Kuka olisi heinäkuussa uskonut

Maanantai 25.3.2013 - Sirkka Tuominen

sirkka_ja_isko_2.jpgOnpa mahtava tunne: Hyvän mielen pihapolkumme on saanut merkittävän kansainvälisen palkinnon.

Ihan tällainen ei tullut mieleen, kun viime heinäkuussa yhdistyksessä arkaillen mietimme, tohdimmeko  edes yrittää mukaan  Designvuoden Muotoillut ratkaisut –ohjelmaan.

Olin todella ylpeä, kun pääsimme syksyllä esittelemään pihapolkuideaa arvovaltaiselle yleisölle Muotoillut ratkaisut –hankkeen avajaisseminaariin Helsinkiin. Vielä hienommalta tuntui, kun esittelimme valmista suunnitelmaa  päätösseminaarissa maaliskuussa.

Kansainvälisen
kilpailun finaaliin

Muutama päivä ennen seminaaria tuli tieto siitä, että pihapolkumme on yksi Design for All  –kilpailun neljästä finalistista. Niinpä  seminaarissa oli päivän ohjelman lisäksi jaossa koko sivun lehdistötiedote pihapolkumme menestyksestä. – Teki kyllä mieli tuulettaa ihan täysillä, mutta tyydyin vain hymyilemään hillitysti.

Olin ihan maireana, kun mm. yliasiamies Antti Arjava Suomen Kulttuurirahastosta ja johtaja Pekka Timonen WDC Helsingistä ja muu yleisö seurasivat ilmeisen kiinnostuneina pihapolkumme esittelyä.

Onnistuneinta osaa
muotoiluvuodessa

Seuraavalla viikolla  Helsingin Sanomien kulttuuriosastossa (21.3.)  oli koko sivun kritiikki muotoiluvuodesta. Siinä esitettiin Muotoillut ratkaisut –hanke esimerkkinä onnistumisista.  Hankkeessahan on viisi kohdetta, joista pihapolku on yksi.

Kaikilla viidellä on nyt hieno suunnitelma, mutta en millään malta olla mainitsematta, että kansainvälistä näkyvyyttä on saavuttanut vain pihapolku, joka finalisteista sitten selvisikin voittajaksi Ranskassa.

Olemme kiitollisia siitä, että pääsimme hankkeeseen mukaan, mutta on myös hienoa, että Kulttuurirahasto ja Designpääkaupunki Helsinki puolestaan arvostavat menestystämme.

Tulosta hyvällä
yhteistyöllä

Tällaista näkyvyyttä eivät kehitysvammaiset eivätkä  muut toimintarajoitteiset ihan joka päivä saa. Hankkeessahan olivat aktiivisesti mukana sekä Inkilänhovin että Kotokartanon asukkaat. Tärkeä osuus oli myös henkilökunnalla ja omaisilla.

Pihapolkuryhmällämme on ollut onni matkassaan: meillä  on aivan loistavia kumppaneita. Suunnitelmahan on iam designin Isko Lappalaisen ja Elise Rehulan käsialaa. Suurenmoista työtä ovat tehneet monet muutkin.

Kerron lähipäivinä  lisää siitä, miten tähän päästy.

(Kuvassa Sirkka ja Isko esittelevät pihapolkusuunnitelmaa Muotoillut hankkeet -päätösseminaarissa.)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvän mielen pihapolku, Designpääkaupunkivuosi, Muotoillut ratkaisut

Maailma on niiden, joilla on rohkeutta unelmoida

Torstai 31.1.2013 klo 20:24 - Raili Tavela

pihapolkukuva_matala_kopio.jpgLuin tässä yhtenä päivänä lahjaksi saamaani Paulo Coelhon kirjaa ”Elämä. Kauneimmat mietelauseet”. Siinä yksi ajatus sai minut pysähtymään. Se kuuluu näin:

Maailma on niiden, joilla on rohkeutta unelmoida
ja jotka uskaltavat elää unelmaansa.
Jokainen omien kykyjensä mukaan.

Tämä ajatus kuvaa mielestäni osuvalla tavalla yhdistyksemme alkuunpanemaa Hyvän mielen pihapolku -projektia.  Viime kesänä, kun yhdistys päätti osallistua Muotoillut ratkaisut -kilpailuun, ei ollut mitään konkreettista, oli vain unelma.

Yhdistys kuitenkin uskalsi elää unelmaansa, ja siihen uskoivat myös Suomen Kulttuurirahasto ja WDC Helsinki 2012, jotka myönsivät 20 000 euroa projektin suunnitteluun.

Projekti on edennyt hienosti. Kohta on konkreettinen suunnitelma meidän kaikkien nähtävänä.

Yhdessä ovat hankkeen parissa uurastaneet Isko Lappalaisen suunnittelutoimisto ja Inkilänhovin, Kotokartanon ja yhdistyksemme porukat. Jokainen on osallistunut omien mahdollisuuksiensa mukaan suunnitteluun ja työpajoihin. Ja tulosta on tullut.

Maailma on meidän. Me olemme uskaltaneet elää unelmaamme.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hyvän mielen pihapolku, Riihimäen Kehitysvammatuki, Unelmat