Kaupungille kirje henkilökohtaisesta avusta

10.12.2013

Riihimäen Kehitysvammatuki ry on lähettänyt Riihimäen kaupungille seuraavan kirjeen, jonka aiheena ovat henkilökohtaista apua koskevat selvityspyynnöt:

Riihimäen kaupunki
Perusturvakeskus
Vammaispalvelut

Riihimäen Kehitysvammatuki ry:n tietoon on tullut, että Riihimäen kaupunki on päättänyt arvioida uudelleen vaikeavammaisten henkilöiden tarvetta vammaispalvelulain mukaiseen henkilökohtaiseen apuun.

Olemme pahoillamme siitä, että kaupunki ei informoinut asiasta etukäteen yhdistystämme, vaikka taustalla on pitkä ja hyvä yhteistyösuhde. Katsomme, että myös vammaispalvelulain hengen mukaista olisi ollut kertoa suunnitelmista etukäteen paikallisille vammais- ja omaisjärjestöille.

12 §
Yhteistyö
Kunnan tulee vammaisten henkilöiden olosuhteiden edistämiseksi toimia yhteistyössä eri viranomaisten, laitosten, vammaisjärjestöjen sekä muiden sellaisten yhteisöjen kanssa, joiden toiminta läheisesti liittyy vammaisten henkilöiden elinoloihin.

Kysymyksessä on mielestämme niin keskeisesti vammaisten kuntalaisten elämään vaikuttava toimi, että Riihimäen kaupunki olisi ollut velvollinen tiedottamaan siitä etukäteen myös kuntien tiedotusvelvoitteen perusteella.

Päättelemme, että Riihimäen kaupunki etsii nyt säästöjä palveluista, jotka koskevat kaikkein heikoimmassa asemassa olevia asukkaita. On suorastaan loukkaavaa edellyttää uutta lääkärintodistusta syntymästään asti vaikeavammaisilta henkilöitä, joiden palvelusuunnitelma on päivitetty varsin äskettäin.

Oudointa mielestämme on, että vaaditte lääkärintodistuksia aikataulussa, jossa terveyskeskus ei pysty järjestämään aikoja. Tällainen toiminta on aiheuttanut kehitysvammaisissa ja heidän omaisissaan huolta ja suoranaista pelkoa. Heidän oikeusturvansa on vaarantunut vakavasti.

Muistutamme, että vaikeavammaisten henkilökohtainen apu kuuluu niin sanottuihin subjektiivisiin oikeuksiin. Sitä ei voida rajoittaa taloudellisin perustein. Kaupungin on syytä etsiä säästökohteita jostakin muualta.

Toivomme, että Riihimäen kaupunki lähettää jo lähipäivinä edustajan neuvottelemaan tilanteesta yhdistyksemme kanssa.

Yhdistyksemme ei aio jäädä sivusta seuraamaan kehitysvammaisten ja heidän omaistensa syrjivää kohtelua. Olemme jo olleet yhteydessä Kehitysvammaisten Tukiliittoon ja vammaisten oikeuksiin perehtyneisiin lakimiehiin.

Olemme varautuneet käsittelemään kaupungin toimintatapoja myös julkisuudessa.
Toivomme, että kysymys on ollut vain ajattelemattomuudesta eikä harkitusta yrityksestä kaventaa vammaisten ihmisten lakisääteisiä oikeuksia.

Yhteistyöterveisin

Riihimäen Kehitysvammatuki ry
4.12.2013


10.01.2022Kela: Sopeutumisvalmennuskurssit nuorille 2022
10.01.2022Kela: Sopeutumisvalmennuskurssit alle kouluikäisille 2022
10.01.2022Malikkeen toimintavälinekoulutukset 2022
15.12.2021Keilaukset keväällä 2022
02.12.2021Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Terveyskeskuksen tulostettava koronatodistus viipymättä
16.11.2021Erityinen-festivaali
11.11.2021Joulukonserttilippuja vielä 3!
10.11.2021Tervetuloa joulumyyjäisiin
08.11.2021Iloa ja valoa syksyyn Kunnan Poikien sävelin
05.11.2021Syyskokous 17.11

Siirry arkistoon »