Rubiinijuhlat iloisissa tunnelmissa

Oivanäyttämö lavalla. Lisää Rubiinijuhlien kuvia Valokuvia-osiossa.

40 vuoden työ ei ole mennyt hukkaan

Miten saada kehitysvammaiselle tasavertaiset mahdollisuudet yhteiskunnassamme? Kysymys on työllistänyt Riihimäen Kerhotalolla rubiinijuhliaan viettänyttä Riihimäen Kehitysvammatukea 40 vuotta.

Puheenjohtaja Sirkka Tuominen totesi toisinaan tuntuvan siltä, ettei mikään työmäärä riitä saamaan tasavertaisia mahdollisuuksia kehitysvammaiselle.

- Mutta kun katsoo taaksepäin, huomaa ettei työ ole mennyt hukkaan. On tapahtunut valtavasti edistystä. Kun meidän Tomi syntyi nelisenkymmentä vuotta sitten, kehitysvamma esti esimerkiksi kaupungin päivähoitoon pääsyn.

Oppivelvollisuuttakaan kehitysvammaisilla ei tuolloin ollut. Eikä kehitysvammaisten vapaa-ajan virikkeistä ja harrastuksista edes puhuttu.

Toimivia tahoja ja verkottumista on Sirkka Tuomisen mukaan tarvittu valtava määrä kehitysvammaisten aseman parantumisessa. Hän iloitsi kovasti siitä, että yhdistystä juhlimaan oli  saapunut valtaosa yhteistoimijoiden edustajista.

Juhlapuheen rubiinijuhlassa piti Riihimäen perusturvajohtaja Marja-Liisa Lindfors ja Kehitysvammaisten Tukiliiton tervehdyksen toi liiton uusi toiminnanjohtaja Risto Burman.

Asumisasioissa riittää haastetta

Perusturvajohtaja Lindfors luonnehti juhlapuheessaan rubiini-sanaa 40-vuotisen yhteisen taipaleen ja lämmön symboliksi.

Hän toi esille myös sen, miten 1970-luvulla rakennettiin kehitysvammaisia varten keskuslaitokset, ja miten niistä on vuosien mittaan siirrytty kotikaupunkikeskeiseen palvelutarjontaan.

Lindfors kiitti juhlivaa yhdistystä niin arvokkaasta kehitysvammatyöstä kuin yhteistyöstä kaupungin perusturvan kanssa. Samalla hän pahoitteli sitä, ettei läheskään kaikkia tarpeita ole  voitu Riihimäellä toteuttaa. Esimerkiksi asumiseen liittyvissä tarpeissa riittää vielä haastetta.

Esiiintyjät loistivat estradilla

Pääosassa loistivat kehitysvammaiset itse. Kuultiin Aila Harjun pianonsoittoa, ja Oivanäyttämö esitti Mirja Pirannan johdolla lyhennelmän uusimmasta näytelmästään "Elämä on ihanaa".

Ansiomerkkien jaon ja kukitusten jälkeen juhlatilassa kaikuivat Osmo Liikasen johdolla Tom Tom -ryhmän rytmit. Rauni Koiviston opettamien Väritaiteilijoiden työt somistivat juhlatilan seiniä.

Oivanäyttämö, Tomtom ja Väritaitelijat ovat Riihimäen kansalaisopistossa toimivia kehitysvammaisten opetusryhmiä.

Ansioituneita palkittiin

Perustajajäsenistä oli juhlassa mukana Irma Tuomi, joka kukitettiin. Kukat saivat myös paikalla olleet kunniajäsenet Irma Tuomi, Kai Siirola, Valma Maltio ja Sirkka Tuominen. Yhdistys kutsui uusiksi kunniajäsenikseen Pauli Kuntun, Risto Maltion ja Teuvo Taipaleen.

Kultatulppaani-tunnustusmerkin saivat rubiinijuhassa Annikki Siirola, Hilja Pitkänen ja Sirkka Tuominen. He ovat kehitysvammaisen äitejä, ja ovat omalla kannustavalla toiminnallaan tukeneet kehitysvammaperheiden arkea.

Hopeisen ansiomerkin saivat Pirkko Karrakoski, Anna Levo ja Raija Tuomisto.

Pronssisen ansiomerkin saivat Markku Laakso, Virva Mäki, Arttu Nyman, Kari Ojala, Kirsti Siira, Matti Siira, Raili Tavela ja Petri Virtanen.

Riihimäen Kehitysvammatuki ry:n viirin sai Lions Club Riihimäki / Kara. Leijonaklubi on useiden vuosien ajan tukenut yhdistystä osallistumalla mieslukuisasti kahdesti vuodessa yhdistyksen koko kaupungin kattaviin paperinkeräyksiin.

Valtakunnallista tunnustusta

Kattojärjestö, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry täytti 50 vuotta samana vuonna kuin Riihimäen Kehitysvammatuki 40 vuotta. Liitto hoitaa edunvalvontaa valtakunnallisella tasolla ja on tukena paikallisyhdistyksille.

Riihimäkeläinen Teuvo Taipale sai juuri oman yhdistyksen rubiinijuhlien kynnyksellä pidetyssä liittokokouksessa Tukiliiton kultatulppaani-merkin. Kyseessä on arvokas valtakunnallinen tunnustus, sillä merkkejä on vuosien saatossa myönnetty vasta nelisenkymmentä.

Taipale piti vaikuttavan puheen kotiyhdistyksensä juhlassa, jossa kolme ansioitunutta sai rintaansa samanlaisen  merkin.

Samassa Tampereen liittokokouksessa, jossa Teuvo Taipale sai kultatulppaanin, valittiin Etelä-Hämeen edustajaksi Kehitysvammaisten Tukiliiton hallitukseen Riihimäen Kehitysvammatuen toiminnanjohtaja Pentti Nyman.

Kehitysvammaisten kanssa

Jäsenistö on tärkein voimavara yhdistykselle. Sen jäsenistö myös on puheenjohtajan mukaan saanut tuntea nahoissaan.

- Työtä on, paperinkeräystä, myyjäistalkoita, korttitalkoita. Ja tulosta on tullut. Olen ylpeä paikallisesta Me Itse ry:n Riihimäen osastosta, Tom Tom -yhtyeestä, Oivanäyttämöstä, Väritaiteilijoista, Futisjoukkueesta, hienoista reissuistamme ja tapahtumistamme.

- Me teemme tätä työtä yhdessä kehitysvammaistemme kanssa, emme enää vuosikausiin ole ajatelleet kehitysvammaisia pelkästään työmme kohteina, Tuominen toteaa.

Yhdistys on vuosien saatossa saanut huomattavan määrän myös tukijäseniä, joiden avulla kehitysvammaiset saavat tukea mm. kesä- ja urheilureissujensa kustannuksiin.

Kehitysvammahuolto MM-tasolle

Kehitysvammaisten arjen laadukkuus riippuu Sirkka Tuomisen mukaan pitkälti kaupungin palveluista.

-Tarvitaan päivähoitoa, koulua, toimintakeskusta, asumispalveluita. Tarvitsemme hyviä päättäjiä, viranhaltijoita ja arjen auttajia, henkilökuntaa.

- Lainsäädäntö antaa raamit myös kehitysvammatyölle. Siinäkin on 40 vuoden aikana tapahtunut paljon. Viimeisimpiä ilonaiheita ovat takuueläke ja vammaisen oikeus henkilökohtaiseen apuun. Näistä asioista on ollut päättämässä muiden muassa juhlamme juontaja Risto Autio.

- Riihimäellä asuu maailmanmestaritason jääkiekkovalmentaja. Yhtä hyvin täällä voisi olla myös maailmanluokan kehitysvammahuolto. Perusturva voisi vaikka kehitellä perusturvapoliittisen ilmaveivin. Tarvitaan vain tahtoa, uskoa ja joukkuepeliä. Ja lupaan jo etukäteen, että meidän porukka osaa sitten käyttäytyä myös voittojuhlissa!

Riihimäen Kehitysvammatuki ry:n rubiinijuhla päättyi iloisiin tansseihin Raimo Turtiaisen orkesterin säestyksellä.
 
Teksti: Mirja Piranta