Yhdistys yllättää yhä uudelleen

Lauantai 22.12.2012 - Anja Alasilta

fb_kopio.jpgKirjoitin tähän blogiin ensimmäisen kerran viime huhtikuussa. Otsikkona oli "Yhdistys yllätti uuden jäsenen".

Kerroin silloin useastakin yllätyksestä:

  1. Yleiskuvani Kehitysvammaisten Tukiliitosta ja sen paikallisesta toiminnasta oli ollut kaikkea muuta kuin ruusuinen. Aika nopeasti havahduin kuitenkin huomaamaan, ettei Riihimäen Kehitysvammatuki olekaan pöllömpi yhdistys.
  2. Taivastelin, miten muuten niin aktiivinen yhdistys oli voinut pärjätä ilman nettisivuja.
  3. Suorastaan hölmistyin, kun tajusin tarjoutuneeni tekemään nuo sivut.
  4. Nymanin Pena kysyi vuosi sitten syksyllä, olisinko käytettävissä Riihimäen Kehitysvammatuen hallitukseen. Ihmettelin suuresti, miten rääväsuinen nettikirjoittelija noin vain kelpuutetaan mukaan. Kaiken huipuksi suostuin oikopäätä.

Huhtikuussa en ymmärtänyt, että tuo kaikki oli vasta alkua. Samainen yhdistys on sittemmin järkyttänyt vanhoja käsityksiä tämän tästä.

Jokaiseen järkytykseen on sisältynyt runsain mitoin riemua. 

Viestittävää riittää - paljon!

Onhan kolikolla kieltämättä kääntöpuoli. En olisi mitenkään osannut kuvitella, että pienehkön yhdistyksen viestintä työllistää niin runsaasti.

Ensin ajattelin päivittää Facebook-sivua kerran, korkeintaan kaksi viikossa. Nyt on jo täysin luonnollista, että päivityksiä tulee lähes joka päivä. Tärkeää kerrottavaa on joka viikko paljon useammin kuin kerran pari.

Vielä hämmästyneempi olen kotisivuista. Niitä koen työkiireitten keskellä ajoittain jopa laiminlyöneeni. Tietämättömyyttäni kuvittelin etukäteen, että niistä tulisi tapahtumakalenteria lukuunottamatta aika staattiset.

Olen leipätyössäni nähnyt, että monella suurellakin yrityksellä tai yhteisöllä on välillä vaikeuksia löytää ajankohtaista kerrottavaa verkkopalveluunsa. Meidän yhdistyksessämme uutisia sitä vastoin virtaa vuolaasti.

Läheskään kaikkea kertomisen arvoista ei ole edes kerrottu. Esimerkiksi urheiluharrastuksista voisi raportoida paljon tiheämmin.

Tärkeitä aiheita näköpiirissä

Alkavana vuonna yhdistyksemme viestintä tuskin muuttuu ainakaan verkkaisemmaksi. Meneillään tai tulossa on ainakin neljä todella merkittävää projektia:

  • Hyvän asumisen projekti pyrkii vaikuttamaan vahvasti kriteereihin, joilla kaupunki kilpailuttaa asumispalvelut.
  • Hyvän mielen pihapolku valmistuu suunnitelman tasolla maaliskuussa.
  • Tom Tom -rumpuryhmä kiipeää jo tammikuussa Finlandia-talon lavalle.
  • Oivanäyttämö arvattavasti juhlii koko vuoden 10-vuotista taivaltaan.

Pyydän varmuuden vuoksi jo nyt anteeksi sitä, että varmaan unohdin  listalta jotakin olennaisen tärkeää.

Porukalla kaikki onnistuu

En valita tippaakaan, että yhdistys työllistää viestintävastaavaansa niin paljon. Homma on ollut ammatillisestikin erittäin antoisa.

Kaksi viestintätehtävää on vuoden aikana ollut ylitse muiden. Toista en kerro. Paljastan vain sen verran, että kotisivujen hakukonelöydettävyydessä oli alkuvuodessa pientä pulmaa. Nyt asia on kunnossa. Sivuillemme on kymmenessä kuukaudessa kertynyt yli 10 000 käyntiä.

Toinen kohokohta liittyy blogiin, joka sattuu verkkoviestinnän monista muodoista olemaan oma suosikkini. Katsokaa, hyvät ihmiset, blogimme kirjoitusten listaa! Minkä muun organisaation, etenkään pienen yhdistyksen, blogi on kerännyt yhtä ison kirjoittajajoukon? Myös aiheiden kirjo on hämmentävän monipuolinen.

Blogi kuvastaa hyvin Riihimäen Kehitysvammatuen menestyksen salaisuutta. Valttimme on hyvä yhteispeli:

  • Tiimityö tarkoittaa, että tehtävät jaetaan, mutta vastuu on yhteinen.

Näkyvämmin uutismediaan

Yhdistys on vuoden mittaan päässyt oman seudun medioissa mukavasti esiin. Mukavasti vaan ei riittävästi.

Toiminnasta ja ennen kaikkea kehitysvammaistemme aktiivisuudesta on paljon enemmän kerrottavaa - ja paljon laajemmalle kuin vain omaan maakuntaan. Esimerkiksi Me Itse ry Riihimäki pitää nostaa paremmin esiin.

Olemmeko siis julkisuudenkipeitä? Emme suinkaan. Avoin viestintä vain on parhaita keinoja toteuttaa sitä missiota, jonka Riihimäen Kehitysvammatuki on itselleen ottanut:

  • Hyvä elämä kehitysvammaisille ja heidän omaisilleen!

2 kommenttia . Avainsanat: Riihimäen Kehitysvammatuki, Yhdistystoiminta, Vaikuttaminen, Järjestöviestintä

Joulumyyjäiset vaikuttivat vahvasti

Sunnuntai 2.12.2012 klo 16:21 - Anja Alasilta

img_1414.jpgParhaillaan vietetään kehitysvammaisten viikkoa teemalle Aina on oikea ikä. Ensi tiistaina on valtakunnallinen  vapaaehtoisten päivä.

Kumpaankin  sopivat erinomaisesti lauantaina pidetyt Rivakan joulumyyjäiset.

Upeinta toimintakeskuksen myyjäisissä on vuodenaikaan katsomatta se, miten hienoa työtä kehitysvammaiset ohjaajineen tekevät. Jukka Hokkilan sopii olla ylpeä 'firmastaan'.

Talkooväkeä löytyy,
kun sitä tarvitaan

Riihimäen Kehitysvammatuen varainhankinnassa joulumyyjäiset ovat vuoden kohokohta -  ja talkootyön ruuhkahuippu.

Itse laistoin työvelvollisuudesta - ja poden siitä ihan aiheellisesti huonoa omaatuntoa. Pieni syyllisyys antaa tosin ihmiselle energiaa. En ole aikoihin hoitanut viestintävastaavan hommaani samalla antaumuksella kuin tänään.

Ensi vuonna aion varata työkalenteriini vapaata joulumyyjäisten vaatimia talkootöitä varten. Vaikka talkooväki sai hyvän yleisömenestyksen ansiosta  huhkia lauantaina hiki hatussa, hymy ei näyttänyt häipyvän hetkeksikään. Kaikki tiesivät tekevänsä tärkeää työtä, ja jokaisella näytti olevan hauskaa.

Riihimäen Kehitysvammatuen hallitukseen on yhtä vähän tarjokkaita kuin minkä tahansa tavallisen suomalaisen yhdistyksen. Mutta annas olla, kun tarvitaan väkeä paperinkeräykseen tai myyjäisvalmisteluihin, niin vapaaehtoisia tuntuu löytyvän vaikka minkä verran.

Kannattaisikohan ensi vuonna laskea, miten moni ihminen osallistuu toimintaamme? Luku on varmasti vaikuttavan suuri.

Kaikki yhdessä
tärkeällä asialla

Rivakan ja oman yhdistyksemme lisäksi myyntipöydät oli jo perinteiseen tapaan mielenterveyskuntoutujille ja Hausjärven tukiyhdistyksellä.

Hieno uutuus oli, että mukaan olivat lähteneet Erityis-Ellit. Kyseessähän on yhdistyksessämme toimiva, pienten lasten vanhemmille tarkoitettu ryhmä.

Jos Erityis-Ellit olivat mukana ensimmäistä kertaa, niin esimerkiksi arpamyyjällämme Hilja Pitkäselle kokemusta on kertynyt sitäkin pitemmältä ajalta.

Jokaisella oli myyjäisissä varmasti mielessään kehitysvammaisten etu: myyjillä ja ostajilla, rivakkalaisilla ja yhdistysväellä, ensikertaisilla ja ties miten monetta kertaa myyjäisiin osallistuneilla.

Joulumyyjäiset taitavat olla yhdistyksellemme paitsi  varainhankinnan, myös vaikuttamistoiminnan tärkein tapahtuma. Milloin muulloin tavoitamme yhtä suuren joukon ihmisiä?

Loistavaa mielikuvamarkkinointia myyjäiset ovat myös Rivakalle.

Niin se joulukausi alkoi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Rivakan joulumyyjäiset, Varainhankinta, Vaikuttaminen, Rivakka