Marysta iso apu

Torstai 15.8.2019 klo 9:25 - Sirkka Tuominen

Olen hiljattain ostanut uuden tietokoneen, jossa oli tutun Windows 7:n sijaan 10. Aika lailla on ollut totuttelemista, kun kone mielestäni tekee asioita, joita en missään nimessä ole halunnut.

Yhtenä päivänä uusi tietokoneeni esimerkiksi päätti, että saan vain vastata sähköposteihin. Osoiterivi oli piilossa niin, etten saa itse päättää, kenelle lähetän postia. Millään konstilla osoiteriviä ei löytynyt!

IMG_0529_1x1.jpg

Onneksi uusi yhdistysassistenttimme Mary on lupautunut auttamaan tietokoneongelmissa. Sovimme, että haen hänet meille katsomaan uppiniskaista konetta. Muutamassa hetkessä - jona aikana Mary kyllä ehti varmaan tehdä sata liikettä - kone alkoi totella kiltisti!

IMG_0545_1x1.jpg

Samalla käynnillä selvisi moni muukin seikka, joita olin ihmetellyt.

Ongelmien ratkeamisesta ilahtuneena pyysin Marya auttamaan myös Susannaa ja Tomppaa.

Susannan kädessä usein viihtyvä iPad ei ollut viime aikoina suostunut päivittymään, mutta Mary hoiteli homman hetkessä.

Tompan kone taas oli päättänyt, että ääni saa kuulua vain dvd-levyiltä, ei ollenkaan netin kautta. HPK:n maalilaulustakaan ei kuulunut edes pihahdusta, vaikka laulajat aukoivat suutaan. Marykin ensin ihmetteli, mutta eipä aikaakaan, kun ääntä alkoi tulla.

IMG_0534_1x1.jpg

Susanna ja Tomppa eivät taatusti ole ainoat kehitysvammaiset, jotka tarvitsevat apua laitteiden käytössä, enkä minä ainoa yhdistyksemme jäsen, joka hyötyy neuvoista. Nyt meillä on ainutlaatuisen hyvä tilaisuus saada yksityisapua ja opetusta Marylta joko toimistossa tai kotona.

Suosittelen lämpimästi. Ota yhteyttä Maryyn!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: tietokoneet

Tutustuminen Toimintakeskus Rivakassa

Torstai 20.6.2019 klo 14:23

Tänään kävimme Käpälämäessä sijaitsevassa Toimintakeskus Rivakassa. Uutena työntekijänä Rivakka oli itselleni ihan uusi paikka, joten oli mukavaa päästä katsomaan heidän toimintaansa paikan päällä.

20190611_090255_pieni.jpg
Rivakan “Tunteiden maailmanpyörä”. Eri vaunut kuvastavat erilaisia tunteita.

Toimintakeskus Rivakka järjestää kehitysvammaisille työ- ja päivätoimintaa, jonka tavoitteena on edistää omatoimisuutta sekä tukea sosiaalisten taitojen ja yhteiskuntavalmiusten kehittämistä. Toimintakeskus tarjoaa toimintaa yli 100 asiakkaalle ja henkilökunnassa toimii tällä hetkellä noin 30 henkeä.

Heti astuttuani Rivakkaan huomasin, että tilat olivat värikkäät, tilavat ja valoisat. Rakennuksen seiniä koristivat asiakkaiden tekemät taideteokset, kirjavat tekstiilityöt ja valokuvat. Koko talon tyyli ja sisustus oli hyvin kotoisa, mutta samaan aikaan funktionaalinen ja moderni. Huoneissa kävi myös pirteä puheensorina asiakkaiden ja henkilökunnan välillä, jotkut taas puuhastelivat omissa oloissaan. Kokonaisuudessaan Rivakassa oli mielestäni oikein viihtyisä ja leppoisa tunnelma.

blogi_rivakka_1_pieni.jpg
Rivakassa ollaan yhdessä päiväjärjestyksen mukaan. Asiakkailla on myös omat henkilökohtaiset suunnitelmat.

Rivakan asiakkaille on tarjolla monenlaista töitä eri toiminnallisissa ryhmissä. Nämä ryhmät ovat jaettu käsityö-, alihankinta- ja päivätoimintaosastoihin ja kirjoitan vielä jokaisesta osastosta lisää alla. Rivakan toimintaan kuuluu myös työhönvalmennus, mutta valitettavasti en päässyt sinä päivänä jutustelemaan heidän kanssaan. Talon sisällä myös tuotetaan omaa lehteä Rivakan tapahtumista.

20190611_091512_pieni.jpg

Alihankintaosastolla tehdään yritysasiakkaille töitä. Näitä ovat esimerkiksi lajittelu, pakkaamis- ja kokoonpano tehtävät. Tällä kertaa alihankintatyönä oli Korkiakosken uistimet. Lisäksi osastolla tehdään myös kiinteistönhoitotehtäviä.

20190611_090904_pieni.jpg

Tukiviittomaa käytetään myös puheen tukena.Käsityöosastolla tehdään erilaisia kädentaidon töitä, esimerkiksi mattoja ja poppanoita sekä myös muita kankaanpainanta-, ompelu-, huovutus- ja askartelutöitä. Rivakan asiakkaiden töitä voi ostaa joko heidän myymälästään tai tilata puhelimitse.

Rivakan toimintaan kuuluu myös  päivätoimintaosasto, jossa järjestetään toimintaa ja hoitoa asiakkaille, jotka tarvitsevat enemmän apua jokapäiväisessä elämässä. Osasto jakautuu pääosin kahteen ryhmään -  hoidolliseen ja toiminnalliseen ryhmään.

Hoidollisessa ryhmässä askarrellaan ja taiteillaan omien taitojen mukaan, sekä rentoudutaan ja pelataan lautapelejä porukassa. Myös tukiviittomaa käytetään puheen tukena.

20190611_092855_pieni.jpg

Toiminnallisessa ryhmässä asiakkaat osallistuvat esimerkiksi siivous- tai keittiötöihin. Rivakassa on tapana myös pitää leivontapäivä keskiviikkoisin.

20190611_093500_pieni.jpg
Toimintakeskuksen käsityömyymälä on auki arkisin klo 8-15.

Rivakalla on myös oma myymälä, josta löytyy monipuolinen valikoima asiakkaiden käsintehtyjä tuotteita. Suuresta valikoimasta löytyy muun muassa laukkuja ja muita tekstiilituotteita, koruja, kortteja sekä sisustus- ja koriste-esineitä. Tuotteet ovat kotimaisia ja korkealaatuisia. Mielestäni putiikista löytyy jokaiselle jotakin, joten suosittelen kaikkia pyörähtämään täällä.

Kokonaisuudessaan minusta oli tosi mukavaa päästä tutustumaan Toimintakeskus Rivakkaan. Lämminhenkisessä ja kodikkaassa talossa tekee mieli viihtyä ja odotan innolla palaamista. Kiitos kaikille ❤

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rivakka

Uusi Yhdistysassistentti

Torstai 20.6.2019 klo 13:37

Tervehdys! Kuten otsikosta jo näkyy, nimeni on Mary ja olen Riihimäen Kehitysvammatuen uusi yhdistysassistentti.

Ennen Kehitysvammatukea opiskelin Hämeen ammattikorkeakoulussa tietotekniikan insinööriksi ja valmistumisen jälkeen olen työskennellyt web-suunnittelijana noin vuoden verran. Minua on kuitenkin aina kiinnostanut yhdistystoiminta, joten päätinkin etsiskellä töitä alalta ja siksi olen nyt täällä :) Vaikka työt aloitin vasta Toukokuun lopussa, minut on otettu heti lämpimästi vastaan ja tunnen että olen jo osa tiimiä.

20190529_110703_pieni.jpg

Luonteeltaani olen järjestelmällinen, itsenäinen ja ujo ja lempiasioitani ovat taide ja matkustaminen. Vapaa-ajallani pelaan mielelläni tietokonepelejä, kuuntelen musiikkia ja piirrän. Olen myös televisiosarjojen suurkuluttaja ja katselen niitä usein pikkusiskoni seurassa.


Kehitysvammatuella teen enimmäkseen toimistotöitä ja avustan myös kaikenlaisissa tapahtumissa. Tulevaisuudessa toivon lisää antoisia kokemuksia yhdistyksen ja jäsenten kanssa.

Kiitoksia ja oikein mukavaa Juhannusta kaikille!

Kommentoi kirjoitusta.

Rivakan kevätmyyjäiset

Tiistai 16.4.2019 klo 15:57

Rivakan kevätmyyjäisissä oli mukavaa. Meidän arpajaisissa 60 voitosta vain 10 jäi voittamatta! Iso kiitos kaikille kävijöille ❤️

1.png

Iso herkkukori herätti paljon kiinnostusta.

Tarjolla oli pullaa ja kahvia. Syötävää riitti kaikille.

3.png

Arttu voitti kolmesta perättäisestä arvasta. Mukaan tuli niin partakonetta kuin pipoakin.

Nimeton.png

Paikalla oli myös onnenpyörä. Se oli todella suosittu lasten keskuudessa.

2.png

Iso kiitos kaikille kävijöille ❤️

Kommentoi kirjoitusta.

Mitalikahvit

Tiistai 2.4.2019 klo 9:35

Inkilänhovissa järjestetyt Special Olympics 2019 kultamitalisti Nea Tillin mitalikahvit olivat menestys ja paikalle saapui paljon ihmisiä.

0022.png

Nea (oikealla) saapuu äiti Eevan ja sisko Tean (vasemmalla) kanssa.

Nea saapuu Inkilänhovin asumispalveluyksikköön raikuvien aplodien saattamana. Hän tapaa vaaliehdokkaan ja kaupunginvaltuuston jäsenen Miia Nahkurin, joka on tullut onnittelemaan Neaa.

008.png

Onnittelupuheen jälkeen hän antaa Nealle kukkia ja lahjan.

011_2.png

Nea istuutuu juhlapöytään äidin ja siskon kanssa.

006.png

Riihimäen Kehitysvammatuen hallituksen jäsen Sirkka Tuominen pitää puheen.

Sirkka kertoo puheessaan, kuinka Nean kuulantyöntö ura alkoi, ja siitä kuinka pitkälle Nea on tullut. Tämän jälkeen hän ojentaa Nealle Riihimäen Kehitysvammatuki ry:ltä 500 euron stipendin Special Olympics 2019 menestyksen johdosta.

Puheen jälkeen alkaa kakkukahvit. Tarjolla on täytekakkua, piirakkaa ja muita herkkuja.

014.png

Nea, Irmeli ja Sirkka esittelevät palkintoshekkiä.

021.png

Nea ja Riihimäen Kehitysvammatuki ry

020.png

Nea poseeraa ylpeänä mitalien kanssa.

023.png

Nea ja Tea yhteiskuvassa.

Käy katsomassa kaikki valokuvat mitalikahveilta klikkaamalla tästä. Tervetuloa Ilona-kahvilaan taas seuraavalla kerralla!

Kommentoi kirjoitusta.

Tilli on jälleen mitalisti

Keskiviikko 20.3.2019 klo 12:14

Riihimäkeläinen Nea Tilli on voittanut pituushypystä hopeaa tuloksella 2,49 Special Olympics -maailmankisojen yleisurheilussa!

Kisoihin osallistui yli 190 maata ja suomalaiset voittivat kymmeniä mitaleita useista eri lajeista.

11.jpg

Osa Nea Tillin aikaisemmin voitetuista mitaleista.

Käy katsomassa kuvat voiton jälkeisestä Neasta, jotka löytyvät Special Olympics Finland Facebook sivulta.

Lue myös VAU:n artikkeli, jossa on yhteenveto kisoista.

Kommentoi kirjoitusta.

Nea Tilli on voittanut kultaa!

Maanantai 18.3.2019 klo 14:30

Riihimäkeläiselle Nea Tillille kultaa kuulantyönnöstä Special Olympics -maailmankisojen yleisurheilussa!

Katso videolta kultamitalistin haastattelu! Haastattelijana Kai Koljonen.Viime perjantaina veikkasimme Ilona-kahvilassa Nea Tillin tuloksia. Luotto häneen oli raudanluja, sillä 17 äänestä, jopa 11 oli veikannut että Nea voittaa kuulantyönnöstä kultaa!

Kuvia veikkauksesta ja muista kahvilan aktiviteeteista voit katsoa galleriasta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: nea, tilli, nea tilli, abu dhabi, special olympics, olympics, kuulantyöntö, pituushyppy

Kotikaupungin tyttö "olympialaisissa"

Maanantai 11.3.2019 klo 14:24

Nea Tilli on 15-vuotias riihimäkeläinen nuori, ja hän osallistuu Abu Dhabin Special Olympics 2019- kesämaailmankisoihin. 

neatilli_pieni.PNG

Nea harjoittelee Riihimäen Kiskossa yleisurheilun erityisryhmässä. Lajeina hänellä on pituushyppy ja kuulantyöntö, joista jälkimmäinen on Nean suosikki. Nykyinen ennätys kuulantyönnössä on tällä hetkellä Andorrassa työnnetty 9,25 metriä, mutta uusi tavoite on jo asetettu 10 metriin.

Nealla oli viime perjantaina 8.3. aikainen herätys, ehtiäkseen lentokentälle hän joutui heräämään aamulla jo kello 4:00. Tasoluokittelut alkavat jo tiistaina 12.3., mutta varsinainen kilpailu on 17.3.

Kaikki matkatavarat on mahduttava yhteen matkakassiin. Nean äiti Eeva vitsailee paitojen prässäämisestä, että kaikki varmasti mahtuu mukaan.


tilli_pinkki_3.jpg

Nea esittelee vaaleanpunaista paitaa, jota tulee pitää avajaisissa.

Äiti on innoissaan tyttären lähdöstä kisoihin ja uskoo kultamitalin jos toisenkin mahdollisuuteen. Hän toimii kisoissa Nean tukijoukoissa ja saapuu Abu Dhabiin hieman myöhemmin ennen Nean kisojen alkua.


marsu_levea1.png

Tukijoukkoihin kuuluu myös kotikannustamo!

Järjestämme hauskanpitona pienimuotoisen veikkauksen Nean kisatuloksista Inkilänhovin Ilona-kahvilassa perjantaina 15.3., joka on kaikille avoin.

Katso lisää kuvia verkkosivun galleriasta!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: nea, tilli, nea tilli, haastattelu, abu dhabi, special olympics, olympics, kuulantyöntö, pituushyppy

Kevätkokous Reiman tahdissa

Keskiviikko 4.3.2015 - Päivi Sinivuori

kevatkokous_26.2.2015_0092.jpgRiihimäen Kehitysvammatuki piti yhdistyksen kevätkokousta Inkilänhovissa 26.2.

Kokousväkeä odotti ihana marjaisa piirakka, jonka Päivi Juvonen oli leiponut. Kahvin ja teen voimalla aloitettiin jälleen kerran ilahduttavan suurella joukolla.

Kevätkokousasiat oli saatu hallituksessa valmisteltua hyvin. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin tuore hallituksen jäsen Reima Ojanen. Reimalta oli vähällä mennä piirakat väärään kurkkuun äkillisen suosion seurauksena.

Kokousväki ei tainnut tietää, miten vauhdikkaaseen kyytiin päästiin, kun puheenjohtaja pääsi vauhtiin. Kevätkokous oli kunniakkaasti ohi noin parissakymmenessä minuutissa!

Liittokokouksen edustajiksi valittiin Reima Ojanen ja Teuvo Taipale ja varalla kaksi Päivit Sinivuori ja Juvonen.

Kukkaset ojennettiin kokouksen lomassa upeasti taloudenhoitajan tehtäviä hoitaneelle RaijaTuomistolle.

Tästä on hyvä jatkaa vuotta eteenpäin. Kiitokset kokousväelle ja koko yhdistykselle työntäyteisestä ja mukavasta vuodesta!

PäiviS.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Riihimäen Kehitysvammatuki, Kevätkokous

Asumiskeskustelu veti salin täyteen väkeä

Lauantai 28.2.2015 klo 13:01 - Sirkka Tuominen

asumisseminaari.jpegOli hienoa nähdä Hyrian auditorion täyttyvän äärimmilleen Koti on ihmisen oikeus! -keskustelutilaisuuden alkaessa helmikuisena maanantaina. Olin tilaisuuden järjestäneen työryhmän jäsen.

Tilaisuus oli avoin kaikille. Kutsua olivat noudattaneet kiitettävän monet kaupunginhallituksen ja -valtuuston ja sote-lautakunnan jäsenet, viranhaltijat sekä kutsujayhdistysten jäsenet. Olipa mukana lähikuntienkin päättäjiä.

Asukasta kuultava,
EI pakkomuutoille

Lähetettyjen kutsujen saatteessa kerroimme tilaisuuden päämääränä olevan, että asumispalveluja kilpailutettaessa

 1. asukkaiden edustajia kuullaan kriteerejä laadittaessa
 2. kilpailutus ei saa johtaa pakkomuuttoihin.

Asiantuntijoina kuultiin europarlamentaarikko Sirpa Pietikäistä ja kansanedustaja Tarja Filatovia. He olivat yhtä mieltä siitä, että kilpailutuksen lähtökohtana pitää olla asukkaiden tarpeet. He siis pitivät ilman muuta välttämättöminä keskustelutilaisuuden päämäärien toteutumista.

Laatua ja hyvinvointia
vai sutta ja sekundaa?

Kumpikin alustaja myönsi, että kilpailutusta vasta opetellaan kunnissa. Pietikäisen sanoin kilpailutuksella voidaan saada joko laatua ja hyvinvointia tai sutta ja sekundaa. Hän ohjasikin kysymään neuvoa niiltä, joille palvelua tarjotaan.

Samoilla linjoilla oli Tarja Filatov, joka oli joutunut mm. pohtimaan, miten tilataan lämmin syli.

Alustuksia seurasi vilkas keskustelu, joka osoitti, että Pietikäisen ja Filatovin näkemykset olivat vakuuttaneet yleisön. Senkin aisti, että monelle näkemykset olivat uusia.

Ykköspäättäjillä huoli
asukkaista ja yrittäjistä

Monet puheenvuoroista ilahduttivat. Oli hienoa huomata, että esimerkiksi Riihimäen ykköspäättäjiin kuuluvat Pertti Mäkelä, Kai Heimonen ja Erja Hirviniemi kantoivat huolta niin asumispalveluja tarvitsevista vanhuksista ja vammaisista kuin paikallisista palveluyrittäjistäkin.

Tervetullein puheenvuoro taisi olla sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajan lupaus siitä, että pelättyjä pakkomuuttoja ei tule.  Se vapautti monen vanhuksen ja vammaisen sekä omaisen siitä valtavasta huolesta, jonka syksyinen sote-lautakunnan suunnitelma oli aiheuttanut.

Nykyiset palvelutalojen asukkaat saavat siis pitää kotinsa. Kuukausien pelko ja ahdistus on tältä osin ohi.

Yhdistysten yhteisvoimin
torjuttiin pahin uhka

Kovan työn takana päätöksen saaminen oli. Ilman 20 riihimäkeläisen seniori-, vammais-, potilas- ja omaisjärjestön yhteistyötä se ei olisi onnistunut.

Jo joulukuussa yhdistykset lähettivät päättäjille yhteisen vetoomuksen, jossa vaadittiin käyttäjäkunnan kuulemista kilpailutuskriteerejä laadittaessa. Sitä ennen olimme saaneet Kehitysvammatuen kyseiseen vaatimukseen jyrkän vastauksen: Kaupunki tilaa, tilaaja päättää.

Vetoomuksen tuloksena saimme sote-johdolta lupauksen, että vanhus- ja vammaisneuvostoja kuullaan kriteerejä laadittaessa. Nyt neuvoston jäsenet ovatkin vaativan tehtävän edessä: kriteerien asettelu ei onnistu ilman työlästä asiaan perehtymistä.

Neuvostojen kuuleminen ei sitä paitsi riitä. Ne eivät tunne riittävästi koko käyttäjäkuntaa.

Olemme kuitenkin päässeet yhdistysten yhteistyöllä aimo askeleen eteenpäin. Tiedotusvälineiden tuki on myös ollut merkittävä. Ilman julkisuutta asiamme ei olisi edennyt. Kiitokset siis paikallislehdille ja Yle Hämeelle.

Edistysaskeleista huolimatta tehtävää riittää. Toivon lämpimästi, että lupaavasti alkanut yhdistysten yhteistyö jatkuu ja syvenee. Meitä tarvitaan!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Asumispalvelut, Kilpailutus

Tunkua tv-ruutuun

Perjantai 9.1.2015 klo 18:08 - Anja Alasilta

a2.jpgHuomasin netistä, että Yle kutsui yleisöä osallistumaan kehitysvammaisille omistetun A2-illan ideointiin.

Joku varmaan muistaa muita samassa sarjassa aiemmin nähtyjä ohjelmia - esimerkiksi homo-, viha-, yrittäjä- tai kannabisillan. Nyt vastaavanlainen ohjelma on siis luvassa kehitysvammaisten elämästä ja oikeuksista. Se on hienoa!

Päätin työpäivän lomassa heittäytyä hetkeksi nettikeskustelun pyörteisiin. Yle pyysi ehdottamaan tulevaan ohjelmaan esiintyjiä tai aiheita.

Olipa varsinainen keskustelu! Sitä pystyy silmäilemään Ylen nettisivuilla.

Täyttä kuvaa kommenttien räiskeestä ei valitettavasti enää saa. Olisi pitänyt olla linjoilla ja kokea, millaisena sarjatulena ideoita heitettiin.

Organisaatioväki äänessä

Oli tietysti erinomaista, että niin monet tahtoivat antaa panoksensa tärkeän tv-ohjelman valmisteluun. Erityisen ilahduttavaa oli, että keskusteluun osallistui myös muutama kehitysvammainen henkilö.

Ikävältä sitä vastoin tuntui se vimma, jolla erilaiset projektit ja järjestöt tunkivat itseään tai toisiaan tv-ruutuun. Kilpalaulanta oli hurjaa.

Olisin totta puhuen suonut, että ammattilaiset olisivat malttaneet pysyä kuulolla, kun huomasivat, että väkeä on linjoilla vaikka minkä verran. Organisaatioihmiset pääsevät esille jos jonkinlaisissa seminaareissa sun muissa symposiumeissa. Toivottavasti toimittajat eivät anna heidän kansoittaa kehitysvammaisten iltaa.

Kaikki omaisetkaan eivät olleet kovin valmiita siihen, että ohjelma rakentuisi kehitysvammaisten ihmisten itsensä varaan.

Tavallaan ymmärrän tuon suhtautumistavan. Kehitysvammaisissa ja autismin kirjon henkilöissä on esimerkiksi puhevammaisia, samoin niitä, joilla ei muuten vain ole edellytyksiä saada asiaansa kerrottua tv-ohjelmassa.

Toisaalta en ymmärrä kehitysvammaisten sivuuttamista ollenkaan. Kun heidän omassa joukossaan on esiintymiskykyisiä henkilöitä, miksi ihmeessä muiden pitää ryhtyä kilpailemaan samasta tv-ajasta?

Kuuntelua ja kunnioitusta

Loppujen lopuksi huomaan olevani kiitollinen niille, jotka kyynärpäätaktiikkaakaan kaihtamatta yrittivät raivata tiensä tv-ohjelmaan. Se oli rumaa mutta terveellistä katsottavaa.

Kun kiukku hieman laatui, tulin nimittäin miettineeksi, suonko itsekään kehitysvammaiselle läheiselleni tai monille kehitysvammaisille ystävilleni aina suunvuoroa?

Maltanko kuunnella?

Kunnioitanko toisen näkemystä?

Luotanko siihen, että kehitysvammaisilla on resursseja ajaa myös itse omia oikeuksiaan?

On tärkeää kulkea rinnalla ja tukea, mutta ei ole erityisen ylevää puhua päälle tai sivuuttaa keskustelukumppanin näkemyksiä. Kaikkein pahinta on kuvitella tietävänsä, mikä toiselle on parasta. 

Onneksi elämä on - aika kivuliaalla tavalla tosin - opettanut, että myös kehitysvammainen ihminen tietää itse, mitkä hänen kohdallaan ovat hyvän elämän edellytykset. Kertauskurssi tuisi silti tarpeeseen.

 • Pitäisikö meidän järjestää yhdistyksessämme Kuuntelun ja kunnioituksen ilta?

Kommentoi kirjoitusta.

Tärkeää on se ketä keikkuu vierellä

Maanantai 22.12.2014 klo 15:47 - Päivi Sinivuori

keta_vierella_keikkuu.jpgViime päivinä tahti työssä ja kotona ja harrastuksissa on muuttunut. Vauhti kiihtyy ja viimeisiä töitä tai jouluaskareita yritetään saada tehtyä loppuun ja toisaalta harrastusten ja iltamenojen kiireet ovat jo vähentyneet.

Tasapainoa tai tyhjiä aukkoja kaikenlaisten elämään liittyvien asioiden osalta on kai kuitenkin mahdotonta löytää. Aina tulee jotakin mikä täyttää juuri tyhjäksi jäänen kolon tai horjuttaa tasapainoa.

Kuluneen vuoden aikana on tyhjien kolojen osuus ollut yhdistyksemme toiminnassa  häviävän pieni.  

Kun mietin taaksepäin kaikkea mitä olemme yhdessä tehneet ja ennen kaikkea saaneet aikaa, olen entistä varmempi siitä, että moni meistä on käyttänyt joka ikisen sopivasti liikenevän kolon yhteisten asioidemme hoitoon. Tällainen sitoutuminen ja  lähimmäisistä huolehtiminen tekee ainakin minut nöyräksi ja kiitolliseksi.

Toisaalta taas mitä tasapainoon tulee, niin mahdotontahan se kaiketi onkin säilyttää. Itse myös ajattelenkin että keikkuminen, ylä- ja alamäet ja mutkat tekevät elämisen mielenkiintoiseksi.

Tärkeämpää kuin tasapaino on se ketä keikkuu vierellä. Yhdessä selvitään ja päästään eteenpäin.

Tulevan joulun valmistelussa ja joulumielen etsinnässä toivoisin meidän kaikkien muistavan niitä asioita, jotka omalla kohdallamme ovat hyvin ja joista saamme olla kiitollisia joka päivä.

Sekä omissa arjen asioissa, töissä ja perheissä on jatkuvasti sellaisia asioita, joiden eteen pitää ja saa tehdä koko ajan työtä. Valmista ei ole tarkoitus tullakaan. Niinhän se on yhdistyksen asioidenkin suhteen.

Meidän työmme yhdistyksenä ei todellakaan ole tehty, mutta tärkeää onkin muistaa se mitä meillä jo on, eikä pelkästään sitä mitä meillä ei vielä ole. Itsekin huomaan stressaavani tekemättömistä töistä tai toteutumattomista tavoitteista enkä muista ajatella, mitä olen jo kuitenkin saanut aikaan.

Haluan muistuttaa itseäni ja kaikkia teitä ajattelemaan aina ensin alkuun muutamia sellaisia asioita jotka meillä on jo hienosti hoidettu. Niitä nimittäin on valtavan paljon!  Esimerkiksi harrastustoiminta, yhteiset tapahtumat, ihanat ja aikaansaavat ihmiset, naurua ja rehellistä puhetta, tässä muutamia että pääsette alkuun..

Joulumielen löytämisenkin kannalta tässä ajatuksessa on pieni järjen hiven. En oikein usko, että kun saa tehtyä kaiken sen mitä olen ajatellut niin Pam:  Joulumieli on siinä!

Joulumieltä pitää löytyä monesta paikasta. Niistä koloista joita kuitenkin on jäänyt säästöön joulukiireiltä, kaupan kassajonossa nähdyn tuttavan katseesta, kultaisista muistoista, pesuaineen tuoksusta ja sydämen lämmöstä rakkaille ihmisille.. muutama vaan, että pääsette alkuun..

 Joulumieltä ja suuret kiitokset teille kaikille ahkerille  ja lämminsydämisille mukana keikkujille!

Päivi

 

1 kommentti .

Keskustele asumisasioista

Lauantai 8.11.2014 klo 18:25 - Riihimäen Kehitysvammatuki

asumnen.jpgOlemme koonneet kotisivuillemme tietoa kehitysvammaisten asumisesta viime kuukausina käydystä keskustelusta.

13 kommenttia . Avainsanat: Palveluasuminen, Kilpailutus, Riihimäki

Kysymyksemme roskiksessa?

Lauantai 1.11.2014 klo 17:18 - Anja Alasilta

roskis.jpgRiihimäen Kehitysvammatuki on joutunut jo kahdesti kysymään Aamupostissa, aikooko kaupunki kilpailuttaa kehitysvammaisten asumispalvelut. Vastausta ei ole saatu, vaikka kysymys on osoitettu suoraan sosiaali- ja terveyslautakunnalle ja johtaville virkamiehille.

Samaan aikaan Aamupostin palstoilla on väitelty vilkkaasti Riihimäen uimahallin maksuista. Kaupungin virkamiehet lähtivät mukaan lehtikeskusteluun heti alkumetreillä.

Mitä tästä pitää päätellä? Onko uinti kaupungin mielestä ihmiselle olennaisesti tärkeämpi asia kuin asuminen? Vai sattuuko vapaa-aika- ja liikuntapalveluissa vain toimimaan demokraattisempia ja nykyaikaisemmin ajattelevia henkilöitä kuin sosiaali- ja terveyspalveluissa?

 • Kaikkein surullisin vastaus olisi se, etteivät Riihimäen kaupungin edustajat välitä vastata, koska kysymys on kehitysvammaisten ihmisten palveluista. Silloin kysymys olisi räikeästä syrjinnästä.

Toivon yhä, että vammaispalveluita luottamushenkilöinä tai viranhaltijoina johtavat ymmärtävät kaivaa yhdistyksemme kysymykset roskiksesta ja vastata niihin asiallisesti. Kannattaisikohan sieltä samasta paikasta penkoa myös kehitysvammaisten nuoren asuntohakemuksia? Vai mihin ne ovat mahtaneet unohtua?

Olen tehnyt aika pitkään töitä viestinnän parissa. Asiakkainani on tälläkin hetkellä niin valtionhallinnon organisaatioita kuin kaupunkeja ja kuntayhtymiä. Ainakaan kolmeen vuosikymmeneen en muista kohdanneeni missään Suomen julkishallinnossa yhtä yli- ja umpimielistä viestintäajattelua kuin Riihimäen sosiaali- ja terveystoimi nyt osoittaa. 

Täysiä pisteitä ei ansaitse Aamupostikaan. Eikö valppaan toimituksen tehtävä olisi ottaa selvää, mistä tiedonpanttauksessa on kysymys?

Ehkä joku valtakunnallisista medioista kiinnostuu aiheesta ja nostaa Riihimäen esiin siinä valossa, jonka sosiaali- ja terveystoimi on 'Kotikaupungille' ansainnut.

1 kommentti . Avainsanat: Hankintalaki, Kilpailutus, Asumispalvelut, Riihimäen kaupunki

Me Itse Riihimäellä suuria suunnitelmia

Keskiviikko 15.10.2014 klo 9:49 - Tomi Tuominen


tomppa.jpgMe itse Riihimäki suunnittelee uutta: ensi vuonna uutta toimintaa, uusia vierkistystuntiaiheita tehdään ja muita asoita.

Ajateltiin, että rakennamme pikku hiljaa Me Itse Riihimäen Facebook-ryhmää.

Me ajateltiin myös valtakunnallisesti ryhtyä tekemään kotisivuamme .

Kahden vuoden päästä Me Itse Riihimäki myös valitsee uudet jäsenet työryhmään.

1 kommentti . Avainsanat: Me Itse Riihimäki

Ketä kiinnostaa hankintalaki?

Maanantai 14.7.2014 - Anja Alasilta

koti.jpgHeinäkuun helteillä on varmasti hauskempaakin tekemistä kuin kamppailla kehitysvammaisten oikeuksien puolesta. Välillä tuntuu vain siltä kuin esimerkiksi Tukiliitto olisi horteessa kesät talvet.

Tuomisen Sirkka vaati tällä palstalla toukokuussa palveluasumista pois kilpailutuksen piiristä. Hän yritti herätellä meitä muitakin:

 • "Vielä hankintalakiin voi vaikuttaa, mutta kiire on. Nyt jos koskaan on vaikuttamisen aika."

Ainakaan minä en silloin tullut syventyneeksi asiaan kunnolla. Loman aikana kiinnostuksen viritti uudelleen kaksikin juttua:

 • "Hankintalain valmistelussa tuleva syksy käytetään sosiaali- ja terveyspalveluiden käsittelyyn. Silloin on oltava hereillä ja valppaana. Vuoden 2007 hankintalain päivityksessä sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjät hävisivät 100-0 ja seuraukset näkyvät monella tavalla", Kehitysvammaisten Palvelusäätiön toiminnanjohtaja Markku Virkamäki kirjoitti blogissaan.
 • "Terveyspalveluita tuottava yritys Attendo on painostanut Mänttä-Vilppulan johtoa paimenkirjeillä ja puhelinsoitoilla", Iltalehti kertoi  hiljattain.

Palvelusäätiökö
taistelujärjestö?

On hienoa, että Kehitysvammaisten Palvelusäätiön toiminnanjohtaja ehtii, jaksaa ja tahtoo blogata kehitysvammaisille ja heidän läheisilleen tärkeistä asioista.

Useasti vain tuntuu, että Markku Virkamäki käyttää julkisuudessa niitä puheenvuoroja, jotka kaiken järjen mukaan Tukiliiton johdon pitäisi esittää. Palvelusäätiö on taustastaan huolimatta yksi palveluntarjoaja muiden joukossa. Vaikuttamistyön kärjessä pitäisi olla Tukiliiton.

Varmaan joku osaisi kertoa, mitä kaikkea Tukiliitto on kulisseissa tehnyt esimerkiksi sen hyväksi, että hankintalain uudistus onnistuisi tällä kerralla hieman paremmin. Kenttäväenkin olisi tärkeää tietää, mitä näkökohtia liitto vaikuttamistyössään milloinkin painottaa.

Kysymys ei ole vain moraalisesta tilivelvollisuudesta jäsenistölle vaan ennen kaikkea siitä, että kentän toimijoissa olisi valtava potentiaali. Esimerkiksi keskikesällä moni meistä törmää leippoisissa tilaisuuksissa vaikkapa oman alueen kansanedustajiin. Kyllä sillä jokin vaikutus olisi, jos jokainen tukiyhdistysaktiivi kertoisi lauseella parilla hankintalakiin liittyvistä asioista - ja lupaisi vaikka lähettää syksymmällä kirjallista materiaalia.

Kunnatkin liemessä
hoivajättien kanssa

Tavalliset kansalaiset tajuavat että suurten kansainvälisten hoivayritysten ainoa tavoite on voiton maksimointi. Ne minimoivat kulut eli pyrkivät palvelun laadussa pujahtamaan siitä, missä aita on matalin.

Yhtenä kuluna hoivajätit näkevät myös Suomen verotuksen. Sitä kierretään niin paljon kuin ilman linnatuomioita pystytään.

Ymmärtävätkö päättäjät tilanteen? Eivätpä taida läheskään kaikki vielä ymmärtää.

Siksi täytyy toivoa, että Mänttä-Vilppulan lisäksi mahdollisimman moni muukin kunta joutuisi lähiaikoina Attendon tai alan muun suuryrityksen kurmotettavaksi. Kun monikansallisten konsernien juristiarmeija iskee, keskiverto kuntapäättäjä kokee varmaan olonsa aika orvoksi.

Kehitysvammaisellakin
oikeus valita kotinsa

Suomen on tarkoitus lähikuukausina viimein ratifioida YK:n vammaissopimus. Sen 19. artikla sanoo näin:

 • "Tämän yleissopimuksen sopimuspuolet tunnustavat kaikkien vammaisten henkilöiden yhdenvertaisen oikeuden elää yhteisössä, jossa heillä on muiden kanssa yhdenvertaiset valinnanmahdollisuudet.”
Hankintalain uudistus paljolti ratkaisee, miten kehitysvammaisten ihmisten kohdalla toteutuu niin Suomen perustuslakiin kuin YK:n vammaissopimukseen sisältyvä oikeus valita oma asuinpaikkansa.

Kovin moni muu asia tuskin on Tukiliiton ja sen jäsenyhdistysten vaikuttamistyössä tärkeämpi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hankintalaki, Kilpailutus, Vaikuttamistyö, Asuminen

Yhdistys kuin ikiliikkuja

Sunnuntai 29.6.2014 - Anja Alasilta

koneistob.jpgViime kevät vaatii Riihimäen Kehitysvammatuen vapaaehtoisilta tavallistakin enemmän. Toiminnanohjaajan tehtävää ei saatu täytettyä niin, että toimisto olisi alkanut taas pyöriä rutiinilla.

Silti kevätkausi oli vilkas - aivan varmasti vilkkaampi kuin useimmilla muilla Tukiliiton paikallisyhdistyksillä. Jos et usko, silmäilepä kotisivujemme uutisarkistoa viimeisten puolen vuoden ajalta.

Merkittävää on, että ohjelmassa oli paitsi yhdessäoloa, myös tiukkaa edunvalvontaa. Paransimme myös valmiuksiamme puolustaa kehitysvammaisten oikeuksia: tartuimme Jukka Kumpuvuoren tarjoamaan Vammaisoikeuden ajokortti -koulutukseen, kun monet muut paikallisyhdistykset nettitiedoista päätellen vasta harkitsivat asiaa.

Miten tämä oikein pyörii?

Olen jo kolmatta vuotta yhdistyksen hallituksessa. Vieläkään en ymmärrä, miten tämä koneisto oikein pyörii.

Rahaa on hyvin rajallisesti. Se ei ainakaan ratkaise.

Ei kaikessa mukana olevia aktiivejaan ole kovin monia. Silti jokaiselle tehtävälle löytyy jollakin mystisellä tavalla tekijä.

 • Onko Riihimäen Kehitysvammatuki keksinyt huomaamattaan ikiliikkujan?

Senioreissa on voimaa

Monipuolinen toiminta ei synny itsestään. Se vaatii käsittämättömän tuntimäärän työtä. Käsittämätön tuo määrä on siksi, että se tehdään palkatta ja ilman pakkoa.

Tuntimäärät olisivat suorastaan järkyttäviä, jos ne kirjattaisiin yksittäisten henkilöiden tilille.

Yhdistyksemme työnsankareissa on vireitä ja uutteria eläkeläisiä.

 • Jos järjestötoimintaan joskus hyvinkin äänekkäästi vaadittu nuorennusleikkaus toteutuisi täysimääräisesti Riihimäen Kehitysvammatuessa, aktiivisuus romahtaisi.

Työelämässä olevat eivät pysty tekemään vapaaehtoistyötä samanlaisia tuntimääriä kuin muutamat seniorimme - eivät etenkään, jos kehitysvammainen omainen on vielä kotona asuva lapsi.

Eroja ei tietenkään selitä yksin ikä; myös eri ihmisten motivaatiossa on valtavia eroja. 

Nuorissa tulevaisuus

On rohkaisevaa, että yhdistyksemme toiminnassa on mukana eri-ikäisiä ihmisiä. Se avaa yhtäältä monipuolisen näkemyksen asioihin ja toisaalta takaa, että jatkuvuus on turvattu.

Hallituksen jäseninä pitkään toimineet ovat mielestäni tehneet upeasti tilaa uusille ajatuksille. Mitään ei ole tyrmätty - ainakaan siksi, että aina ennenkin on tehty jollakin tietyllä tavalla.

 • Lapsiperheiden ääni tulee yhdistyksessä parhaiten kuulluksi niin, että kehitysvammaisten lasten vanhemmat tulevat mukaan toimintaan.

Tässä asiassa Erityis-Ellit ovat tehneet Riihimäen Kehitysvammatuessa hienoa työtä.

Kehitysvammaisissa resursseja

Yhdistyksemme hallituksessa on myös kehitysvammaisten edustus. Tiivistä on myös yhteistyö Me Itse -jaoksen kanssa.

Jatkuvasti kannattaa mietti, miten mahdollistaa yhä vilkkaampi Me Itse -toiminta, ja miten toisaalta hyödyntää kehitysvammaisten resursseja Riihimäen Kehitysvammatuen toiminnassa.

 • Mitä paremmin me läheiset huomaamme kehitysvammaisten voimavarat, sitä varmemmin ne tulevat myös ympäröivän yhteiskunnan tietoon.

Sisaruus kestää ihmisiän

Tukiliitossa näyttävät vastuunkantajat olevan yhtäältä palkattua henkilöstöä, toisaalta kehitysvammaisten  vanhempia. Sisarukset tuntuvat puuttuvan. Toivottavasti mielikuva on väärä.

Sisaruuden sanotaan olevan pisin ihmissuhde. Helppo se ei aina ole - ei myöskään silloin, kun sisaruksissa on kehitysvammainen henkilö.

 • Me sisarukset jos ketkä voimme saada kehitysvammaisesta läheisestä rikkautta elämäämme.

Meillä ei ole yhtä pitkäaikaista vastuuta kuin vanhemmilla. Kun tulee aika ottaa vahvempi rooli kehitysvammaisen sisaruksen arjessa, takana on yleensä jo monta vuosikymmentä omaa elämää. Suhde on jotenkin vapaampi ja tasavertaisempi kuin vanhemmilla.

Onneksi Riihimäen Kehitysvammatuen toiminnassa on mukana myös sisaruksia. Olisikohan siinä yksi suunta, josta voisimme ammentaa uusia voimia vapaaehtoistyöhön?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Vapaaehtoistyö, Yhdistystoiminta

Palveluasuminen pois kilpailutuspakon piiristä

Maanantai 12.5.2014 klo 19:59 - Sirkka Tuominen

ei_kilpailutukselle_.jpgOsallistuimme Levon  Annan kanssa perjantaina eduskunnan kansalaisinfoon, joka käsitteli hankintalain merkitystä vammaisten palveluissa, erityisesti asumispalveluissa.

Yleisesti luullaan, että EU vaatii asumispalvelujen kilpailuttamisen.

 • EU ei vaadi, mutta Suomen oma hankintalaki on Euroopan tiukimpia, joten vammaispalveluja, esimerkiksi palveluasumista, on alettu pakon edessä kilpailuttaa.

Suomen hankintalakia ollaan muuttamassa. Nyt olisi mahdollista jättää jotkut yleishyödylliset hankkeet, esimerkiksi vammaisten asuminen, kilpailutuksen ulkopuolelle. Tämä hieno mahdollisuus saattaa kuitenkin jäädä käyttämättä.

Kilpailutus karsii pois
pienet palveluntarjoajat

Kilpailutus on vasta alussa, mutta jo nyt on näkyvissä se, että yleensä kilpailussa menestyvät jättikokokoiset palveluntuottajat, esimerkiksi Mehiläinen. Sillä ja sen kaltaisilla on kansainvälinen omistuspohja, ja se voi näin ollen suunnitella veronmaksunsa niin, ettei veroeuroja juuri jää Suomeen.

Tuottajan valinnassa painaa kauniista sanoista huolimatta aina ennen kaikkea hinta.

Eräillä paikkakunnilla on jo nyt käynyt niin, että suuryritykset ovat saaneet järjestääkseen kaikki vanhus- ja vammaispalvelut, koska ovat tehneet halvimman tarjouksen. Paikalliset yhdistysten ja yksityisten omistamat pienet yksiköt eivät ole saaneet mitään, joten niiden on pakko lopettaa toimintansa. Mikä määrä työttömiä paikkakuntalaisia!

 • Miten mahtaa olla kolmen vuoden päästä, kun kilpailevia paikallisia pienyrityksiä ei enää ole?

Ovatkohan suuryritysten tarjoukset enää yhtä edullisia? Nehän voivat elää kolmisen vuotta vaikka alihinnoittelulla varmoina tulevista voitoista.

Palveluasumisen eurot
vyörynneet jättiyrityksille

Tiedotustilaisuudessa Sosiaalikehityksen Jukka Ohtonen  osoitti tilastoilla, miten mahtava määrä palveluasumista on ihan viimeisten vuosien aikana vyörynyt jättiyritysten käsiin. Jos se kehitys jatkuu, valtava määrä veroeurojamme siirtyy niille, eikä siltä tieltä ole sitten enää ole paluuta.

Kansainvälisillä jäteillä on käytössä juuri tarjousten tekemiseen erikoistuneet oikeusoppineet. Vaikka paikallisen palvelukodin toiminnanjohtaja olisi kuinka terävä ja ahkera, hän ei voi keskittyä pelkästään tarjouksen tekemiseen, koska kädet ovat täynnä muutakin työtä ja muutakin osaamista vaaditaan. Jos tarjouksessa  jokin asia on jäänyt huomaamatta, mitään ei ole enää tehtävissä.

Pienissä kaupungeissa ei myöskään yleensä kukaan virkamiehistä, esimerkiksi oikeusoppineista, voi keskittyä pelkästään tarjouspyyntöjen tekemiseen. Tämäkin sataa helposti jättifirmojen laariin. Tarjouspyynnön jättämisen jälkeen ei voi enää  korjauksia tehdä. Jos taas tarjouspyyntö tehdään yhdessä läheisten suurempien kaupunkien kanssa, on aika selvää, että siinä ei yksittäisen vammaisen tai pienen paikallisen palvelukodin tarjoamat edut paljon paina.

Nykyisen hankintalain mukaan esimerkiksi palveluasunnon tietty sijainti ei saa olla etukäteisvaatimuksena. Tästä seuraa ennen pitkää se, että vanhukset ja vammaiset eivät pääse asumaan kaupunkeihin, ei ainakaan keskustaan, koska on halvempaa sijoittaa asuminen sellaisille paikoille ja paikkakunnille, joihin ei muuten ole tungosta.

 • Saksalaiset lähettävät nyt jo vanhuksiaan Puolaan hoidettaviksi, koska siellä hoito tulee halvemmaksi. Tähänkö meilläkin ollaan menossa?

Erottaako virkamies
vammaisen sillasta?

Viime perjantain tiedotustilaisuuden paneelissa oli osallistujia kahdeksasta suurimmasta puolueesta.

Tilaisuuden loppupuolella, kun vaadittiin suoraa vastausta, he kaikki sanoivat kannattavansa sitä, että vammaisten asuminen säädetään uudessa hankintalaissa ns. SGEI-ryhmään kuuluvaksi eli yleishyödylliseksi hankkeeksi, jota ei ole pakko kilpailuttaa. Tämä olisi hyvä muutos. - Osa kyllä antoi vastauksensa aika pitkin hampain, mutta antoi kuitenkin. Lupausta ei saa päästää unohtumaan.

Jonkun puolueen edustaja oli kyllä huolissaan siitä, ehtiikö uudistus enää tähän lakiin, kun yleishyödyllisiä hankkeita ovat esimerkiksi myös sillat ja muut sellaiset. Virkamiehille voi tulla kuulemma vaikeuksia yksilöidä, mitä pitäisi jättää kilpailutuksen ulkopuolelle. Me Annan kanssa vähän ihmettelimme, onko virkamiehillä todella vaikeuksia erottaa vammaisten asuminen silloista ja asvalttiteistä. Meistä se ei ole yhtään vaikeata.

Vielä hankintalakiin voi vaikuttaa, mutta kiire on. Nyt jos koskaan on vaikuttamisen aika.

- - - - -

Kuvassa oleva tunnus kuului kampanjaan, jonka tarkoituksena oli tukea Kari Aallon ja Sami Helteen kansalaisaloitetta "Ei kilpailutukselle, kyllä ihmisoikeuksille".

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hankintalaki, Kilpailutus

Oikeuksia puolustettava yhdessä

Sunnuntai 23.3.2014 - Anja Alasilta

mielenosoitus.jpgPaikallisia vammais-, potilas- ja omaisjärjestöjä on joskus moitittu pelkiksi huvitoimikunniksi.

Myös Kehitysvammaisten Tukiliiton paikallisyhdistykset taitavat olla keskimäärin parempia järjestämään rattoisaa yhdessäoloa kuin vaikuttamaan rohkeasti kunnan ratkaisuihin.

Riihimäen Kehitysvammatuella on pitkät ja kunniakkaat perinteet edunvalvontatyössä. Yhdistys on myös osoittanut, miten vapaa-ajan toiminta ja vaikuttaminen voivat tukea toisiaan.

Arvot kovenevat

Kun talouden, erityisesti julkistalouden tilanne heikkenee, yhteiskunnan arvot näyttävät kovenevan. Monet suomalaiset maksavat loppuikänsä kohtuutonta hintaa 1990-luvun alun lamasta. Nyt näköpiirissä on uhkia, jotka voivat toteutua kipeimmin kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten kohdalla.

Myös Riihimäellä on huomattu ilmapiirin muuttuneen. Ensimmäinen konkreettinen osoitus siitä oli henkilökohtaiseen apuun liittynyt jupakka joulun alla.

Kaupungilla oli vakaa aikomus toimittaa kaikki henkilökohtaisen avun piirissä olleet kehitysvammaiset muitta mutkitta uuteen lääkärintarkastukseen. Onneksi yhdistyksemme neuvottelijat pystyivät vaikuttamaan virkamiehiin.

Sittemmin myös sosiaali- ja terveysministeriöstä saatu vastaus vahvisti, että Kehitysvammatuki oli oikealla asialla.

 • Jos henkilökohtaista apua olisi vähennetty, lasku olisi langennut myöhemmin moninkertaisena kaupungin maksettavaksi.

Kipeimmin toimintakyvyn heikkeminen olisi tietenkin sattunut kehitysvammaisiin itseensä.

Asuntoja ja heti!

Asuntojen saaminen Riihimäen Kehitysvammaisille ei yhdistyksen sitkeästä työstä huolimatta ole edennyt kaupungilla hiukkaakaan.

Nyt asiaan on pakko ottaa jonkinlainen kanta, kun valtuutettu Ismo Portinin tekemä ja monien muiden valtuutettujen allekirjoittama aloite on käsiteltävä. Ennusmerkit eivät valitettavasti ole olleet kovin hyvät. Sosiaali- ja terveysjohtajan päätösesitys vaikuttaa silkalta vesitykseltä.

Ei liene salaisuus, että yhdistyksemme rohkaisi asuntoa tarvitsevia kehitysvammaisia ja heidän omaisiaan tekemään kaupungille konkreettisen hakemuksen, johon liittyy pyyntö palvelusuunnitelman tarkistuksesta. Kun palvelusuunnitelman tarkistusta on pyydetty, kunnan on vammaispalvelulain mukaan käynnistettävä selvitystyö seitsemän päivän kuluessa. Ratkaisujakaan ei voi viivyttää loputtomiin.

Kehitysvammaisten pitkää asuntojonoa tukee vielä yhdistyksen kannanotto lautakunnalle.

 • Kysymys ei ole hurskaista toiveista vaan kunnan lakisääteisistä tehtävistä.

Monet Riihimäen kaupungin päättäjät ymmärtävät ilahduttavan hyvin kehitysvammaisten tarpeet ja tunnustavat heidän oikeutensa.

 • Toivottavasti päättäjien voima riittää tekemään lopun virkamiesten vetkuttelusta.

Voimat yhteen

Pienikin yhdistys pystyy vaikuttamaan vahvasti, jos se toimii yhtenä rintamana. Yhdistys ei ole yhtä kuin hallitus. Jokaista jäsentä tarvitaan. Meidän on jaksettava olla kiinnostuneita myös niistä asioista, jotka eivät koske suoraan omaa läheistämme.

Henkilökohtaisen avun ja asuntojonon lisäksi tiukkaa taistelua vaatii esimerkiksi tilapäishoidon saamiseen tolkulliselle tolalle.

Kuin tilauksesta vammaisten oikeuksiin erikoistunut Lakiasiaintoimisto Jukka Kumpuvuori lanseerasi Vammaisoikeuden ajokortti -koulutuksen. Se sopisi mainiosti Riihimäen Kehitysvammatuen tarpeisiin.

 • Yhteinen parituntinen asiantuntijan opissa voisi tiivistää entisestään yhteistä rintamaamme.

selvittäminen on aloitettava viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä sen jälkeen, kun vammainen henkilö taikka hänen laillinen edustajansa tai omaisensa, muu henkilö tai viranomainen on ottanut yhteyttä sosiaalipalveluista vastaavaan kunnan viranomaiseen palvelujen saamiseksi. - See more at: http://www.kehitysvammatuki-riihimaki.fi/uutiset.html?112#sthash.bWCS7Syl.dpuf
Lääkärinlausunnon vaatiminen voi kohdistua yksittäiseen hakijaan, jonka palvelun tarvetta arvioidaan. Kunta ei voi ohjata yleisesti tiettyä vammaisryhmää lääkäriin tai tutkimuksiin. - See more at: http://www.kehitysvammatuki-riihimaki.fi/uutiset.html?110#sthash.lwpw4y6P.dpuf
Lääkärinlausunnon vaatiminen voi kohdistua yksittäiseen hakijaan, jonka palvelun tarvetta arvioidaan. Kunta ei voi ohjata yleisesti tiettyä vammaisryhmää lääkäriin tai tutkimuksiin. - See more at: http://www.kehitysvammatuki-riihimaki.fi/uutiset.html?110#sthash.KQqiOPHx.dpuf
Lääkärinlausunnon vaatiminen voi kohdistua yksittäiseen hakijaan, jonka palvelun tarvetta arvioidaan. Kunta ei voi ohjata yleisesti tiettyä vammaisryhmää lääkäriin tai tutkimuksiin. - See more at: http://www.kehitysvammatuki-riihimaki.fi/uutiset.html?110#sthash.KQqiOPHx.dpuf

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ihmisoikeudet, Vammaispalvelut, Edunvalvontatyö

Täyden kympin juhlistus

Lauantai 15.2.2014 - Mirja Piranta

mita-syotaisiin.jpgOivanäyttämö täytti 10 vuotta syksyllä 2013. Nyt on meneillään 11. toimintavuosi. Syksyllä, ja varsinkin ennen joulua oli niin kiire, ettei ehditty kunnolla juhlia.

Mutta oikeastaan, juhla hyvän ruuan kera sopiikin mainiosti nyt kannustamaan kohti isompinumeroisia juhlavuosia. Oivanäyttämön näyttelijät kävivät syömässä Martinassa lauantaina 15. helmikuuta. Mukana Anu, Arttu, Jukka, Laura, Mirkka, Petri, Susanna, Tomi, Mirja sekä yhdistyksen edustajana Tuomisen Sirkka.

Oivanäyttämön sponsori mahdollisti juhlahetken lahjoittamalla Riihimäen Kehitysvammatuki ry:n tilille summan Oivanäyttämön käyttöön. Olemme kiitollisia.

Aiomme myös jättää näkyvän jäljen kymmenvuotiaasta Oivanäyttämöstä, eli Oivanäyttämö-lehti ilmestyy kevään aikana. Senkin synnyttämisen mahdollistaa sponsoriraha.

maljoja2.jpgRuokailuiltapäivä Martinassa vaikutti olevan näyttelijöille mieluisa. Kun Oivanäyttämöllä vallitsee lämmin ja läheinen yhteishenki, kaikki yhteinen tekeminen antaa lisää ilovoimaa arkeen. Tomi varasi pitkän pöydän etukäteen, Oivan kymmenvuotislippu otettiin mukaan, puheita pidettiin ja kilisteltiin kuohuvaa. Jukalle laulettiin syntymäpäivälaulu, ja sitten alkoivat navat ritistä.

Valokuvia otettiin, naurettiin ja juteltiin. Huippua!

”Tää on kyllä ihanaa, kun ei aina tartte kotona ruokaa laittaa”, totesi iloinen Laura.

Kuusi vuotta sitten Oivanäyttämö harjoitteli näytelmää ”Sydämellä näkee”. Tänään sydämellä näki Martinassa.

 

1 kommentti . Avainsanat: Oivanäyttämö

Vanhemmat kirjoitukset »