Tutustuminen Toimintakeskus Rivakassa

Torstai 20.6.2019 klo 14:23

Tänään kävimme Käpälämäessä sijaitsevassa Toimintakeskus Rivakassa. Uutena työntekijänä Rivakka oli itselleni ihan uusi paikka, joten oli mukavaa päästä katsomaan heidän toimintaansa paikan päällä.

20190611_090255_pieni.jpg
Rivakan “Tunteiden maailmanpyörä”. Eri vaunut kuvastavat erilaisia tunteita.

Toimintakeskus Rivakka järjestää kehitysvammaisille työ- ja päivätoimintaa, jonka tavoitteena on edistää omatoimisuutta sekä tukea sosiaalisten taitojen ja yhteiskuntavalmiusten kehittämistä. Toimintakeskus tarjoaa toimintaa yli 100 asiakkaalle ja henkilökunnassa toimii tällä hetkellä noin 30 henkeä.

Heti astuttuani Rivakkaan huomasin, että tilat olivat värikkäät, tilavat ja valoisat. Rakennuksen seiniä koristivat asiakkaiden tekemät taideteokset, kirjavat tekstiilityöt ja valokuvat. Koko talon tyyli ja sisustus oli hyvin kotoisa, mutta samaan aikaan funktionaalinen ja moderni. Huoneissa kävi myös pirteä puheensorina asiakkaiden ja henkilökunnan välillä, jotkut taas puuhastelivat omissa oloissaan. Kokonaisuudessaan Rivakassa oli mielestäni oikein viihtyisä ja leppoisa tunnelma.

blogi_rivakka_1_pieni.jpg
Rivakassa ollaan yhdessä päiväjärjestyksen mukaan. Asiakkailla on myös omat henkilökohtaiset suunnitelmat.

Rivakan asiakkaille on tarjolla monenlaista töitä eri toiminnallisissa ryhmissä. Nämä ryhmät ovat jaettu käsityö-, alihankinta- ja päivätoimintaosastoihin ja kirjoitan vielä jokaisesta osastosta lisää alla. Rivakan toimintaan kuuluu myös työhönvalmennus, mutta valitettavasti en päässyt sinä päivänä jutustelemaan heidän kanssaan. Talon sisällä myös tuotetaan omaa lehteä Rivakan tapahtumista.

20190611_091512_pieni.jpg

Alihankintaosastolla tehdään yritysasiakkaille töitä. Näitä ovat esimerkiksi lajittelu, pakkaamis- ja kokoonpano tehtävät. Tällä kertaa alihankintatyönä oli Korkiakosken uistimet. Lisäksi osastolla tehdään myös kiinteistönhoitotehtäviä.

20190611_090904_pieni.jpg

Tukiviittomaa käytetään myös puheen tukena.Käsityöosastolla tehdään erilaisia kädentaidon töitä, esimerkiksi mattoja ja poppanoita sekä myös muita kankaanpainanta-, ompelu-, huovutus- ja askartelutöitä. Rivakan asiakkaiden töitä voi ostaa joko heidän myymälästään tai tilata puhelimitse.

Rivakan toimintaan kuuluu myös  päivätoimintaosasto, jossa järjestetään toimintaa ja hoitoa asiakkaille, jotka tarvitsevat enemmän apua jokapäiväisessä elämässä. Osasto jakautuu pääosin kahteen ryhmään -  hoidolliseen ja toiminnalliseen ryhmään.

Hoidollisessa ryhmässä askarrellaan ja taiteillaan omien taitojen mukaan, sekä rentoudutaan ja pelataan lautapelejä porukassa. Myös tukiviittomaa käytetään puheen tukena.

20190611_092855_pieni.jpg

Toiminnallisessa ryhmässä asiakkaat osallistuvat esimerkiksi siivous- tai keittiötöihin. Rivakassa on tapana myös pitää leivontapäivä keskiviikkoisin.

20190611_093500_pieni.jpg
Toimintakeskuksen käsityömyymälä on auki arkisin klo 8-15.

Rivakalla on myös oma myymälä, josta löytyy monipuolinen valikoima asiakkaiden käsintehtyjä tuotteita. Suuresta valikoimasta löytyy muun muassa laukkuja ja muita tekstiilituotteita, koruja, kortteja sekä sisustus- ja koriste-esineitä. Tuotteet ovat kotimaisia ja korkealaatuisia. Mielestäni putiikista löytyy jokaiselle jotakin, joten suosittelen kaikkia pyörähtämään täällä.

Kokonaisuudessaan minusta oli tosi mukavaa päästä tutustumaan Toimintakeskus Rivakkaan. Lämminhenkisessä ja kodikkaassa talossa tekee mieli viihtyä ja odotan innolla palaamista. Kiitos kaikille ❤

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rivakka

Joulumyyjäiset vaikuttivat vahvasti

Sunnuntai 2.12.2012 klo 16:21 - Anja Alasilta

img_1414.jpgParhaillaan vietetään kehitysvammaisten viikkoa teemalle Aina on oikea ikä. Ensi tiistaina on valtakunnallinen  vapaaehtoisten päivä.

Kumpaankin  sopivat erinomaisesti lauantaina pidetyt Rivakan joulumyyjäiset.

Upeinta toimintakeskuksen myyjäisissä on vuodenaikaan katsomatta se, miten hienoa työtä kehitysvammaiset ohjaajineen tekevät. Jukka Hokkilan sopii olla ylpeä 'firmastaan'.

Talkooväkeä löytyy,
kun sitä tarvitaan

Riihimäen Kehitysvammatuen varainhankinnassa joulumyyjäiset ovat vuoden kohokohta -  ja talkootyön ruuhkahuippu.

Itse laistoin työvelvollisuudesta - ja poden siitä ihan aiheellisesti huonoa omaatuntoa. Pieni syyllisyys antaa tosin ihmiselle energiaa. En ole aikoihin hoitanut viestintävastaavan hommaani samalla antaumuksella kuin tänään.

Ensi vuonna aion varata työkalenteriini vapaata joulumyyjäisten vaatimia talkootöitä varten. Vaikka talkooväki sai hyvän yleisömenestyksen ansiosta  huhkia lauantaina hiki hatussa, hymy ei näyttänyt häipyvän hetkeksikään. Kaikki tiesivät tekevänsä tärkeää työtä, ja jokaisella näytti olevan hauskaa.

Riihimäen Kehitysvammatuen hallitukseen on yhtä vähän tarjokkaita kuin minkä tahansa tavallisen suomalaisen yhdistyksen. Mutta annas olla, kun tarvitaan väkeä paperinkeräykseen tai myyjäisvalmisteluihin, niin vapaaehtoisia tuntuu löytyvän vaikka minkä verran.

Kannattaisikohan ensi vuonna laskea, miten moni ihminen osallistuu toimintaamme? Luku on varmasti vaikuttavan suuri.

Kaikki yhdessä
tärkeällä asialla

Rivakan ja oman yhdistyksemme lisäksi myyntipöydät oli jo perinteiseen tapaan mielenterveyskuntoutujille ja Hausjärven tukiyhdistyksellä.

Hieno uutuus oli, että mukaan olivat lähteneet Erityis-Ellit. Kyseessähän on yhdistyksessämme toimiva, pienten lasten vanhemmille tarkoitettu ryhmä.

Jos Erityis-Ellit olivat mukana ensimmäistä kertaa, niin esimerkiksi arpamyyjällämme Hilja Pitkäselle kokemusta on kertynyt sitäkin pitemmältä ajalta.

Jokaisella oli myyjäisissä varmasti mielessään kehitysvammaisten etu: myyjillä ja ostajilla, rivakkalaisilla ja yhdistysväellä, ensikertaisilla ja ties miten monetta kertaa myyjäisiin osallistuneilla.

Joulumyyjäiset taitavat olla yhdistyksellemme paitsi  varainhankinnan, myös vaikuttamistoiminnan tärkein tapahtuma. Milloin muulloin tavoitamme yhtä suuren joukon ihmisiä?

Loistavaa mielikuvamarkkinointia myyjäiset ovat myös Rivakalle.

Niin se joulukausi alkoi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rivakan joulumyyjäiset, Varainhankinta, Vaikuttaminen, Rivakka

Noidat ja kummitukset valtasivat Rivakan

Torstai 15.11.2012 klo 8:05 - Meira Jokinen

halloween12_031.jpgTähän aikaan vuodesta Toimintakeskus Rivakan osastot muistuttavat suorastaan joulupukin pajaa. Työntekijät ahkeroivat uusien tuotteiden parissa, joita tehdään mahdollisimman paljon valmiiksi perinteisiin joulumyyjäisiin.

Pyhäinpäivän aattona aherrus kuitenkin taukosi ja Toimintakeskuksen valtasivat noidat, kummitukset ja muut hirviöt halloween-tunnelmissa.

Erilainen työpäivä

Asiaan kuuluvaa tavaraa ja asuja löytyi työntekijöiltä kotoa sekä Rivakan omasta ”kauhupuvustamosta”. Hienoilla naamiaisasuilla ja kasvomaaleilla loihdittiin halloween12_019.jpgtoinen toistaan komeampia
halloween-hahmoja, joihin törmäsi
tämän erilaisen työpäivän aikana.

Kauhukammiossa kaikki pääsivät aistimaan noitatunnelmia kaikilla aisteillaan. Noidat ja muumio johdattelivat luolassaan vieraansa tunnustelemaan erikoisia keitoksiaan aavemaisen musiikin saattelemana. Joku saattoi tavata myös kalisevan Luukkaan =)

Halloween-aatto huipentui rytmikkäisiin tansseihin, jolloin levyjä pyörittivät Me itse -yhdistyksen tiskijukat. Tanssin lomassa päästiin maistelemaan makeita hämähäkkejä ja tekohammas-leivoksia.

Joulumyyjäiset lähestyvät

Noitien ja kummitusten palattua tämän erikoisen työpäivän jälkeen taas omiin luoliinsa, Rivakan työntekijät jatkavat ahkerointiaan joulumyyjäiset mielessään. 

Myyjäisiä vietetään Rivakassa lauantaina 1.12. klo 10-14, osoitteessa Käpälämäenkatu 14. Mukana ovat luonnollisesti Riihimäen kehitysvammatuki, Psykiatrian työtoiminta ja Hausjärven kehitysvammaisten tuki ry. Tervetuloa!

Rivakan myymälässä voi käydä ostoksilla arkipäivisin klo 8-15. Tänä vuonna pidämme myymälää auki myös 14.12. perjantaina klo 8-18 ja 15.12. lauantaina klo 9-14, jolloin voi poiketa jouluostoksille =)

1 kommentti . Avainsanat: Rivakka, Halloween, Toimintakeskus