Yhdistys yllättää yhä uudelleen

Lauantai 22.12.2012 - Anja Alasilta


fb_kopio.jpgKirjoitin tähän blogiin ensimmäisen kerran viime huhtikuussa. Otsikkona oli "Yhdistys yllätti uuden jäsenen".

Kerroin silloin useastakin yllätyksestä:

  1. Yleiskuvani Kehitysvammaisten Tukiliitosta ja sen paikallisesta toiminnasta oli ollut kaikkea muuta kuin ruusuinen. Aika nopeasti havahduin kuitenkin huomaamaan, ettei Riihimäen Kehitysvammatuki olekaan pöllömpi yhdistys.
  2. Taivastelin, miten muuten niin aktiivinen yhdistys oli voinut pärjätä ilman nettisivuja.
  3. Suorastaan hölmistyin, kun tajusin tarjoutuneeni tekemään nuo sivut.
  4. Nymanin Pena kysyi vuosi sitten syksyllä, olisinko käytettävissä Riihimäen Kehitysvammatuen hallitukseen. Ihmettelin suuresti, miten rääväsuinen nettikirjoittelija noin vain kelpuutetaan mukaan. Kaiken huipuksi suostuin oikopäätä.

Huhtikuussa en ymmärtänyt, että tuo kaikki oli vasta alkua. Samainen yhdistys on sittemmin järkyttänyt vanhoja käsityksiä tämän tästä.

Jokaiseen järkytykseen on sisältynyt runsain mitoin riemua. 

Viestittävää riittää - paljon!

Onhan kolikolla kieltämättä kääntöpuoli. En olisi mitenkään osannut kuvitella, että pienehkön yhdistyksen viestintä työllistää niin runsaasti.

Ensin ajattelin päivittää Facebook-sivua kerran, korkeintaan kaksi viikossa. Nyt on jo täysin luonnollista, että päivityksiä tulee lähes joka päivä. Tärkeää kerrottavaa on joka viikko paljon useammin kuin kerran pari.

Vielä hämmästyneempi olen kotisivuista. Niitä koen työkiireitten keskellä ajoittain jopa laiminlyöneeni. Tietämättömyyttäni kuvittelin etukäteen, että niistä tulisi tapahtumakalenteria lukuunottamatta aika staattiset.

Olen leipätyössäni nähnyt, että monella suurellakin yrityksellä tai yhteisöllä on välillä vaikeuksia löytää ajankohtaista kerrottavaa verkkopalveluunsa. Meidän yhdistyksessämme uutisia sitä vastoin virtaa vuolaasti.

Läheskään kaikkea kertomisen arvoista ei ole edes kerrottu. Esimerkiksi urheiluharrastuksista voisi raportoida paljon tiheämmin.

Tärkeitä aiheita näköpiirissä

Alkavana vuonna yhdistyksemme viestintä tuskin muuttuu ainakaan verkkaisemmaksi. Meneillään tai tulossa on ainakin neljä todella merkittävää projektia:

  • Hyvän asumisen projekti pyrkii vaikuttamaan vahvasti kriteereihin, joilla kaupunki kilpailuttaa asumispalvelut.
  • Hyvän mielen pihapolku valmistuu suunnitelman tasolla maaliskuussa.
  • Tom Tom -rumpuryhmä kiipeää jo tammikuussa Finlandia-talon lavalle.
  • Oivanäyttämö arvattavasti juhlii koko vuoden 10-vuotista taivaltaan.

Pyydän varmuuden vuoksi jo nyt anteeksi sitä, että varmaan unohdin  listalta jotakin olennaisen tärkeää.

Porukalla kaikki onnistuu

En valita tippaakaan, että yhdistys työllistää viestintävastaavaansa niin paljon. Homma on ollut ammatillisestikin erittäin antoisa.

Kaksi viestintätehtävää on vuoden aikana ollut ylitse muiden. Toista en kerro. Paljastan vain sen verran, että kotisivujen hakukonelöydettävyydessä oli alkuvuodessa pientä pulmaa. Nyt asia on kunnossa. Sivuillemme on kymmenessä kuukaudessa kertynyt yli 10 000 käyntiä.

Toinen kohokohta liittyy blogiin, joka sattuu verkkoviestinnän monista muodoista olemaan oma suosikkini. Katsokaa, hyvät ihmiset, blogimme kirjoitusten listaa! Minkä muun organisaation, etenkään pienen yhdistyksen, blogi on kerännyt yhtä ison kirjoittajajoukon? Myös aiheiden kirjo on hämmentävän monipuolinen.

Blogi kuvastaa hyvin Riihimäen Kehitysvammatuen menestyksen salaisuutta. Valttimme on hyvä yhteispeli:

  • Tiimityö tarkoittaa, että tehtävät jaetaan, mutta vastuu on yhteinen.

Näkyvämmin uutismediaan

Yhdistys on vuoden mittaan päässyt oman seudun medioissa mukavasti esiin. Mukavasti vaan ei riittävästi.

Toiminnasta ja ennen kaikkea kehitysvammaistemme aktiivisuudesta on paljon enemmän kerrottavaa - ja paljon laajemmalle kuin vain omaan maakuntaan. Esimerkiksi Me Itse ry Riihimäki pitää nostaa paremmin esiin.

Olemmeko siis julkisuudenkipeitä? Emme suinkaan. Avoin viestintä vain on parhaita keinoja toteuttaa sitä missiota, jonka Riihimäen Kehitysvammatuki on itselleen ottanut:

  • Hyvä elämä kehitysvammaisille ja heidän omaisilleen!

Avainsanat: Riihimäen Kehitysvammatuki, Yhdistystoiminta, Vaikuttaminen, Järjestöviestintä


Kommentit

23.12.2012 8:36  Sirkka Tuominen

Viestintävastaava yllätti yhdistyksen

Jos yhdistys on onnistunut yllättämään viestintävastaavan kahdesti, niin vietintävastaava puolestaan on yllättänyt yhdistyksen ainakin kolmasti.

Ensimmäinen yllätys oli se, että juuri yhdistykseen liittynyt jäsen, jota ei ollut edes tavattu, tarjoutui tekemään meille nettisivut. Mainiota!

Toinen yllätys oli se, että kun kainoina ja arastellen pyysimme häntä yhdistyksen viestintävastaavaksi, hän vastasi heti kahdella sanalla: "Ilman muuta!"

Olin tietty varautunut kuulemaan pahoittelevan selityksen vaativasta työstä, pitkästä työmatkasta, hoitovastuusta jne, jne. Sanapari "ilman muuta" soikin sitten korvissani kauniimpana kuin kevätpuron solina tai linnun liverrys, siis lyyrisenä täysosumana.

Kolmas yllätys oli Anjan valtava aktiiviisuus sivujen päivittämisessä. Meidän sivujamme ei ainoastaan päivitetä lähes päivittäin vaan usein myös aamuittain tai öittäin.

Ei ihme, että 10 000 kävijän raja ylitettiin muutamassa kuukaudessa.

27.12.2012 14:23  Raili Tavela

Kiitos Anjalle hienosta blogista! Allekirjoitan kaiken kirjoittamasi.

Jos Anja on uutena jäsenenä tullut yllätetyksi, samoin on käynyt myös vähän vanhemmalle jäsenelle. Välillä kyllä ihan hengästyy, kun nettisivuilta seuraa, mitä on tehty ja mitä uutta on tulossa. Niin paljon mielenkiintoista ja niin monipuolista on kaiken aikaa tapahtumassa.

Yhdistyksellä on meneillään kaksi tosi isoakin projektia. Hyvän asumisen projekti on todella tärkeä, valtakunnallisestikin, ja se vaatii paljon paneutumista asiaan.

Hyvän mielen pihapolku on pilottihanke, jota kohta toivottavasti kopioidaan ympäri maata. Pieneltä yhdistykseltä vaatii rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta tarttua suuriinkin haasteisiin, mutta niin se vain on, että on rohjettava, jos jotain haluaa saavuttaa.

Niin kuin Anja kirjoittaa, Riihimäen Kehitysvammatuki toteuttaa missiotaan.

Eikös porukalla päätetä, että pidetään yhdistyksen viestintävastaavaa jatkossakin vilkkaasti työllistettynä. Kyllä se meiltä onnistuu, tiimityönä!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini