikutuksista. Saman lainkohdan mukaan asukkaille on myös tiedotettava, millä tavoin asioista voi esittää kysymyksiä ja mielipiteitä valmistelijoille ja päättäjille.

Kysymyksemme ovat asiallisia ja aiheellisia:
  1. Pitääkö kilpailutustieto paikkansa?

  2. Jos tieto pitää paikkansa, miksi asiaa on valmisteltu niin piilossa, ettei edes paikallista kehitysvammaisten tukiyhdistystä tai kehitysvammaisten oman Me Itse ry:n paikallista alajaosta ole informoitu?

  3. Jos tieto pitää paikkansa, millaisiin toimiin kaupunki on aikonut ryhtyä, jotta muuttouhan alla olevien kehitysvammaisten kokemat psyykkiset ja sosiaaliset haitat voitaisiin minimoida?
Pidämme outona, etteivät kaupungin edustajat tahdo keskustella kehitysvammaisten ihmisen asumiseen liittyvistä kysymyksistä julkisesti, kun samaan aikaan uimahallin pääsymaksuja koskevaan lehtikeskusteluun on kyllä saatu myös kaupungin kantoja.
 

Asiat tärkeysjärjestykseen

Riihimäellä on asuntojonossa viitisentoista kehitysvammaista henkilöä. Ainakaan yhdistyksemme tietoon ei ole tullut, että heidän asumisensa järjestämiseksi olisi tehty mitään konkreettista.

Ihmettelemmekin, mikä kiire on juuri nyt kilpailuttaa niiden kehitysvammaisten asumispalvelut, jotka kokevat tilanteensa hyväksi. Eikö kiireisempää olisi ratkaista vailla itsenäistymismahdollisuutta olevien nuorten asumisasia?

Näköpiirissä on, että valmisteilla oleva hankintalaki rajaa kilpailutuksen piiristä haavoittuvimpien ihmisryhmien palvelut. Yksi sellainen ryhmä ovat kehitysvammaiset ihmiset. Tuntuu kuin Riihimäen kaupunki tahtoisi nyt tieten tahtoen välttää sen ’vaaran’, että uuden hankintalain voimaan tultua raaka hintakilpailutus ei enää ehkä olekaan mahdollista.

Suomi aikoo tiettävästi vielä ennen kevään eduskuntavaaleja ratifioida YK:n vammaissopimuksen. Nyt Riihimäelläkin olisi siis korkea aika opetella toimimaan tuon sopimuksen hengen ja kirjaimen mukaisesti.

Lyhytnäköistä säästämistä

Kehitysvammatukea huolettaa, että jo kilpailutussuunnitelmiin liittyvä muuttouhkakin vaarantaa monien kehitysvammaisten psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin. On hyvin mahdollista, että esimerkiksi Etevan tukikeskuspalveluiden tarve kasvaa. Lopputulos on tuskin edes taloudellinen – inhimillisyydestä puhumattakaan.

Olemme ymmärtäneet, että sosiaali- ja terveystoimen tarkoituksena on parilla uudella viralla korvata palvelukodeissa tarjottavaa hoivaa. Kysymmekin, mihin laskelmiin, selvityksiin ja tutkimuksiin tällainen kuvitelma perustuu?

Epävarmuudessa eläminen ja mahdollinen pakkomuutto paikasta, jonka ihminen kokee kodikseen, tuskin parantaa kenenkään fyysistä terveyttä. Parin uuden henkilön palkkaaminen ei todellakaan takaa esimerkiksi sitä, että epilepsian tai diabeteksen kaltaiset krooniset sairaudet tulisivat yksin asuessa hoidettua yhtä hyvin kuin palvelukodissa, jossa koko ajan on paikalla ammattitaitoisia hoitajia.

On syytä muistaa, että kehitysvammaisilla on useissa tapauksissa sekä muita vammoja että mainittuja pitkäaikaissairauksia.

Erityisryhmien asumispalvelujen taitamaton kilpailutus on aiheuttanut monessa tapauksessa asiakkaille kohtuutonta kärsimystä. Kokonaistaloudellisuudestakaan ei tietääksemme ole tarjolla kiistatonta näyttöä.

Yhteistyössä puheista tekoihin

Kaupungin edustajat ovat moneen kertaan vakuutelleet yhdistyksellemme yhteistyövalmiuttaan. Viime aikojen vaiteliaisuus ei valitettavasti osoita, että puheet olisi tarkoitus muuttaa teoiksi.

Olemme jo vuosien ajan kutsuneet kaupungin vammaispalvelujen edustajia tilaisuuksiimme asiantuntijoiksi. Esittelimme toimintaamme pari vuotta sitten myös silloiselle perusturvalautakunnalle. Kaksi vuotta sitten järjestimme avoimen keskustelutilaisuuden, johon osallistui ilahduttavasti kaupungin päättäjiä ja muun muassa silloinen perusturvajohtaja.

Yhteistyömme Toimintakeskus Rivakan kanssa on ollut perinteisesti tiivistä ja rakentavaa. Viimeksi tänä syksynä saimme tilaisuuden kertoa, millaisia ajatuksia omaisilla on Rivakan kehittämisestä.

Yhteistyötä ei valitettavasti voi tehdä yksin. Viime kuukausina on vaikuttanut yhä selvemmin siltä, että sosiaali- ja terveystoimen johto ei tahdo keskustella ainakaan kehitysvammaisten ihmisten palveluista silloin, kun suunnitelmia tehdään ja päätöksiä valmistellaan.

Yhdistyksellemme kehitysvammaisten ja heidän läheistensä etujen valvojana ei jää tässä tilanteessa muuta vaihtoehtoa kuin siirtää keskustelu mediaan.

Kysymys on perusoikeuksista

On suuri vaara, että kilpailutus johtaa kehitysvammaisten ihmisten pakkosiirtoihin. Se on pahassa ristiriidassa Suomen perustuslain samoin kuin YK:n vammaissopimuksen kanssa.

Tiukka taloudellinen tilanne näyttää valitettavasti vaarantavan myös omassa kaupungissamme kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten palvelut. Onko tämä myös kaupunkimme poliittisten päättäjien tahto ja tarkoitus?

Toivomme, että kilpailutusasiasta ja yleensäkin Riihimäen kehitysvammapalveluista päästään  jälleen asialliseen ja avoimeen keskusteluun. Omaisten asiantuntemusta tuskin on järkeä jättää kokonaan käyttämättä.

3.11.2014

Riihimäen Kehitysvammatuki ry"

13.01.2024Ilona kahvila
11.01.2024Keilaukset keväällä 2024
27.11.2023Ilona kahvila
22.11.2023Joulukonsertti 30.11.
15.11.2023Syyskokous 22.11.
26.10.2023Joulumyyjäiset
23.10.2023Karaoketanssit
19.09.2023Syysmyyjäiset
15.09.2023Enkelipiirit
24.08.2023Riihimäen kaupungin erityisliikuntaryhmät 2023-2024

Siirry arkistoon »